Mandat za przekroczenie dozwolonej prędkości

28 Sie 2008, 23:41

Mandat mogę dostać jak jadę np. w terenie zabudowanym 51 km/h? chodzi mi o to czy mandat mogą mi wystawić już za przekroczenie dozwolonej prędkości o 1 km? czy są jakieś przedziały tolerancji?
forum.user
Nowicjusz

29 Sie 2008, 13:02

obejrzyj sobie taryfikator mandatów - masz tam dokładnie napisane, że za przekroczenie przędkości od 1 do 10kmph należy się 100pln i 2pkt...

Tak więc za przekroczenie o 1kmph możesz dostać mandat. Aczkolwiek przy takim przekroczeniu - jest to do "obejścia", ale to inna bajka już jest... ;)
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

29 Sie 2008, 16:44

Z całą pewnością jeszcze nie zdarzyło się,żeby policja dała komuś mandat za przekroczenie prędkści o 1,czy nawet 5 km/h.Nawet fotoradary mają ustawioną pewną tolerancję na pomiar prędkości(jaką nie będę podawał z wiadomych przyczyn :) ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Sie 2008, 17:41

MotoAlbercik mają ustawioną do +20km/h bo przetestowałem :D a później fotki przychodzą :P
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

29 Sie 2008, 20:10

Luke16 napisał(a):MotoAlbercik mają ustawioną do +20km/h bo przetestowałem :D a później fotki przychodzą :P

Nie jest to ogólna zasada. Zależy gdzie jest fotoradar. Ponoć na katowickiej jest to właśnie +20 km/h, ale podobno w pobliżu szkół i przejść dla pieszych często uczęszczanych przez dzieci ta tolerancja jest +10 km/h.

Różnie z tym bywa.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pojazdy wojskowe MAN i STAR
    MAN Nutzfahrzeuge często przewija się w kontekście rozmów o pojazdach wojskowych. Powodem jest to, że od dawna samochody ciężarowe tej marki znajdują się w ofercie dla naszej armii, a niektóre modele są w eksploatacji. ...
    [2018] Toyota RAV-4
    Kolejna generacja SUVa od Toyoty. W Europie będzie oferowany w podobnej gamie silnikowej co obecna, czyli 2,0 benzyna i 2,5 hybryda. Nie należy spodziewać się diesli z których Toyota się wycofuje. Wg mnie zmiany we ...