Masz GPS? Policja może go skontrolować!

15 Lip 2009, 21:25

Nawigacja satelitarna to już chleb powszedni. Coraz więcej samochodów jest wyposażonych w tego typu urządzenia. Ale czy każdy korzysta z GPS'u w pełni legalnie? Policja będzie to sprawdzać.

Kierowcy korzystający z urządzeń typu GPS powinni mieć się na baczności. Podczas rutynowej kontroli policjant może sprawdzić legalność używanego przez nas GPS'u. W przypadku wykrycia przez funkcjonariuszy, pirackiej wersji oprogramowania, można trafić do więzienia nawet na 5 lat.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Pełnej weryfikacji legalności oprogramowania mogą dokonać jedynie policyjni specjaliści od elektroniki. Patrol może co najwyżej pobieżnie ocenić sytuację i w przypadku jakichkolwiek wątpliwości GPS jest rekwirowany.
Takie urządzenie zostaje zabezpieczone celem przeprowadzenia dokładnych badań potwierdzających, bądź wykluczających podejrzenie, że osoba posługuje się pirackim oprogramowaniem - wyjaśnił reporterowi RMF.FM Paweł Petrykowski z dolnośląskiej policji.
Jak mówią sami policjanci, tego typu kontrole zdarzają się rzadko. Jednocześnie zwracają uwagę, że lepiej mieć ze sobą dokumentację urządzenia, ponieważ przepisy w tej kwestii nie są jednoznaczne. Nie zostało wyraźnie określone, jaki dowód zakupu urządzenia i oprogramowania przedstawić mają osoby kontrolowane.
Pozdro. Kacper
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

19 Lip 2009, 10:41

Trzeba mieć dokumenty potwierdzające legalność GPS, ale nie wiadomo jakie?
A co z moimi oponami do samochodu, muszę mieć paragon zakupu przy sobie, żeby udowodnić, że nie są kradzione? Jedyny dokument jaki dostałem z nawigacją to paragon zakupu nawigacji, z którego nie wynika, że zastosowane oprogramowanie jest też legalne, które przecież mogłem zastąpić w późniejszym czasie, więc na oprogramowanie musiałbym mieć drugi dokument, którego ja sam nawet nie posiadam, bo go nie dostałem?
KontoUsunięte

19 Lip 2009, 11:10

Co za bzdura ;)
scooter
Nowicjusz

Miejscowość: Koszalin

19 Lip 2009, 12:51

Policjanci do niedawna nie umieli poprawnie pisać, dlatego oprogramowanie komputerowe to jeszcze dla nich temat tabu :) Nawigacja powinna posiadać hologram z nr. seryjnym posiadanej mapy.
"Wszystkie te chwile przepadną w czasie, jak łza w deszczu , pora umierać " T.B.
autsajder
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Mońki

19 Lip 2009, 13:10

autsajder napisał(a):Policjanci do niedawna nie umieli poprawnie pisać, dlatego oprogramowanie komputerowe to jeszcze dla nich temat tabu :) Nawigacja powinna posiadać hologram z nr. seryjnym posiadanej mapy.

U mnie na urządzeniu jest tylko jego numer seryjny i numer licencji Windowsa CE.
Sam numer licencyjny MapaMap można odczytać już z samego programu, ale do tego, trzeba go uruchomić i wiedzieć, gdzie go znaleźć (ja wiem :), co nie zmienia faktu, ze musieliby mieć jakąś bazę, żeby sprawdzić, czy posiadana licencja jest ważna... Jak można zarekwirować coś, posiadając tylko domniemanie popełnienia przestępstwa heh.
KontoUsunięte

19 Lip 2009, 18:32

Witam
Bzdura - policjant musiałby bez mojej zgody wejść do mojego pojazdu i zdemontować mi nawigację (NA PEWNO USZKADZAJĄC JĄ) a jeżeli już by znaleźli program nawigacyjny to nie ja go instalowałem.
Pozdrawiam
Piotr
Pitt_M
Nowicjusz

Miejscowość: warm-mazurskie