Mandat za postój na zakazie

10 Kwi 2011, 10:37

Jadąc ulicą skreciłęm w lewo na oznakowany parking między budynkami,na parkingu okazało sie że nie było miejsca więc z niego wyjechałem w prawo na droge i zaparkowałem na chodniku,stosujac się do ogólnych zasad parkowania na chodniku.Przy wyjezdzie nie było zakazu zatrzymywania się i postoju.Zostałem (...)
darkmin
Nowicjusz

Miejscowość: Ruda śl

10 Kwi 2011, 11:48

darkmin napisał(a):...stosujac się do ogólnych zasad parkowania na chodniku.

Nie ma czegoś takiego. Jest prawo o ruchu drogowym i tam są wszystkie przepisy na temat zatrzymywania się i postoju. Przeczytaj sobie art.1 pkt 1 i 2 i zastanów się, czy zaparkowałeś zgodnie z tym artykułem. Następnie zapoznaj się z art.46 pkt1, art.47 pkt 1 z pdpktmi oraz pkt2 tego artykułu. No i jeszcze art.49 w całości.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Kwi 2011, 14:41

darkmin napisał(a):stosujac się do ogólnych zasad parkowania na chodniku

... zasady parkowania- zwłaszcza na chodniku - są szczególne ... na pewno coś zmaściłeś ... MA ma rację ... pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bez nerwów, to tylko upał
    Wysokie temperatury i bezchmurne niebo to wymarzona pogoda na wakacje, lecz w czasie podróży samochodem może dla wielu kierowców stanowić wyzwanie. Klimatyzacja w aucie znacznie poprawia komfort jazdy, ale z ...
    Sezon na rowery, rolki, deskorolki i hulajnogi
    W ciepłych miesiącach roku wzrasta liczba wypadków z udziałem rowerzystów. W zeszłym roku sprawcami aż 1830 z nich byli kierowcy samochodów osobowych. Zapobiec takim zdarzeniom można m.in. poprzez zachowanie ...