Bardzo ważne.. Rejestracja auta po wojsku z Holandii pomoc

27 Lis 2012, 22:35

Witam. To jest mój pierwszy temat na tym forum. Mam duży problem odnośnie rejestracji pojazdu zakupionego po wojsku z Holandii "ex militair". Problem polega na tym, że jak to bywa z pojazdami od mundurowych, nie ma oryginalnego dowodu rejestracyjnego. Pojazd został sprzedany od firmy leasingowej poprzez pośrednika, czyli tzn. giełdę samochodową, do mnie. Ja jestem handlarzem, świeżo upieczonym. Mam fakturę zakupu od firmy handlującej, tego pośrednika. Mam także kopie dowodu rejestracyjnego oraz oświadczenie od firmy leasingowej, że "dowód oryginalny został zniszczony przez ministerstwo" oraz że to auto po wojsku. Mam także dokument homologacyjny. Problem polega na tym, że w Łęczycy, pod którą podlega klient na ten samochód, nie chcą go w ogóle zarejestrować, ponieważ nie ma oryginalnego dowodu. Mam w rodzinie osobę, która pracuje w Łodzi w Wydziale Komunikacji, która dowiadywała się u siebie jak wygląda sprawa z takim autem i okazuje się, że oni rejestrują takie. Powiedziała, że w gestii Wydziału Komunikacji jest skontaktowanie się z Holandią i potwierdzenie rejestracji tego pojazdu. Ja także podlegam pod Łęczycę i nie mogę nic dokładnie zrobić. Wszystkie dokumenty mam przetłumaczone, akcyze mam zapłaconą, jedyne co to recykling, który nie ma problemu. Jak mam rozwiązać taki problem? Czy jest osoba, która się na tym zna? Chciałbym iść do jakiegoś prawnika z Wydziału Komunikacji w Łęczycy,lecz on nie dopuszcza do siebie interesantów. Jak mam zarejestrować dany pojazd? Proszę o poważne odpowiedzi. Z poważaniem Dawid.
gumisiunio
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 12 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: RENAULT
Silnik: 1.5 dci 86KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2008

27 Lis 2012, 23:01

gumisiunio napisał(a):Jak mam zarejestrować dany pojazd? Proszę o poważne odpowiedzi.

Nie wiem czy to Ci pomoze ale:
1/Zwróć się do WK w Łęczycy z oficjalnym pismem o podanie powodów odmowy rejestracji.Nie Ci podadzą konkretne podstawy prawne tej odmowy w oparciu o DZ.U. lub rozporządzenie MI..
2/Zarejestruj się na forum diagnostów sam."NORCOM" a myślę ze tam dostaniesz prędzej odpowiedz w tej sprawie....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

27 Lis 2012, 23:03

Witam.O ile mi wiadomo to do rejestracji w RP ,pojazdu sprowadzonego z Holandii potrzeba;dokument wywozowy,3 dowody rejestracyjne(orginalne) i to są te rzeczy które musisz przywiez z Holandii.Jeżeli będzie ci brakowało jednego z dowodów rej.lub będą nie orginały nie ma szans na otrzymanie dokumentu wywozowego RDW.w Holandii.A bez niego brak rej .w RP,itak koło się zamyka. Napisz jakie dokumenty posiadasz.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

27 Lis 2012, 23:12

Chodzi właśnie o to, że kupowałem już stamtąd auta, lecz to jest od armii, czyli nie ma dowodu. U nas w Polsce auto po policji, czy po wojsku także nie mają dowodów oryginalnych. Ale z tymi nie ma problemów :(
gumisiunio
Nowicjusz

28 Lis 2012, 00:08

Pytałem jakie masz dokumenty?Czy masz RDW wywozowe?Jak masz to kto ci je wystawił?p
mimi
milutki5
Aktywny

28 Lis 2012, 11:00

Mam fakture zakupu kopie dowodu militarnego, dokument homologacyjny CVO oraz zaswiadczenie od właściciela. To jest auto na innych zasadach niz normalnie. W Łodzi można zarejestrować a w Łęczycy nie to coś u mnie nie tak. Ja po prostu chciałbym jakąs ustawę na to znaleźć.
gumisiunio
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tak zmieniały się systemy bezpieczeństwa w samochodach
    Toyota i Lexus kojarzą się nie tylko z niezawodnością, ale również z bezpieczeństwem. Obie marki przez lata wypracowały szereg innowacyjnych rozwiązań, które zapewniły im taką renomę. Przyglądamy się najważniejszym ...

29 Lis 2012, 22:26

Dla mnie przepisy są takie same bez względu na miasto,różna może być tylko interpretacja urzędnika.W mojej ocenie masz nie wystarczające dokumenty do rejestracji pojazdu w Polsce.p
mimi
milutki5
Aktywny