REKLAMA
Witam chciałbym się Was poradzić w takiej oto sprawie:
W listopadzie zeszłego roku otrzymałem pismo od polskiej firmy GBInvestment, że w związku z otrzymaniem mandatu w Kopenhadze za naruszenie zasad parkowania w dniu 06.06.2008 mam zapłacić 510 koron w przeliczeniu na PLN ok 250zł + 25 zł za wystawienie dokumentu (nadmienię że w Kopenhadze nie było nawet za wycieraczką żadnego świstka więc domyślam się że ten mandat został wystawiony z jakiegoś zdjęcia z kamery), w powiadomieniu tym poinformowano mnie że firma reprezentuje na terenie Polski firmę wystawiającą mandat w Kopenhadze. Brak było jakichkolwiek dokumentów (kopii mandatu, zdjęcia) potwierdzających wystawienie mandatu. Zadzwoniłem do owej firmy w PL i Pani za słuchawką poinformowała mnie że dysponują kopią mandatu i zdjęciem, więc poprosiłem o przesłanie na mój adres domowy gdyż GBInvestents dysponowała starymi nieaktualnymi danymi osobowymi. W styczniu bieżącego roku otrzymałem powiadomienie iż w związku z nie zapłaceniem w/w należności sprawa została przekazana do prawnika i on w swoim powiadomieniu nakazuje zapłatę w ciągu 5 dni od daty otrzymania pisma, 5 dni po tym powiadomieniu przyszedł właściwy (chyba ) mandat, ładnie wydrukowany po duńsku, bez jakichkolwiek pieczątek adresów firmy w Kopenhadze, normalnie sam mógłbym taki świstek wystawić. Postanowiłem ponownie zadzwonić. Pani zza słuchawki wysłuchała moich uwag co do tego dokumentu, powiedziała ze zdjęcia nie mają, przekazałem jej że będę się odwoływał (ponieważ mam takie prawo) i poprosiłem o dokładny adres firmy w Kopenhadze. Pani odpowiedziała ze nie jest osobą kompetentną do udzielania takich informacji, więc poprosiłem o przełączenie do osoby "kompetentnej", niestety Pani przekazała że to ona jest odpowiedzialna za mandaty, adresu w Danii nie mam. I teraz pytanie: Gdzie się odwoływać? Na jakiej podstawie przeliczają korony na złotówki? Czy muszę zapłacić na podstawie kwitu który sam bym mógł sobie wydrukować? Czy znacie jakieś podstawy prawne co do wystawiania,płatności (cokolwiek z tym związane) mandatów wystawionych za granicą?? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc.