REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Czyj jeździsz obecnie jeżeli to nie tajemnica12Anban napisał(a):Marzę o czymś bardziej wartkim niż moje obecne auto
Rokiko napisał(a):No to wymienione auta którymi jesteś zainteresowana nawet z automatem 4-ro biegowym powinny sprawiać wrażenie auta dynamiczniejszego
Wierz mi że będzieszybki napisał(a):Ale po co pisać czegoś czego się nie wie ?
Wyprzedzanie to już inny temat i ten manewr wymaga sporej wprawy, niemniej jednak warto tu wspomnieć że takim automatem trochę inaczej się wyprzedza niż w manualu. Trzeba pamiętać o chwilowym opóźnieniu przy mocnym wciśnięciu gazu bo wtedy nastąpi zapewne redukcja biegu (w zależności od prędkości). Nie ma co tu dywagować12Anban napisał(a):Gdy wyjeżdżamy w dalszą podróż, lubimy sobie powyprzedzać i dziadek meriva daje radę, ale oboje się męczymy. Muszę mieć coś żywszego.
Rokiko napisał(a):Jeździłem wersją z automatem z 6-cioma biegami i muszę przyznać że nie narzekałem na przyspieszenie.
Jeździłem z tą skrzynią w innym modelu Hyundaia i wiem jak się sprawujeszybki napisał(a):Czyli tak jak myślałem z tym doświadczeniem
No chyba nie do końca tak jestszybki napisał(a): 6 biegowa skrzynia do 4biegowej ma tyle wspólnego co 1,9 SDI i 1,9 TDI
Rokiko napisał(a):Jeździłem z tą skrzynią w innym modelu Hyundaia i wiem jak się sprawuje
Po dokładniejszym przeanalizowaniu, podtrzymuję to stwierdzenie w przypadku tych dwóch automatów.Rokiko napisał(a):wierz mi że dużo ludzi nie zauważy różnicy jak byś ich wsadził do dwóch takich samych samochodów różniących się tylko tymi skrzyniami
Rokiko napisał(a):No ale nie odpowiadasz na moje pytanie odnośnie porównania
Rokiko napisał(a):Konkrety poproszęI to nie ja mam zrozumieć, a autor bo to on pytał o automat.
Rokiko napisał(a):Nadal uważasz, że 0,7s to przepaść?
Rokiko napisał(a):Udało mi się potwierdzić w necie to co znalazłem na forum i podaję od razu linki do tych informacji.
- Opel Meriva A 1.4 90KM (manual 5-cio biegowy) - 13,8s do 100km/h
- Kia Venga 1.6 125KM (automat 4-ro biegowy) - 12,2s do 100km/h
- Kia Venga 1.6 125KM (automat 6-cio biegowy) - 11,5s do 100km/h
Z Tobą nie ma dyskusji. Ja jak widać nie ściemniam i podałem konkretne dane. W temacie rozmawialiśmy o trzech autach które wymieniłem. W przypadkuszybki napisał(a):Przestań ściemniać, meriva była pobocznym tematem który jest w kategorii podejrzeń i niczego więcej. Może masz rację może nie.
Nie ma co się zastanawiać że lepiej sprawdzi się automat 4b w którym przy wyprzedaniu tira możesz zapiąć np. 3 i tyle wyprzedzisz go bez zmiany przełożenia, a nawet jeśli nie to na pewnoszybki napisał(a):Centralny temat jest skrzynia 4b aut vs 5b manual.
przy mocnym depnięciu nie zmieni przy tej prędkości biegu na czwarty podczas wyprzedzania. Poza tym w skrzyni manualnej w takim razie też powinieneś zmienić bieg podczas wyprzedzania idąc twoim tropem, o ile szybciej zrobi to przeciętny kierowca od takiego automatu?szybki napisał(a):4biegowa przeciągnie do 101km/h zgubi pik na sporą chwilkę
Sam powinieneś podać skoro podważasz to co napisałemszybki napisał(a):Podaj nam ratio skrzyń utomatycznych 4i 6 biegowych potem dołóż manual tylko razem z final ratio. To wszystko zestaw sobie z charakterystyką niuta bo to jest mega ważna sprawa
Rokiko napisał(a):12Anban daj znać jak uda Ci się odbyć jazdę testową. Będzie miło jak opiszesz wrażenia z jazdy tym automatem bo to na pewno przyda się w podsumowaniu tego tematu
Ja temat w przeciwieństwie do Ciebie ogarniamszybki napisał(a):Przyda się porównanie a nie przejechanie są to dwie różne sprawy czego nie rozumiesz pisząc 4b vs 6b automat.