Ubezpieczenie

25 Maj 2009, 07:27

Witam!
Mój syn kupił samochód, przerejestrował i chciał dalej opłacić OC w tej samej firmie (compensa).
Wszystko szło dobrze, Pani obliczyła mu za cały rok 1600, Jednak póżniej mówi , że poprzedni właściciel nie opłacił II raty i musi dopłacić 600 zł jako nie posiada zniżek. Potem ta pani tłumaczy mi ze kupiliśmy samochód z nieopłaconą składką, gdzie OC ważne do 23 maja. Doradziła żeby znaleźć współwłaściciela - to jest nie możliwe!

Dlaczego nie powiedziała że mżemy zrezygnować ?
Co mamy zrobić, proszę o rade.
Lilcia
Nowicjusz

Miejscowość: pomorskie

25 Maj 2009, 10:24

To,że w ciągu 30 dni od daty zakupu samochodu można zrezygnować z ubezpieczyciela u którego było ubezpieczone auto przez poprzednika,wynika z przepisów,które powinien znać kupujący.Tak samo kupujący powinien sprawdzić wszystkie dokumenty,w tym OC do kiedy jest ważne.
Ale z kolei to,że poprzedni właściciel nie opłacił II raty,to już nie sprawa nowego właściciela.Ubezpieczalnia tak czy inaczej tą drugą ratę sobie ściągnie od niego.Nie ma prawa tej drugiej raty nieopłaconej przez poprzednika,żądać od nowego właściciela.Nowego właściciela musi obliczyć normalnie,od podstawy jaka jest w tej ubezpieczalni,nic nie doliczjąc.
Inną sprawa to taka,czy pani zażądała tą dopłatę 600 zł po zapłaceniu tych 1600 zł,czy przed podpisaniem umowy?Jeżeli syn juz zapłacił 1600 zł,wg umowy,to teraz ta pani może sobie sama z własnej kieszeni zapłącić te 600 zł jak chce.Syna jak i ubezpieczyciela obowiązuje suma,jaka jest na umowie,ponieważ umowa jest zobowiązująca.Ale tak czy inaczej nie może żądać dopłaty za tą drugą ratę.
Napisz jeszcze,kiedy syn kupił samochód,do kiedy było ubezpieczenie i kiedy był u ubezpieczyciela przeliczyć składkę i czy po zarejestrowaniu samochodu wogóle był u ubezpieczyciela tą składkę przeliczyć,czy poszedł dopiero jak skończyło się ubezpieczenie..I kiedy poszedł.Chodzi mi o dokładne daty.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Maj 2009, 12:14

Lilcia napisał(a):Potem ta pani tłumaczy mi ze kupiliśmy samochód z nieopłaconą składką, gdzie OC ważne do 23 maja. Doradziła żeby znaleźć współwłaściciela - to jest nie możliwe!

Niech sobie sama szuka. Nic nie dopłacaj! Nie musisz odpowiadać za to, że ktoś nie opłacił II raty. A jak Ci się będzie stawiać, to idź do jej kierownika - zmięknie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus GX 460 - bezpieczny i bardziej terenowy
    To już koniec plotek. Lexus zaprezentował właśnie odświeżony model GX 460. Zmiany nie są rewolucyjne, ale wyraźnie widoczne - samochód otrzymał nową stylistykę przodu, systemy bezpieczeństwa czynnego Lexus Safety System ...