Manual czy automat? Kia Venga, Hyundai ix20

10 Cze 2022, 13:27

Rokiko napisał(a):Ja temat w przeciwieństwie do Ciebie ogarniam

Ogarniasz ??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Rokiko napisał(a):Przypominam, że to Ty nie wytłumaczyłeś różnic podważając temat i żadnych konkretów nie dałeś.

Ja napisałem że są duże różnice Ty napisałeś że są małe różnice. Ja jestem pewny tego że od strony podstawowych danych tych skrzyń, specjalnie ich nie podaje bo czekam jak Ty to zrobisz i zinterpretujesz. Jest to abcadło w dyskusji o skrzyniach.

Rokiko napisał(a):Dodam jeszcze, że autora pewnie nie interesuje jak działa skrzynia tylko dla niego liczy się efekt końcowy czyli odczucia z jazdy.

Tak jest, chyba normalne. Więc czekamy na podanie przez Ciebie podstawowych danych skoro się "niby" znasz.

p.s.

Z tym ogarnianiem to mnie rozśmieszyłeś :D :D :D :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

10 Cze 2022, 13:35

szybki napisał(a):Ja napisałem że są duże różnice Ty napisałeś że są małe różnice
Od strony kierowcy zwróć uwagę na kontekst wypowiedzi.

szybki napisał(a):Więc czekamy na podanie przez Ciebie podstawowych danych skoro się "niby" znasz.
Przecież to Ty podważyłeś moje wypowiedzi i sam nie potrafisz teraz ich podać to twoja działka w którą nie będę ingerował.

PS. Sorry ale nadal twoje wypowiedzi są mało znaczące w temacie i odwracasz kota ogonem. Jak nie potrafisz udowodnić swoich racji to nie rób offtopa.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Cze 2022, 13:53

Rokiko napisał(a):Od strony kierowcy zwróć uwagę na kontekst wypowiedzi.

Kontekst ok. tvp1 to też kontekst :D

Od strony kierowcy i tylko o tym rozmawiamy !!!

To jechałeś 4b aut tak/nie ?

Rokiko napisał(a):PS. Sorry ale nadal twoje wypowiedzi są mało znaczące w temacie i odwracasz kota ogonem. Jak nie potrafisz udowodnić swoich racji to nie rób offtopa

Próbowałem Cię naprowadzić na temat ale zafiksowałeś się i tyle.

Do tego to Ty się udzielasz w każdym temacie skupiając jak soczewka wszystko co gdzieś przeczytałeś. Jest to o tyle fajne że mamy wiedzę w pigułce i dalej można ją sobie rozwinąć.

Tu niestety popłynąłeś :ok:

Czekamy :twisted:
szybki
Moderator - Tuning

10 Cze 2022, 15:49

Panowie - nie kłóćcie się , kto z czym popłynął bo to nie miejsce na kłótnie. Autora kłótnie miedzy wami nie interesują. Zweryfikowałem temat, poszperałem w necie i okazuje się, że wszyscy mamy i nie mamy racji. Nawet ja, pisząc wcześniej, że KAŻDY automat jest szybszy i bardziej energiczny, niestety pomyliłem się. Okazuje się, że nie każdy, bo zależy to jednak od zestawienia auto/model/silnik/automat.
Opel Meriva A z silnikiem 1,4 90KM
przyspieszenie 0 - 100 km/h to 13,8 sek.
spalanie - miasto 8,3 litra
mieszany - 6,4 litra
trasa - 5,3 litra
Autor niech potwierdzi lub zaprzeczy czy jego spalanie jak i przyspieszenie mieściło się w tych danych.
Teraz Hyundai ix20 silnik 1,6 125KM
skrzynia manual 6 biegowy ( innych nie ma ) 0 - 100 km/h to 10,9 sek
spalanie - miasto 7,4 litra
mieszany 6,4 litra
trasa 5,7 litra
skrzynia automat 4 biegowy ( innych nie ma ) 0 - 100 km/h to 12,2 sek
spalanie - miasto 8,3 litra
mieszany 6,5 litra
trasa - 5,5 litra
Można jeszcze porównać silnik 1,6 90 KM ( czyli pojemność i moc silnika tak jak Opel Mewriva autora ) z manualem 5 biegowym, który ma przyspieszenie 0 - 100 w 12,8 sek
Kia Venga 1,6 125 KM
automat 4 biegowy 0 - 100 km/h to 12,2 sek
spalanie miasto 9 litrów
mieszany 7 litrów
trasa 5,8 litra
automat 6 biegowy 0 - 100 km/h to 11,0 sek
spalanie - nie mam danych
manual 5 biegowy 0 - 100 km/h 10,9 sek
spalanie miasto 8,4 litra
mieszany 6,7 litra
trasa 5,8 litra
Wszystko silniki benzynowe. Teraz chyba wszystko jasne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Cze 2022, 16:29

@szybki nadal nie odpowiedziałeś na pytanie. Ja tego za Ciebie nie zrobię. Przyjrzyj się na forum jak wyglądają twoje wypowiedzi... w ilu miejscach pomogłeś, a w ilu piszesz bez sensu tak jak tu wszczynając dyskusję w której nie potrafisz odpowiedzieć na zadane pytanie. Sorry ale kończę tą bezsensowną dyskusję z Tobą i nie będę się zniżał takiego poziomu i ulegał Twoim prowokacjom. Wolę w tym czasie wykorzystać czas i pomóc innym na forum.

szybki napisał(a):Do tego to Ty się udzielasz w każdym temacie
Zazdrościsz :mrgreen: wiedzy :) Teraz rozumiem docinki z Twojej strony.

MotoAlbercik napisał(a):Teraz chyba wszystko jasne.
Jasne jest od dłuższego czasu nie dla wszystkich. Ja podałem takie same dane w linkach w poście wyżej :)
Rokiko
Forumowicz VIP

10 Cze 2022, 17:23

Rokiko napisał(a):Wolę w tym czasie wykorzystać czas i pomóc innym na forum.

Wykorzystaj na douczenie się :ok:

Rokiko napisał(a):Zazdrościsz wiedzy Teraz rozumiem docinki z Twojej strony.

Zazdroszczę wolnego czasu i szybkości netu :ok:
MotoAlbercik napisał(a):Okazuje się, że nie każdy, bo zależy to jednak od zestawienia auto/model/silnik/automat.

Dokładnie tak. I w tym temacie niestety 4biegowy automat będzie znacząco odstawać i od 6b automatu i od manuala. Do tego gwarantuje Ci że suche cyfry w żaden sposób nie odzwierciedlają realnej jazdy 4b vs 6b aut vs 5b manual. Więc teraz podstaw sobie to co pisałem czyli większe spalanie i ospałość do tego co wkleiłeś i wyjdzie Ci czy pisałem głupoty.
Dane które o wiele dokładniej to obrazują są gdzie indziej i czego innego dotyczą i gwarantuje Ci że pogłębiły by Twoje zdanie.
Cała różnica polega na tym że Ty piszesz o swojej pomyłce a inni udają że jest ok

Albercik jak jesteś zainteresowany to dawaj na PW bo w przy Kia w opcji soft szkoda bić pianę a jest sporo pisania :D
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co powinien zrobić świadek wypadku?
    W ramach cyklu Piątek ze Szkołą Auto, prezentujemy kolejny materiał dotyczący bezpieczeństwa na drodze. W tym tygodniu instruktorzy doradzają, jak zachować się będąc świadkiem wypadku. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły ...

10 Cze 2022, 20:33

Jeżeli chodzi o wyprzedzanie, to manual robi to sprawniej, nawet jeżeli przyspieszenie do setki ma słabsze. Automat szybciej zmienia biegi, ale zanim zacznie te biegi zmieniać, musi się poważnie nad tym zastanowić :lol:
A przy wyprzedzaniu jest to bardzo denerwujące.
Wielkiego doświadczenia z automatami nie mam, tyle co z jazd próbnych.
Ale za to były to nowoczesne skrzynie i mimo to lepiej mi się wyprzedzało manualem. Więc ta stara 4b skrzynia musi być w tym względzie jeszcze gorsza.
Tu chyba zgodzę się z "szybkim", ta stara 4 może i jest szybsza od merivy do setki, ale przy wyprzedzaniu odczucia mogą być zgoła odmienne.
Do tego koreański silnik nie jest jakimś demonem szybkości(w swojej klasie). Jest w rodzinie Ix 20 1,6 125KM w manualu i mimo tego, że jest on prawie 100kg lżejszy od Lancera 1,6 117KM, to jednak mitsu wydawał mi się zrywniejszy-lepiej wkręcał się na obroty.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

tu test ASXa z tym silnikiem, Lancer byłby pewnie jeszcze trochę szybszy.
I widać tu wyraźnie to o czym pisał "szybki".
Gdyby Zachar jeszcze przed setką zmienił bieg, wynik byłby dużo gorszy.
A tak setka pękła na dwójce :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

11 Cze 2022, 12:29

@szybki a Ty nadal swoje. Udowodnij mi, że Meriva A będzie szybsza o Kii o której mowa czy manual vs automat to przyznam Ci racje. Sam zacząłeś podważać temat to go dokończ jak należy :wink:

yeti65 napisał(a):Jeżeli chodzi o wyprzedzanie, to manual robi to sprawniej, nawet jeżeli przyspieszenie do setki ma słabsze.
Szkoda, że nie możemy zrobić testu bo mogę się założyć że przy tym porównaniu i wyprzedzaniu szybciej zrobię to Vengą z 4-biegowym automatem niż Merivą z 5-co biegową skrzynią i słabszym silnikiem.

yeti65 napisał(a):tu test ASXa z tym silnikiem
No ale to jest test przyspieszenia w manualu nie mamy żadnych porównań z automatem więc nic nam to w sumie nie daje. Ciekawe jest z drugiej strony jest to że najczęściej z pod świateł pierwsze ruszają automaty nie mówię o teraz, a o kilku latach wstecz kiedy skrzynie były właśnie takie wolniejsze klasycznej konstrukcji. Tu ruszasz pierwszy bez spiny, a w manualu już lekko ciśniesz żeby dorównać.

Tylko w tym wszystkim nie chodzi o wyścigi tylko normalną jazdę i eksploatację samochodu. Nawet jeżeli automat taki o którym mówimy jest wolniejszy to w manualu kierowca musi byś dosyć szybki żeby mu dorównać.

Automaty starszej generacji miały problem z chwilą zastanowienia się przy redukcji to fakt ale są na to sposoby :) i przy wyprzedaniu zanim jeszcze mocno depniemy możemy często wymusić już zmianę biegu.

yeti65 napisał(a):Gdyby Zachar jeszcze przed setką zmienił bieg, wynik byłby dużo gorszy.
To prawda.
yeti65 napisał(a):A tak setka pękła na dwójce
Teraz z ciekawości powiedz jak często tak przyspieszasz swoim samochodem :wink:

No i kluczowa sprawa o której nikt nie wspomniał :) silnik w automacie powinien wytrzymać dłuższe przebiegi bo już sama skrzynia go oszczędza nawet jak kierowca jest niedoświadczony.
Rokiko
Forumowicz VIP

11 Cze 2022, 13:46

Rokkiko nie rób z Nas idiotów tylko dlatego że nie siedzimy non stop przed kompem.
Temat Merivy był poboczny ale jest to element Twojego ściemniania bo inni delikatnie Ci piszą że pleciesz głupoty a ja Ci napisałem to dosadnie.

Masz tu dokładnie dwa moje zdania o Merivie.

szybki napisał(a):Ale po co pisać czegoś czego się nie wie ?

Obstawiał bym dokładnie na odwrót.

Podsumowując w kwestii automatów kompletnie nic nie wiesz, pleciesz skrajne głupoty które już na milion sposobów starasz się udowodnić.

Widziałem już w innych tematach robisz kopiowanie internetu to wysil się i wklej podstawowe dane dotyczące skrzyń biegów.
szybki
Moderator - Tuning

11 Cze 2022, 16:29

szybki napisał(a):Rokkiko nie rób z Nas idiotów tylko dlatego że nie siedzimy non stop przed kompem.
Sam z siebie robisz idiote mówiąc dosadnie i nie potrafiąc udowodnić swojej racji. Przypominam, że to Ty zacząłeś.

Jedynie co potrafisz na tym forum to wszczynać kłótnie i to widać po twoich postach.

szybki napisał(a):Podsumowując w kwestii automatów kompletnie nic nie wiesz, pleciesz skrajne głupoty które już na milion sposobów starasz się udowodnić.
Nic Tobie nie muszę udowadniać a pomyśl tylko jaka wiedzą sam dysponujesz skoro masz taki problem udowodnic to co podważyłeś.

To jest mój ostatni post w tym temacie bo @szybki jak zwykle prowokuje do niepotrzebnej dyskusji nie na temat.

Przypominam, że to jest forum więc jak uważasz że coś jest nie tak napisane to udowodnij że jest inaczej, a nie robisz jakieś osobiste wycieczki. Ręce opadają i masz jeszcze status moda (który powinien dawać jakiś przykład dla innych), ehh...
Rokiko
Forumowicz VIP

11 Cze 2022, 16:31

Brawo panowie, dzięki wam autorka olała temat.
Zamykam, bo robicie offtop. Jeśli autorka będzie chcieć kontynuować temat, proszę o info na PW.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

30 Cze 2022, 09:49

Dziękuję za dyskusję, bardzo mi pomogliście - nie zdziwiłam się ani nie rozczarowałam, bo faktycznie ta 4-biegowa skrzynia nie jest szczególnie żwawą opcją, natomiast nie wymaga ode mnie żadnego wysiłku, rusza płynnie, na pewno nie jest spóźniona w stosunku do pozostałych samochodów, na autostradzie po dodaniu gazu do dechy zrzuca bieg i radzi sobie dużo lepiej od mojej merivy. W oplu byłam kierowcą od spraw trudnych, w ix20 czuję się kierowcą wygodnym, który nie musi się spinać, żeby jechać sprawnie. Poprawa komfortu jazdy i wiele fajnych dupereli wynagrodzi mi brak znaczącej dynamiki, o której marzyłam, ale która nie okazała się koniecznością, najważniejsze, że auto jeździ dużo bardziej lekko i rześko od zmęczonej już mery. A w korkach to już w ogóle rewelka.
Ciekawe, jakie wrażenia będę miała po dłuższym użytkowaniu, tymczasem przejechałam ok. 250 km :)
Pozdrawiam
nowa fanka automatów
12Anban
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

30 Cze 2022, 12:56

12Anban napisał(a):nie zdziwiłam się ani nie rozczarowałam, bo faktycznie ta 4-biegowa skrzynia nie jest szczególnie żwawą opcją,

To fajnie że masz takie wnioski bez miliona tabelek z internetu :D

Tak jak Ci napisałem spowalnianie przez automat 4b jest niwelowane obcowaniem z przyjemna jazdą. Sądzę że szybko się przyzwyczaisz :D

Jak Ci się znudzi to następny poziom automat 6b :ok:
szybki
Moderator - Tuning

30 Cze 2022, 13:06

Jak Ci się znudzi to następny poziom automat 6b

Też sobie tego życzę :) :!:
12Anban
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

04 Lip 2022, 14:58

Kolego 12Anban być może się mylę ale sądząc po wyborze modelu kia venga, hyundai ix20 (to ten sam samochód) szukasz czegoś małego do miasta i nie jesteś kierowcą szukającym emocji. Stąd dyskusja o szybkości automatu (który nawet klasyczny jest szybszy nić manual) jest delikatnie mówiąc bez sensu i nie jesteś w stanie tego zauważyć. Problemem może być czterobieg gdyż długie biegi będą spowalniały auto ale tego w trybie miejskim też specjalnie nie uświadczysz. Zakup automatu do miasta ma jedna wadę - nigdy więcej nie kupisz manuala. i to właśnie na trasie automat traci (może lepiej niewiele zyskuje) gdyż na autostradzie biegów praktycznie nie zmieniasz a na krajówce lepiej dobierzesz bieg oczami a nie stopą. i to wlaśnie tu czerobieg będzie mułowato głośny co nie zmienia faktu że manual też nie będzie żadnym demonem.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2018