Mandat za brak wycieraczek?

25 Kwi 2008, 20:58

Witam,
Spalił mi się silniczek od wycieraczek. Już zamowiłem nowy, a stary mechanizm wymontowałem. Przyjśc ma w poniedziałek, a ja muszę jutro się udać w traskę 150km w jedna stronę i się tak zastanawiam: skoro ma nie padać po co jechać pociągiem jak wezme samochód - wycieraczki mi nie będą potrzebne, jak szyba się zabrudzi to ją przetrę.
Ok, tylko czy policja może mi za to dać mandat lub zabrać dowód? Jeżeli powiem im że jadę na wymianę to co mi zrobią? Jak to wygląda w świetle prawa?
Pozdrawiam
anid23
Nowicjusz

25 Kwi 2008, 21:27

Jak trafisz na "człowieka" to Cię "pouczy". Jeśłi na służbistę - zatrzyma Dowód Rejestracyjny...

A swoją drogą - to, że nie zapowiadają deszczu nie oznacza, że padać nie będzie... Poza tym - hamulce, oświetlenie, szyby główne (przednia i dwie boczne przednie), lusterka i ogumienie to najważniejsze czynniki wpływające na bezpieczeństwo Twoje oraz innych współużytkowników drogi. Dlatego zasłanianie się, że ma nie padać to ... błędne założenie, skutkujące błędnym wynikiem... Przecież na drodze możesz spotkać kałuże, plamy oleju czy chociażby... ptasie G. (kiedyś "ustrzelił mnie... bocian... - rozbryzg na calutką przednią szybę w VW Transporterze... ), które to równie skutecznie (nawet skuteczniej niż deszcz!) potrafią zasyfić szybę, przez co znacznie pogorszy Ci się widoczność... A przetrzeć nie będzie czym, dopiero na jaką tanksztele trzeba zjeżdżać...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

29 Kwi 2008, 09:30

Niestety samochód bez wycieraczek jest niesprawny technicznie i policjant jeżeli zauważy ich brak w najlepszym przypadku zatrzyma ci dowód rejestracyjny,a w najgorszym może dojść do tego,że samochód dalej pojedzie na lawecie - policjantów nie interesuje prognoza pogody,tylko fakt,że jadąc bez wycieraczek stwarzasz możliwość niebezpieczeństwa dla siebie,a z tego również innych użytkowników drogi.
Innym tematem jest fakt,że wycieraczki są obowiązkowym wyposażeniem samochodu,tak jak np. reflektory przednie czy lampy tylne lub tablica rejestracyjna.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy samochód hybrydowy Toyoty - czy był nim ...?
    Toyota i hybrydy? Pierwsze nasze skojarzenie to Prius. Słusznie, bo model ten już 20 lat temu przetarł szlak dla seryjnych pojazdów hybrydowych. Z roku na rok jest ich coraz więcej: Yaris, Auris, RAV4, Toyota C-HR, ...