Manual a automat

27 Cze 2008, 19:23

mam pytanie co ma leprze przyspieszenie auto z skrzynia manualna czy automatyczną z ta samą pojemnością
maciekc603
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Skarbimierz
  • 27 Cze 2008, 19:45

Oczywiście kolego że z manualną skrzynią można wyciągnąć lepsze przyspieszenie, bo sam kontrolujesz obroty no i możesz "przeciągać" na poszczególnych biegach co daje w efekcie lepsze przyspieszenie niż w automacie, w którym biegi przeskakują automatycznie przy określonej ilości obrotów.
    Jest ryzyko, jest zabawa...
    Smakoszek
    Aktywny

Miejscowość: WPN

27 Cze 2008, 22:49

Automat dla kobiet i ludzi po 70-tce
    Szatek
    Aktywny

Miejscowość: Elbląg

28 Cze 2008, 00:30

Drodzy koledzy... Osobiście nie byłem przekonany do automatycznych skrzyń biegów. Ostatnio nabyłem Opla Vectre 2.0 benzyna 115km. Automat. Nie jednemu z was kopara by opadła... Nie myślałem że automatem można tak poszaleć. Ta skrzynia oferuje specjalny przycisk sport, po wciśnięciu na kolsoli zaświeca się "S" . Do tego drązek daje na naprzykład "2" i normalnie łeb urywa, można jechać na rajd. Fachowo mówiąc biegi zmieniają się dopiero przy dużo wyższych obrotach. Osiągi oczywiście są gorsze od manualnych (bo mam też opla z manualem) ale nie boje o kompromitację na "śiatłach". Udało mi się nawet zerwać koła na asfalnie. Dodam tylko że skrzynia automatyczna jest delikatniejsza i takiego traktowania oczekuje. (Znajomy ma BMW 3,5. Też automat i też ma magiczny przycisk ale tam to już jest kosmiczne odjechanie raczej nie do opisania) P.S. Zbieram zapisy na 1/4 mili :lol:
    Dj
    Początkujący

Miejscowość: Wrocław

28 Cze 2008, 08:16

Dobra może twój automat ma przyspieszenie, ale co to za przyjemność z jazdy jak tylko dusisz gaz? Ja lubię pomieszać dźwignią zmiany biegów :D
    lukaszkomza
    Początkujący

Miejscowość: Więcbork

28 Cze 2008, 10:25

Nudno tak w automacie, nie ma co robic
    Jest ryzyko, jest zabawa...
    Smakoszek
    Aktywny

Miejscowość: WPN

28 Cze 2008, 10:30

Wszystko kwestia gustu. Ja także lubię automaty. Przy nowszych skrzyniach i większych silnikach mało który kierowca w maualu mnie dogoni. Trzeba naprawdę wprawnej ręki.
    Dla mnie najważniejsza jest wygoda i spokój. Gdybym chciał manuala do poszalenia to np. Lancera evo i jazda. Ale wtedy z kręgosłupem do lekarza, bo ze sportowym zawieszeniem odczuję każdą dziurę ... dla mnie liczy się komfort jazdy (np. płynąć po drodze) i nic nie zastąpi automatu ....
    Ktoś inny może mieć inne zdanie – i będzie miał – ale dla mnie są te kryteria najważniejsze i tyle. O gustach dyskusja jest bezcelowa ...
    WitP_tsaJ4145
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

28 Cze 2008, 10:59

Kolega ma racje... dyskusja o gusta jest bezcelowa. każda ze skrzyń ma swoje uroki. Osobiście śmigam czasem kadetem GSI 150KM w manualu i jestem zwolennikiem takiej skrzyni bo jest bardziej przewidywalna (rajdy).
    Dj
    Początkujący

Miejscowość: Wrocław