Mandat....

22 Maj 2009, 08:41

Witam !!
Szybko i na temat -- W 2008r w lipcu zatrzymali mnie misiaczki ( okolice Warszawy ) i wlepili mandat w wysokości 400 zł i 4 pkt karne. Mandatu do dnia dzisiejszego nie zapłaciłem liczyłem na to że Urząd Skarbowy odciągnie sobie od mojego zwrotu podatku .Myliłem się dostałem cały zwrot.Zdziwiłem się dlaczego nie potrącili mi mandatu.
Pytanie -- Dlaczego U.S. nie odliczył mi mandatu karnego ?? może dlatego że mieszkam w innym województwie i US nie może pobrac tej kary ....I wie może ktoś jakie są odsetki od niezapłaconego mandatu ...!!??
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Pozdrawiam...
slawkog
Nowicjusz

22 Maj 2009, 10:00

Ze zwrotu US nie może ci nic odciągnąć.Nie patrz na odsetki,tylko idz do banku lub na pocztę i poprostu zapłać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Maj 2009, 10:14

Nie chcę być złym prorokiem ale sprawa mogła zostać skierowana do komornika. Miałem podobną sytuację nie zapłaciłem mandatu z czerwca a w grudniu miałem juz komornika w domu. Mandat wynosił 300 zł i 4 pkt , a odsetki urosły mi w kwocie 19 zł i do zapłaty miałem 319 zł. Więc odsetkami sie nie martw i tak jak napisał kol. MotoAlbercik idź do banku i zapłać mandat. Pozdrawiam
"Dwa razy pomyśl, zanim depniesz gaz do podłogi"
dekoy
Nowicjusz

Miejscowość: Elbląg/Gdynia

24 Maj 2009, 19:01

ja miałem też to samo i w jednym przypadku mandat mi się przedawnił (minęło chyba 5 lat bez żadnych wezwań).

W pozostałych 2 razach dostałem wezwanie od poborcy skarbowego, dopłata to gdzieś do 10 zł.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

24 Maj 2009, 22:12

Tak jest jak nie zapłacimy mandatu.Ale nie jest on odciągany od rozliczenia rocznego.Zapłacić musimy sami.Jak nie zapłacimy,to sprawa jest wówczas kierowana do komornika skarbowego,który albo przychodzi do domu - nie mamy obowiązku mu płacić na miejscu ani nawet wpuszczać go do domu - albo potrąca mandat z wypłaty lub ściąga z konta.Numer konta jak i bank jest mu wiadomy z rozliczenia rocznego - ma on dostęp do bazy danych.Chyba,że w rozliczeniu rocznym nie podaje się numeru konta i nazwy banku,to wówczas nie wie.Wtedy albo z wypłaty albo przychodzi osobiście.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zabici bez pasów - zapinajcie pasy w samochodzie!
    Aż połowa ofiar śmiertelnych na autostradach w Austrii, a ponad 60% w Belgii nie miało zapiętych pasów w momencie wypadku(1). Pasy bezpieczeństwa są efektywnym elementem dającym kierowcy i pasażerom bezpieczeństwo ...