REKLAMA
Chodzi o auto z rocznika 2010 -2014.
Do tej pory szukałam manualnej skrzyni biegów, ale może automat też byłby dobrą opcją?
Czy macie jakieś opinie na temat skrzyń biegów w tych właśnie samochodach - kia venga 1.6, hundai ix20 1.6?
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Rokiko napisał(a):W przypadku tych dwóch modeli to silnik i skrzynia będzie taka sama z tego co pamiętam. Automat jest klasyczny sześciobiegowy więc przy regularnym serwisowaniu nie powinien sprawiać większych problemów.
Już to zweryfikowałem i faktycznie do 2015 roku w tym modelu występował klasyczny 4-ro biegowy automat (dobra jednostka i bezawaryjna). Po wprowadzeniu liftingu został on zastąpiony nowszym 6-cio biegowym automatem również klasycznym co pozwoliło na większe oszczędności na paliwie podczas miejskiej jazdy.yeti65 napisał(a):Jesteś pewny co do 6b tego automatu? Mnie się obiło o uszy, że to stary 4b automat.
To są klasyczne automaty w obu przypadkach mają jakiś tam czas reakcji do którego trzeba się przyzwyczaić i zaakceptować, że to właśnie tak działa. Plusem jest tu to że nie musisz zmieniać biegów co szczególnie przydaje się w mieście w korkach. Takie automaty palą trochę więcej niż manual w ruchu miejskim.12Anban napisał(a):Czy może mi ktoś wyjaśnić, jaka jest różnica w jeździe tego typu samochodem z manualem a automatem?
Automat 4-ro biegowy będzie miał dłuższe przełożenia więc jazda dynamiczniejsza na pewno będzie w 6-cio biegowym przy silniku o podobnych parametrach. Jeżeli jeździsz normalnie to różnicy możesz nie zauważyć ale jak jeździsz bardzo dynamicznie to tu już może to być odczuwalne na niekorzyść takiej skrzyni automatycznej (klasycznej).12Anban napisał(a):Czy 4 biegi automatu sprawiają, że samochód jest mniej energiczny?
Myślisz? Moim zdaniem zależy od skrzyni, a tu mamy zwykły klasyczny automat więc to nie jest DSG i raczej te konstrukcje zalicza się do takich wolno myślących przy zmianie przełożeńMotoAlbercik napisał(a):Automat jest zawsze bardziej energiczny. Szybciej rusza i szybciej się rozpędza.
franccc napisał(a):W warunkach laboratoryjnych szybszy będzie manual, na drodze automat.
12Anban napisał(a):Ale opinie osób, które mają pojęcie na ten temat również bardzo cenne.
12Anban napisał(a):To fatalnie.