Kombi do 20tys. z przyspieszeniem.

30 Cze 2022, 15:20

Witam,

Planuję kupić jakieś kombi do 20tys., dotychczas jeździłem Toyotą Yaris (na jazdach podczas kursku na prawko ;D) i zauważyłem że ma problemy z przyśpieszaniem na wzniesieniach, ponoć silnik 75KM.

Czy z budżetem 20tys. jest możliwość znalezienia kombi na dłuższe trasy z odpowiednią mocą do przyzwoitego przyspieszania na wzniesieniach? Ile koni taki samochód musiałby mieć?

Gdyby był jeszcze w miarę tani w serwisowaniu, części zamienne itp. Z góry dziękuję.
madmaxdriver
Nowicjusz

30 Cze 2022, 15:31

A jakie to będą przebiegi roczne?

Możesz pomyśleć o autach typu
VW Passat B6 lub Skoda Octavia 2 1,9 tdi + chip
Opel Vectra C 1,9
może coś też z benzyn?
Np Volvo v50 /v70 2,4

poza tym o co chodzi z tymi wzniesieniami? Po górach będziesz tym autem jeździł? Raczej na co dzień na drogach nie masz jakiś wzniesień, których przeciętne auto nie mogłoby pokonać.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

30 Cze 2022, 15:35

Dziękuję za listę, sprawdzę. Odnośnie wzniesień - mieliśmy trasę drogą espresową i był spory kawałek pod górkę, ta Toyota Yaris utrzymywała stałą prędkość podczas jazdy ale praktycznie nie przyśpieszała pod tą górkę (mimo gazu na maks), za mała moc?
madmaxdriver
Nowicjusz

30 Cze 2022, 17:54

madmaxdriver napisał(a):Toyota Yaris utrzymywała stałą prędkość podczas jazdy ale praktycznie nie przyśpieszała pod tą górkę (mimo gazu na maks), za mała moc?

Jaki silnik ? Moc do tego nic nie miała.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Cze 2022, 19:06

Właściwie nie mam pojęcia jaki silnik miała ta Toyota Yaris, myślałem że konie mechaniczne definiują możliwości przyśpieszania, wygląda na to że nie.

Czy mógłbyś objaśnić na co powinienem zwracać uwagę (odnośnie silnika) jeśli zależy mi na dobrym przyśpieszaniu na wzniesieniach? Moja wiedza na ten temat jest praktycznie zerowa ale szukam tu i tam odnośnie takich rzeczy jednak jest to dalej zawrót głowy..
madmaxdriver
Nowicjusz

30 Cze 2022, 20:37

Moment obrotowy, jego wielkość i zakres obrotów w jakim jest dostępny, to ci przede wszystkim mówi o "zdolności do przyspieszenia" po wciśnięciu gazu
Dla przykładu dwa "konkurencyjne" auta
Honda civic IX 1.8 - 174nm przy 4300 rpm
Golf VII 1.4tsi - 200nm w zakresie 1400-4000

W skrócie? Honda przy 4300 obrotów będzie miała podobną reakcję co golf mając np. 2000 obrotów

Yaris 1.0 ma niby 95nm przy 4300 obrotów ale do takiej wartości to na kursie pewnie nie doszedłeś nawet (a im niższe obroty tym moc/moment obrotowy mniejsze (z grubsza))
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...

01 Lip 2022, 09:14

Za mała moc, za wysoki bieg, za duża waga (ludzie/bagaż) i pod górkę zwalniała. Wtedy się redukuje i ogień, chyba że dalej zwalniała to widocznie mieszkasz w górach na stoku :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

03 Lip 2022, 11:41

franccc napisał(a):Moment obrotowy, jego wielkość i zakres obrotów w jakim jest dostępny, to ci przede wszystkim mówi o "zdolności do przyspieszenia" po wciśnięciu gazu

jeszcze brałbym pod uwagę wagę samochodu i jakość kierowcy , jeżeli kierowca kiepsko jeździ to i 500KM auto będzie dla niego za słabe :lol:
toyman40
Stały forumowicz

04 Lip 2022, 17:49

A czy Volksvagen Passat B5 / B6? czy z tym budżetem ma to sens?
madmaxdriver
Nowicjusz

04 Lip 2022, 18:19

Raczej ogólnie jako modele nie ma większego sensu
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km