Manual czy automat? Kia Venga, Hyundai ix20

09 Cze 2022, 09:27

Tu ważne są osobiste odczucia, mam kolegę który wypierał się automatów itd. a ostatnio postawił właśnie na takiego z klasyczną skrzynią bo sporo jeździ po mieście gdzie często rusza, hamuje itd. Powiedział, że jednak to jest to.
12Anban napisał(a):Marzę o czymś bardziej wartkim niż moje obecne auto
Czyj jeździsz obecnie jeżeli to nie tajemnica :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Cze 2022, 10:41

Opel meriva A 1.4 90 KM :)
12Anban
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

09 Cze 2022, 10:55

12Anban napisał(a):Opel meriva A 1.4 90 KM
No to wymienione auta którymi jesteś zainteresowana nawet z automatem 4-ro biegowym powinny sprawiać wrażenie auta dynamiczniejszego :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

09 Cze 2022, 10:57

I to jest dobra wiadomość ;)
12Anban
Nowicjusz

09 Cze 2022, 11:39

Rokiko napisał(a):No to wymienione auta którymi jesteś zainteresowana nawet z automatem 4-ro biegowym powinny sprawiać wrażenie auta dynamiczniejszego

Ale po co pisać czegoś czego się nie wie ?

Obstawiał bym dokładnie na odwrót.

Jedno jest pewne dla leniwej osoby albo spokojnie jeżdżącej automat to najlepsza forma skrzyni b.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Cze 2022, 14:55

szybki napisał(a):Obstawiał bym dokładnie na odwrót.

Jesteś pewien?
To w ogóle możliwe?

Gdy wyjeżdżamy w dalszą podróż, lubimy sobie powyprzedzać i dziadek meriva daje radę, ale oboje się męczymy. Muszę mieć coś żywszego.
12Anban
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak producenci zarabiają na częściach
    Bezawaryjność? To dla producenta bankructwo. Dlatego producenci robią wszystko, żeby części, które psują się często lub są konieczne do wymiany po danym przebiegu, połączyć z częsciami drogimi, któe psują się rzadko albo ...

09 Cze 2022, 15:12

szybki napisał(a):Ale po co pisać czegoś czego się nie wie ?
Wierz mi że będzie :) raz że Meriva jest sporo cięższa od tych samochodów, a dwa że ma słabszy silnik o jakieś 30%. Mając to na uwadze i to że klasyczny automat nie jest za szybki i ma 4 biegi powinno być znacznie lepiej.

Jeździłem wersją z automatem z 6-cioma biegami i muszę przyznać że nie narzekałem na przyspieszenie. Oczywiście każdy może mieć inne oczekiwania ale tu akurat zestrojenie skrzyni z silnikiem było naprawdę fajne.

12Anban napisał(a):Gdy wyjeżdżamy w dalszą podróż, lubimy sobie powyprzedzać i dziadek meriva daje radę, ale oboje się męczymy. Muszę mieć coś żywszego.
Wyprzedzanie to już inny temat i ten manewr wymaga sporej wprawy, niemniej jednak warto tu wspomnieć że takim automatem trochę inaczej się wyprzedza niż w manualu. Trzeba pamiętać o chwilowym opóźnieniu przy mocnym wciśnięciu gazu bo wtedy nastąpi zapewne redukcja biegu (w zależności od prędkości). Nie ma co tu dywagować :) po prostu idź przejedź się i zobacz czy Ci odpowiada to najlepsze wyjście :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

09 Cze 2022, 17:47

Rokiko napisał(a):Jeździłem wersją z automatem z 6-cioma biegami i muszę przyznać że nie narzekałem na przyspieszenie.

Czyli tak jak myślałem z tym doświadczeniem :ok: 6 biegowa skrzynia do 4biegowej ma tyle wspólnego co 1,9 SDI i 1,9 TDI i wtedy możesz tak samo napisać jechałem dieslem TDI i wydaje mi się że diesel SDI będzie jechać podobnie :D
szybki
Moderator - Tuning

09 Cze 2022, 18:28

szybki napisał(a):Czyli tak jak myślałem z tym doświadczeniem
Jeździłem z tą skrzynią w innym modelu Hyundaia i wiem jak się sprawuje :wink:
szybki napisał(a): 6 biegowa skrzynia do 4biegowej ma tyle wspólnego co 1,9 SDI i 1,9 TDI
No chyba nie do końca tak jest :mrgreen: poza tym wierz mi że dużo ludzi nie zauważy różnicy jak byś ich wsadził do dwóch takich samych samochodów różniących się tylko tymi skrzyniami.

Skoro już tak zagłębisz temat tych skrzyń to poproszę Cię o dokładne ich porównanie i różnice :D
Rokiko
Forumowicz VIP

09 Cze 2022, 19:43

Rokiko napisał(a):Jeździłem z tą skrzynią w innym modelu Hyundaia i wiem jak się sprawuje

Już się pogubiłem czym jeździłeś ale porównanie jest proste 4biegowy automat vs manual.
Jedno jest pewne będzie wolniej i to sporo + większe spalanie.

Jak masz wątpliwości to porównaj sobie takie coś jak gear ratio z final ratio manual vs 4biegowy automat. Wtedy zrozumiesz może jaka dzieli je przepaść pogłębiana przez opóźnienia.

Powtórzę stare automaty są dobre dla osób spokojnych czerpiących frajdę z leniuchowania w korkach.
szybki
Moderator - Tuning

10 Cze 2022, 09:59

No ale nie odpowiadasz na moje pytanie odnośnie porównania. Jak działa automat Ja wiem, tu chodzi o ten konkretny przypadek jaka będzie to różnica skoro porównałeś to do TDi i SDI to według ciebie przepaść. Konkrety poproszę :wink: I to nie ja mam zrozumieć, a autor bo to on pytał o automat.

Jaka będzie różnica w czasie przyspieszenia od np. 80 km/h do 120km/h?

Z ciekawości poszukałem jakie będą różnice w przyspieszaniu 0-100km/h niestety nie znalazłem porównania jeżeli chodzi o przyspieszenie przy wyższych prędkościach. Udało mi się potwierdzić w necie to co znalazłem na forum i podaję od razu linki do tych informacji.
- Opel Meriva A 1.4 90KM (manual 5-cio biegowy) - 13,8s do 100km/h
- Kia Venga 1.6 125KM (automat 4-ro biegowy) - 12,2s do 100km/h
- Kia Venga 1.6 125KM (automat 6-cio biegowy) - 11,5s do 100km/h

Nadal uważasz, że 0,7s to przepaść?
Rokiko napisał(a):wierz mi że dużo ludzi nie zauważy różnicy jak byś ich wsadził do dwóch takich samych samochodów różniących się tylko tymi skrzyniami
Po dokładniejszym przeanalizowaniu, podtrzymuję to stwierdzenie w przypadku tych dwóch automatów.
Rokiko
Forumowicz VIP

10 Cze 2022, 10:59

Rokiko napisał(a):No ale nie odpowiadasz na moje pytanie odnośnie porównania

Bo nie chce mi się dyskutować, serfuj sobie dalej po necie :D

Rokiko napisał(a):Konkrety poproszę :wink: I to nie ja mam zrozumieć, a autor bo to on pytał o automat.

To musisz głębiej poszukać.

Podaj nam ratio skrzyń utomatycznych 4i 6 biegowych potem dołóż manual tylko razem z final ratio. To wszystko zestaw sobie z charakterystyką niuta bo to jest mega ważna sprawa.
Do tego są kwestie techniczne chociażby opóżnień podczas zmiany biegów oraz ruszania co jest powiązane z powyższymi danymi.
I tak jak sprytnie omijasz temat czy jechałeś 4biegowym tak sądzę że nawet jak się dogrzebiesz do danych to i tak ich nie zinterpretujesz bo to jest następna bajka.
Rokiko napisał(a):Nadal uważasz, że 0,7s to przepaść?

Tym czasem możesz sobie jedynie poprawić humor jak szybki masz internet :mrgreen: A co będzie jak 6biegowa skrzynia zmienia bieg przy 90kmh gdzie do 100kmh zyska pik niuta a 4biegowa przeciągnie do 101km/h zgubi pik na sporą chwilkę wtedy z Twojego suchego 0,7s zrobi się uczuciewciśnięcia na chwilę hamulca a zazwyczaj jest to środek naczepy wyprzedzanego TiRa :shock:
Rokiko napisał(a):Udało mi się potwierdzić w necie to co znalazłem na forum i podaję od razu linki do tych informacji.
- Opel Meriva A 1.4 90KM (manual 5-cio biegowy) - 13,8s do 100km/h
- Kia Venga 1.6 125KM (automat 4-ro biegowy) - 12,2s do 100km/h
- Kia Venga 1.6 125KM (automat 6-cio biegowy) - 11,5s do 100km/h

Przestań ściemniać, meriva była pobocznym tematem który jest w kategorii podejrzeń i niczego więcej. Może masz rację może nie.

Centralny temat jest skrzynia 4b aut vs 5b manual.

12Anban musisz się koniecznie przejechać manualem i 4b automatem. Bo tak jak mówiłem jego wady nie muszą go skreślać jedynie co to nie sprawią tego że ich nie ma.
szybki
Moderator - Tuning

10 Cze 2022, 11:25

szybki napisał(a):Przestań ściemniać, meriva była pobocznym tematem który jest w kategorii podejrzeń i niczego więcej. Może masz rację może nie.
Z Tobą nie ma dyskusji. Ja jak widać nie ściemniam i podałem konkretne dane. W temacie rozmawialiśmy o trzech autach które wymieniłem. W przypadku
szybki napisał(a):Centralny temat jest skrzynia 4b aut vs 5b manual.
Nie ma co się zastanawiać że lepiej sprawdzi się automat 4b w którym przy wyprzedaniu tira możesz zapiąć np. 3 i tyle wyprzedzisz go bez zmiany przełożenia, a nawet jeśli nie to na pewno
szybki napisał(a):4biegowa przeciągnie do 101km/h zgubi pik na sporą chwilkę
przy mocnym depnięciu nie zmieni przy tej prędkości biegu na czwarty podczas wyprzedzania. Poza tym w skrzyni manualnej w takim razie też powinieneś zmienić bieg podczas wyprzedzania idąc twoim tropem, o ile szybciej zrobi to przeciętny kierowca od takiego automatu?

szybki napisał(a):Podaj nam ratio skrzyń utomatycznych 4i 6 biegowych potem dołóż manual tylko razem z final ratio. To wszystko zestaw sobie z charakterystyką niuta bo to jest mega ważna sprawa
Sam powinieneś podać skoro podważasz to co napisałem :wink: Tematu nie omijam i piszę podając fakty w przeciwieństwie do Ciebie. Nie mam zamiaru się przepychać i udowadniać Ci dalej, że lepiej tu wypadnie wspomniany automat od manuala skoro trzymamy się tylko tych dwóch jak to napisałeś porównań.

@12Anban daj znać jak uda Ci się odbyć jazdę testową. Będzie miło jak opiszesz wrażenia z jazdy tym automatem bo to na pewno przyda się w podsumowaniu tego tematu :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

10 Cze 2022, 12:33

Szkoda czasu na jałową dyskusję tak właściwie o niczym.
Rokiko napisał(a):12Anban daj znać jak uda Ci się odbyć jazdę testową. Będzie miło jak opiszesz wrażenia z jazdy tym automatem bo to na pewno przyda się w podsumowaniu tego tematu

Przyda się porównanie a nie przejechanie są to dwie różne sprawy czego nie rozumiesz pisząc 4b vs 6b automat.

p.s.

Czekam na te dane potwierdzające Twoją "wiedzę".
szybki
Moderator - Tuning

10 Cze 2022, 12:37

szybki napisał(a):Przyda się porównanie a nie przejechanie są to dwie różne sprawy czego nie rozumiesz pisząc 4b vs 6b automat.
Ja temat w przeciwieństwie do Ciebie ogarniam :wink: Przypominam, że to Ty nie wytłumaczyłeś różnic podważając temat i żadnych konkretów nie dałeś.

Dodam jeszcze, że autora pewnie nie interesuje jak działa skrzynia tylko dla niego liczy się efekt końcowy czyli odczucia z jazdy.
Rokiko
Forumowicz VIP