Zatrzmanie dowodu rejestracyjnego

24 Kwi 2008, 16:36

Proszę o poradę ,mianowicie został mi zatrzymany dowód rejestracyjny 20.04.2008 za
brak badań techn. pojazdu.Badania te robiłem w grudniu 2007 i są ważne do grudnia
2008 tylko nie miałem pieczątki w dowodzie rejestracyjnym.Czy ja muszę na nowo robić
badania techn. aby otrzymać dowód rejestracyjny.
macier60
Nowicjusz

24 Kwi 2008, 23:16

Dzień Dobry!!

Gdybyś, Kolego robił badanie techniczne, to pieczątkę w DR też miałbyś wbitą... :roll:

Jedyne wyjście (o ile faktycznie badanie robiłeś, w co raczej nie wierzę, bo łatwiej mieć pieczątkę bez badań, niż przejść badania bez pieczątki!) to jechać na SKP, gdzie auto przechodziło badanie i wziąć od nich zaświadczenie potwierdzające wykonanie badań i dopuszczenie auta do ruchu. Z tą karteczką - do Wydziału Komunikacji i tam oddadzą Ci dowód...

Jeśli jednak nie robiłeś badań, tylko ściemniasz - musisz podjechać samochodem na SKP i przprowadzić takie badanie stanu technicznego. Po takim badaniu (o ile "zaliczysz za pierwszym podejściem") - jak wyżej - do WK i oddadzą DR...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

24 Kwi 2008, 23:34

W skrócie - musisz sprawić, by taka pieczątka pojawiła się w DR, a jak tego dokonasz to już Twoja sprawa.
Jak robiłeś badania, to jedź tam gdzie je robiłeś i powiedz jak wygląda sprawa.
Jak nie robiłeś badań, to musisz zrobić je ponownie.

Tak z ciekawości jaki mandat za to jest?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Kwi 2008, 16:06

mam bad.teczn.pojazdu przeprowadzone w grudniu 2007 i ważne są do grudnia 2008 mam na wypis z tych badań,który pokazywałem w wydziale
komunikacji ale ich to nie satysfakcjonuje mam zrobić badania po dacie
zatrzmania dowodu rejestracyjnego.
macier60
Nowicjusz

25 Kwi 2008, 20:26

Też może tak być. Po prostu jeżeli zatrzymano Ci dowód, to musisz iść na badania. Nie wiem dlaczego nie miałeś stempla w DR? Przeoczenie? Jeżeli tak, to na przyszłość będziesz pamiętał.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Kwi 2008, 09:25

Dowód rejestracyjny został ci zatrzymany,ponieważ nie miałeś przeglądu technicznego - policja ma taki obowiązek tak zrobić,ponieważ samochód jest traktowany jako niesprawny.Mimo,że na kartce masz potwierdzenie,że masz badania ważne do grudnia 2008,jak policja zabrała ci dowód,to musisz te badania zrobić ponownie i z zaświadczeniem od diagnosty o dopuszczeniu pojazdu do ruchu musisz się udać do WK.Tam wbiją ci datę ważności przeglądu i dostaniesz dowód.Taka jest niestety procedura.
Całego kłopotu by nie było,gdybyś poszedł do WK zanim policja zabrała ci dowód.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q5 hybrid quattro
    Q5 hybrid quattro, pierwszy model hybrydowy Audi, został skonstruowany jako wysokowydajna hybryda równoległa. Tak jak i w dwóch innych hybrydowych modelach Audi, pojazd napędzają: silnik 2.0 TFSI o mocy 155 ...
    Top 10 najpopularniejszych hybryd plug-in
    Najwięcej samochodów z napędem PHEV w pierwszej połowie tego roku zarejestrowała marka BMW. Dokładnie 300 samochodów stanowi 23% wszystkich PHEV zarejestrowanych w tym okresie. Na drugim miejscu znalazła się ...