REKLAMA
Czyj jeździsz obecnie jeżeli to nie tajemnica12Anban napisał(a):Marzę o czymś bardziej wartkim niż moje obecne auto
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Czyj jeździsz obecnie jeżeli to nie tajemnica12Anban napisał(a):Marzę o czymś bardziej wartkim niż moje obecne auto
Rokiko napisał(a):No to wymienione auta którymi jesteś zainteresowana nawet z automatem 4-ro biegowym powinny sprawiać wrażenie auta dynamiczniejszego
Wierz mi że będzie raz że Meriva jest sporo cięższa od tych samochodów, a dwa że ma słabszy silnik o jakieś 30%. Mając to na uwadze i to że klasyczny automat nie jest za szybki i ma 4 biegi powinno być znacznie lepiej.szybki napisał(a):Ale po co pisać czegoś czego się nie wie ?
Wyprzedzanie to już inny temat i ten manewr wymaga sporej wprawy, niemniej jednak warto tu wspomnieć że takim automatem trochę inaczej się wyprzedza niż w manualu. Trzeba pamiętać o chwilowym opóźnieniu przy mocnym wciśnięciu gazu bo wtedy nastąpi zapewne redukcja biegu (w zależności od prędkości). Nie ma co tu dywagować po prostu idź przejedź się i zobacz czy Ci odpowiada to najlepsze wyjście12Anban napisał(a):Gdy wyjeżdżamy w dalszą podróż, lubimy sobie powyprzedzać i dziadek meriva daje radę, ale oboje się męczymy. Muszę mieć coś żywszego.
Rokiko napisał(a):Jeździłem wersją z automatem z 6-cioma biegami i muszę przyznać że nie narzekałem na przyspieszenie.
Jeździłem z tą skrzynią w innym modelu Hyundaia i wiem jak się sprawujeszybki napisał(a):Czyli tak jak myślałem z tym doświadczeniem
No chyba nie do końca tak jest poza tym wierz mi że dużo ludzi nie zauważy różnicy jak byś ich wsadził do dwóch takich samych samochodów różniących się tylko tymi skrzyniami.szybki napisał(a): 6 biegowa skrzynia do 4biegowej ma tyle wspólnego co 1,9 SDI i 1,9 TDI
Rokiko napisał(a):Jeździłem z tą skrzynią w innym modelu Hyundaia i wiem jak się sprawuje
Po dokładniejszym przeanalizowaniu, podtrzymuję to stwierdzenie w przypadku tych dwóch automatów.Rokiko napisał(a):wierz mi że dużo ludzi nie zauważy różnicy jak byś ich wsadził do dwóch takich samych samochodów różniących się tylko tymi skrzyniami
Rokiko napisał(a):No ale nie odpowiadasz na moje pytanie odnośnie porównania
Rokiko napisał(a):Konkrety poproszę I to nie ja mam zrozumieć, a autor bo to on pytał o automat.
Rokiko napisał(a):Nadal uważasz, że 0,7s to przepaść?
Rokiko napisał(a):Udało mi się potwierdzić w necie to co znalazłem na forum i podaję od razu linki do tych informacji.
- Opel Meriva A 1.4 90KM (manual 5-cio biegowy) - 13,8s do 100km/h
- Kia Venga 1.6 125KM (automat 4-ro biegowy) - 12,2s do 100km/h
- Kia Venga 1.6 125KM (automat 6-cio biegowy) - 11,5s do 100km/h
Z Tobą nie ma dyskusji. Ja jak widać nie ściemniam i podałem konkretne dane. W temacie rozmawialiśmy o trzech autach które wymieniłem. W przypadkuszybki napisał(a):Przestań ściemniać, meriva była pobocznym tematem który jest w kategorii podejrzeń i niczego więcej. Może masz rację może nie.
Nie ma co się zastanawiać że lepiej sprawdzi się automat 4b w którym przy wyprzedaniu tira możesz zapiąć np. 3 i tyle wyprzedzisz go bez zmiany przełożenia, a nawet jeśli nie to na pewnoszybki napisał(a):Centralny temat jest skrzynia 4b aut vs 5b manual.
przy mocnym depnięciu nie zmieni przy tej prędkości biegu na czwarty podczas wyprzedzania. Poza tym w skrzyni manualnej w takim razie też powinieneś zmienić bieg podczas wyprzedzania idąc twoim tropem, o ile szybciej zrobi to przeciętny kierowca od takiego automatu?szybki napisał(a):4biegowa przeciągnie do 101km/h zgubi pik na sporą chwilkę
Sam powinieneś podać skoro podważasz to co napisałem Tematu nie omijam i piszę podając fakty w przeciwieństwie do Ciebie. Nie mam zamiaru się przepychać i udowadniać Ci dalej, że lepiej tu wypadnie wspomniany automat od manuala skoro trzymamy się tylko tych dwóch jak to napisałeś porównań.szybki napisał(a):Podaj nam ratio skrzyń utomatycznych 4i 6 biegowych potem dołóż manual tylko razem z final ratio. To wszystko zestaw sobie z charakterystyką niuta bo to jest mega ważna sprawa
Rokiko napisał(a):12Anban daj znać jak uda Ci się odbyć jazdę testową. Będzie miło jak opiszesz wrażenia z jazdy tym automatem bo to na pewno przyda się w podsumowaniu tego tematu
Ja temat w przeciwieństwie do Ciebie ogarniam Przypominam, że to Ty nie wytłumaczyłeś różnic podważając temat i żadnych konkretów nie dałeś.szybki napisał(a):Przyda się porównanie a nie przejechanie są to dwie różne sprawy czego nie rozumiesz pisząc 4b vs 6b automat.