Manual czy automat? Kia Venga, Hyundai ix20

05 Cze 2022, 08:32

Chodzi o auto z rocznika 2010 -2014.
Do tej pory szukałam manualnej skrzyni biegów, ale może automat też byłby dobrą opcją?
Czy macie jakieś opinie na temat skrzyń biegów w tych właśnie samochodach - kia venga 1.6, hundai ix20 1.6?
12Anban
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

05 Cze 2022, 10:03

W przypadku tych dwóch modeli to silnik i skrzynia będzie taka sama z tego co pamiętam. Automat jest klasyczny sześciobiegowy więc przy regularnym serwisowaniu nie powinien sprawiać większych problemów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Cze 2022, 21:05

Dziękuję za info!
12Anban
Nowicjusz

07 Cze 2022, 21:09

Rokiko napisał(a):W przypadku tych dwóch modeli to silnik i skrzynia będzie taka sama z tego co pamiętam. Automat jest klasyczny sześciobiegowy więc przy regularnym serwisowaniu nie powinien sprawiać większych problemów.

Jesteś pewny co do 6b tego automatu? Mnie się obiło o uszy, że to stary 4b automat.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

08 Cze 2022, 10:38

yeti65 napisał(a):Jesteś pewny co do 6b tego automatu? Mnie się obiło o uszy, że to stary 4b automat.
Już to zweryfikowałem i faktycznie do 2015 roku w tym modelu występował klasyczny 4-ro biegowy automat (dobra jednostka i bezawaryjna). Po wprowadzeniu liftingu został on zastąpiony nowszym 6-cio biegowym automatem również klasycznym co pozwoliło na większe oszczędności na paliwie podczas miejskiej jazdy.

Niemniej jedna obie wersje skrzyń to proste automaty z którymi nie powinno być problemów podczas użytkowania.
Rokiko
Forumowicz VIP

08 Cze 2022, 11:49

Czy może mi ktoś wyjaśnić, jaka jest różnica w jeździe tego typu samochodem z manualem a automatem?
Czy 4 biegi automatu sprawiają, że samochód jest mniej energiczny?
12Anban
Nowicjusz

08 Cze 2022, 11:50

Automat jest zawsze bardziej energiczny. Szybciej rusza i szybciej się rozpędza.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Cze 2022, 12:03

12Anban napisał(a):Czy może mi ktoś wyjaśnić, jaka jest różnica w jeździe tego typu samochodem z manualem a automatem?
To są klasyczne automaty w obu przypadkach mają jakiś tam czas reakcji do którego trzeba się przyzwyczaić i zaakceptować, że to właśnie tak działa. Plusem jest tu to że nie musisz zmieniać biegów co szczególnie przydaje się w mieście w korkach. Takie automaty palą trochę więcej niż manual w ruchu miejskim.
12Anban napisał(a):Czy 4 biegi automatu sprawiają, że samochód jest mniej energiczny?
Automat 4-ro biegowy będzie miał dłuższe przełożenia więc jazda dynamiczniejsza na pewno będzie w 6-cio biegowym przy silniku o podobnych parametrach. Jeżeli jeździsz normalnie to różnicy możesz nie zauważyć ale jak jeździsz bardzo dynamicznie to tu już może to być odczuwalne na niekorzyść takiej skrzyni automatycznej (klasycznej).

Moim zdaniem jedyne słuszne wyjście to jazda testowa samochodem z tak skrzynią i sprawdzenie czy faktycznie coś takie będzie mi pasowało :wink:

Jak byś chciał się ścigać od 0-100km/h to pewnie wprawny kierowca szybciej osiągnie wartość docelową przy skrzyni manualnej ale tu jeździsz przy średnich obrotach więc jazda automatem powinna wydawać się dynamiczniejsza w odczuciu kierowcy.

MotoAlbercik napisał(a):Automat jest zawsze bardziej energiczny. Szybciej rusza i szybciej się rozpędza.
Myślisz? Moim zdaniem zależy od skrzyni, a tu mamy zwykły klasyczny automat więc to nie jest DSG :) i raczej te konstrukcje zalicza się do takich wolno myślących przy zmianie przełożeń :mrgreen:
Rokiko
Forumowicz VIP

08 Cze 2022, 12:19

W warunkach laboratoryjnych szybszy będzie manual, na drodze automat.
Nie jesteś w stanie za każdym razem, powtarzalnie osiągać idealnych czasów zmiany biegów itd. W automacie gaz w podłogę i jedziesz
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Cze 2022, 12:36

franccc napisał(a):W warunkach laboratoryjnych szybszy będzie manual, na drodze automat.

Nie wiem jak w warunkach laboratoryjnych ( czym się różnią ), ale chodzi o to, że w manualu traci się czas i czasem też prędkość na samej zmianie biegu. Gdy ty zmieniasz bieg w manualu, to ja cały czas jadę, bo jak ty wciskasz sprzęgło żeby zmienić bieg, to ja już mam w automacie ten bieg praktycznie zmieniony, albo jak mam but w podłodze, to cały czas przyspieszam. A ty podczas zmiany biegu albo zwalniasz delikatnie, albo przez np. dwie sekundy jedziesz z tą samą prędkością. A ja w tym momencie przyspieszam. Oczywiście automaty są różne i różny jest czas zmiany biegów w nich, ale i tak ten automat szybciej zmienia biegi niż manual. Mówimy oczywiście tu o normalnych samochodach, bo jakieś wyścigowe czy rajdowe , to podejrzewam, że kierowca rajdowiec zmienia biegi czasami szybciej od jakiegoś zwykłego automatu :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Cze 2022, 13:31

Moim zdaniem jedyne słuszne wyjście to jazda testowa samochodem z tak skrzynią i sprawdzenie czy faktycznie coś takie będzie mi pasowało

Na pewno tak.
Ale opinie osób, które mają pojęcie na ten temat również bardzo cenne.
12Anban
Nowicjusz

08 Cze 2022, 13:46

12Anban napisał(a):Ale opinie osób, które mają pojęcie na ten temat również bardzo cenne.

To zapytaj się tych osób ile razy w życiu jechały tym samym autem z tym samym silnikiem w różnych opcjach "skrzyniowych". No i jeszcze są upodobania.

P.S.

Automat starej generacji i to jeszcze 4 biegowy na 100% będzie sporo wolniejszy od manuala a do tego auto będzie potrzebować więcej paliwa.
Na plus będzie stabilniejsza jazda jednostajnymi prędkościami np. w trasie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Cze 2022, 21:07

Automat starej generacji i to jeszcze 4 biegowy na 100% będzie sporo wolniejszy od manuala a do tego auto będzie potrzebować więcej paliwa.
Na plus będzie stabilniejsza jazda jednostajnymi prędkościami np. w trasie.

To fatalnie.
12Anban
Nowicjusz

08 Cze 2022, 21:24

12Anban napisał(a):To fatalnie.

Wspominałem jeszcze o upodobaniach. Jeżeli nie silisz się na wartka jazdę z elementami "sportu" to źle nie będzie.
Tak jak ktoś wspominał musisz się przejechać jednym i drugim.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Cze 2022, 21:45

Marzę o czymś bardziej wartkim niż moje obecne auto, a te samochody są dla mnie wystarczające pod tym względem, o sportowej jeździe nie ma mowy. Manual uwielbiam, gdyby nie problemy z lewą nogą, nigdy bym się nawet nie zastanawiała nad automatem, wydaje się nudny. Fakt, że nie pozostaje mi nic innego, jak się przejechać takim samochodem.
12Anban
Nowicjusz