Manual czy automat? Kia Venga, Hyundai ix20

04 Lip 2022, 15:09

Świetnie napisane. Dyskusja o szybkości zmiany biegów i przyspieszenia w autach, które do wyprzedzania się ledwo nadają :roll:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Lip 2022, 15:49

galakty napisał(a):Świetnie napisane. Dyskusja o szybkości zmiany biegów i przyspieszenia w autach, które do wyprzedzania się ledwo nadają

Nie wiem co jest świetnie napisane ale mamy znowu powielenie jakiś randomowych historyjek.

Temat jest prosty, manual 4biegowy jest znacząco wolniejszy od manuala w kilku momentach jazdy a do tego więcej pali natomiast daje przewagę w korkach oraz na trasie przy opcji jazdy z jednostajną prędkością (mało momentów wyprzedzania).

Do tego nie ma co porównywać 4b/6b aut i 5b bo każda z tych opcji inaczej jedzie i co innego oferuje.

Jeżeli sama autorka zauważa że "nie jest to szczególnie żwawa opcja" to chyba nie musimy jej przekonywać że jest inaczej posługując się wiedzą czysto teoretyczną prosto z netu :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

04 Lip 2022, 16:15

galakty napisał(a): Świetnie napisane. Dyskusja o szybkości zmiany biegów i przyspieszenia w autach, które do wyprzedzania się ledwo nadają

Jeżdżę po polskich drogach i całkiem nieźle mi się wyprzedza, udawało mi się to nawet merivą, chociaż gorzej sobie radziła. Może więc są to auta dla dobrych kierowców ;)
12Anban
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

04 Lip 2022, 17:18

12Anban napisał(a):Może więc są to auta dla dobrych kierowców

Jasne, dobry kierowca pyknie 2 TIRy na krajówce nawet rowerem.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Lip 2022, 17:49

No to jest właśnie dyskusja z kobietą o dynamice. Moja koleżanka właśnie kupiła siedemciesiecioparo konną mito i uważa że jest to demon. I na nic dyskusja ze moj pizdzik z 70 konnym dieslem który jest mułem objeżdża to jak chce. Więc odczucia przyspieszenia charakterystyka muła oraz tolerancja jest subiektywną opinią użytkownika i jego potrzeb. Ale mamy jasność że venga z czterobiegowym automatem będzie potworem i to przez duże P a w mieście będzie wspaniały. A pani jako świetny kierowca będzie jeździć za tirem
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

04 Lip 2022, 18:09

Naprawdę jeszcze ktoś z Was ma problem z wyprzedzeniem tirów vengą lub ix20?
Nie mam na myśli zapier**lania i migania długimi wszystkim kierowcom znajdującym się na lewym pasie.
12Anban
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie jeździć w trudnym terenie?
    Poruszanie się po trudnym terenie dla jednych jest przyjemnością, dla innych koniecznością. Dobrze, jeśli w naszych podróżach towarzyszy nam samochód napędzany na 4 koła, przygotowany na pokonywanie bezdroży. ...