Mandat za złe parkowanie. Czy aby na pewno złe??

13 Lis 2012, 16:52

Witam. Na początku powiem, że jestem nowy na forum i jeżeli coś źlę zrobilem to z góry przepraszam. Wracąjac do tematu dzisiaj dostałem mandat w wysokosci 100 zl od straży miejskiej za złe parkowanie (mandat znajdował się za wycieraczką). Sytuacja przedstawiala sie jak na poniższym obrazku i co do mandatu sądzę, że zostałem ukarany niesłusznie. Samochod stał na chodniku przy krawędzi jezdni i piesi jeżeli by w tym miejscu chodzili (brak przejścia dla pieszych na "trójkąt") to mieli 1,5 m napewno dla siebie, znaku żadnego nie zasłanialem nie utrudnialem ruchu, no chyba żeby brać pod uwagę to, że samochody ktore jechaly drogą z ograniczonym pierwszenstwem mogły mieć tudność z widocznoscią bo lekko moje auto moglo im zaslaniać nadjezdzajace samochody z góry, ale co by bylo gdyby zamiast mojego auta stał założmy kiosk bądz jakikolwiek inny budyneczek bylo by tak samo. Tak wiec prosze was o wasze opinie i czy jest mozliwość w tej sytuacji umożenie tego mandatu??
Ostatnio edytowany przez silvo44, 16 Lis 2012, 13:49, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reg. 10h
Harasz
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 08 1990
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: BMW E36 318IS
Silnik: 1.8e 140KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

15 Lis 2012, 22:40

A na podstawie jakiego artykułu cię ukarali? Czy nie czasami z 49 pkt 15?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Lis 2012, 13:47

MotoAlbercik napisał(a):Czy nie czasami z 49 pkt 15?

Czy chodzi o art. 49 ust.1. pkt 5. ??
Linia krawędziowa ciągła, jeśli jest tam pomalowana to faktycznie zakaz !!!
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

16 Lis 2012, 15:25

Przepraszam - źle napisałem. Chodziło mi o art.49 pkt 1 pdpkt 10 - Zabrania się zatrzymania pojazdu w odległości mniejszej niż 15 m od punktów krańcowych wysepki, jeżeli jezdnia z prawej jej strony ma tylko jeden pas ruchu

Raz jeszcze przepraszam za omyłeczkę :wink:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

17 Lis 2012, 06:31

MotoAlbercik napisał(a):w odległości mniejszej niż 15 m od punktów krańcowych wysepki

Podejrzewam, że chodzi tu o wysepkę dla wsiadających do tramwaju ..
Na rysunku jest wysepka, którą się objeżdża, bo tak sobie wymyślił organizator ruchu w tym mieście - to tak jakby auto stało na wyspie, wokół której jest ruch okrężny.. Też nie wolno..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Lis 2012, 15:22

silvo44 napisał(a):Podejrzewam, że chodzi tu o wysepkę dla wsiadających do tramwaju ..

O tramwajach nic nie jest pisane ani nie ma ich na rysunku, więc chyba nie ma tam tramwajów. Więc to nie to.
Podejrzewam, że to zwykła wysepka zrobiona przez organizatora ruchu, która ma oddzielić dwie jednokierunkowe jezdnie - wjazd w tą uliczkę jest z jednej strony, a wyjazd z drugiej. Ta wysepka zastępuje poprostu namalowany na jezdni znak P21. I chyba tyle w temacie. Wysepka jest na tyle krótka, że same jej wymiary nie pozwalają na parkowanie na niej z wymienionego przezemnie wyżej powodu, czyli art. art.49 pkt 1 pdpkt 10. A to właśnie po to, by nie zasłaniać widoczności wyjeżdżającym z tej uliczki na główną i widoczności z głównej na wyjazd z tej uliczki.

Silvo44 napisał(a):to tak jakby auto stało na wyspie, wokół której jest ruch okrężny.. Też nie wolno..

Eeee, dlaczego nie wolno? Jeżeli organizator ruchu zrobił na wysepce lub wokół niej ( wewnątrz ) miejsca parkingowe, to jak najbardziej wolno. Przykładem może być katowickie rodno gen. Ziętka ( największe w Katowicach ). Ma trzy pasy, na wysepce jest zrobiona kopuła, pod którą jest galeria, knajpki i inne pierdołki, a naokoło tej kopuły jest zrobiony parking dla samochodów ( samochody stoją wokół tej kopuły, czyli tak jakby na 4 pasie wewnętrznym. Gdzieś się spotkałem też, że parking był wewnątrz wysepki.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Bez kichania, kaszlu i łzawienia oczu w samochodzie
    Przez kilka chłodniejszych miesięcy w przewodach i zakamarkach układu klimatyzacji zdążyły zebrać się szkodliwe dla naszego organizmu zanieczyszczenia, grzyby i pleśnie. U wielu ludzi wywołują one takie nieprzyjemne reakcje ...

18 Lis 2012, 14:44

Tak, masz rację - jesli organizator ruchu tak zrobi to OK, ale tak sobie nie wolno zaparkować..

A o wysepce to miałem na myśli przepis, nie rysunek ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Lis 2012, 20:29

Zobaczymy co odpisze autor, bo narazie cisza....
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Lis 2012, 12:40

Nie ma żadnych danych od autora o odległościach jego pojazdu od końca lub początku tej wysepki ani też odległości auta od skrzyżowania.
Jednak w tej sytuacji, co narysował autor, można zarobić mandacik na dwa sposoby.
1. Art.49 pkt.1.10 Odległość auta mniejsza od końca lub początku wysepki niż 15m
2. Art.49 pkt.1.1 Odległość od skrzyżowania mniejsza niż 10m
henq
Obserwowany

Prawo jazdy: 0-11-1998
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mondeo
Silnik: 2,0 147KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001