Matka + ja wspolwlasciciel - Gdzie ubezpieczyc? (OC)

27 Cze 2009, 23:00

Witam, po przeczytaniu krotkiego informatora na temat ubezpieczen (przyklejony temat) przystapilem do zalozenia tematu. Mianowicie chodzi o OC.
W poniedzialek dokonam zakupu Hondy Civic.
1995r
1,6
114km
5d

Chce je ubezpieczyc na:
-matke - wlasciciel
-siebie - wspolwlasciciel.

Matka ma prawo jazdy okolo 15-20 lat, jest wspolwlascicielka od jakis 5 lat innego samochodu.
Ja mam 20 lat i prawo jazdy od 1,5 roku. Obylo sie bez wypadkow, do tej pory nie posiadalem samochodu.

Doradzcie mi gdzie bedzie mozliwie najtaniej. Gdzie pytac, z kim rozmawiac, gdzie w ogole szukac. Kalkulatory OC moim zdaniem sa bezuzyteczne poniewaz w praktyce kwoty te nie pokrywaja sie z tym co slyszymy u ubezpieczyciela. Gdzies wyczytalem ze najlepsza opcja dla mnie bedzie samopomoc poniewaz cytuje " Istnieją także na rynku ubezpieczyciele (Samopomoc), którzy w takiej sytuacji obliczają składkę biorąc pod uwagę jedynie zwyżki i zniżki dotyczące starszego i bardziej doświadczonego ze współwłaścicieli.".
Znajoma przy podobnym przypadku ( wspolwlascicielka miala prawo jazdy kilka dni) dostala najlepsza oferte bodajze z generali.

Z gory dziekuje za udzielona pomoc i przepraszam jezeli powielam temat, mimo wszystko uzylem opcji szukaj, byc moze nieudolnie.
juventinio
Nowicjusz

Miejscowość: Siemianowice Śląskie

28 Cze 2009, 11:46

Z tego co sie orientuję, bo śledzę podobne tematy na forum, to nikt Ci nie doradzi. Przyczyna jest prosta. Każdy ubezpieczyciel ma własny kalkulator i przeliczniki. Zależą one od wieku auta, pojemności silnika, wieku i stażu za kierownicą właściciela.

Kalkulatory którymi posługują się agenci ubezpieczeniowi nie są powszechnie dostępne, dlatego nikt Ci tu nie będzie w stanie napisać, że w Link4 jest taniej niż w PZU, czy AXA.

Jedynym, chyba najbardziej sensownym rozwiązaniem jest wpisanie w wyszukiwarkę kilku ubezpieczycieli i Twojego miasta. Dostaniesz adresy siedzib agentów i ich numery telefonu. Po czym dzwonisz i pytasz się na ile wycenią Ci Twoje auto.

Może się zdarzyć, że ktoś Ci tutaj napisze, że idź do Link4, bo tam najtaniej. Ale wiadomo, każda sroka swój ogon chwali. To, że dla niego było najtaniej, nie oznacza, że dla Ciebie też będzie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Cze 2009, 16:46

najtansze oc jakie udalo mi sie uzyskac to 575 zl w HDI.

dodam ze matka znizki -60 pct.
ja zwyzke 30 pct
oraz zwyzke 5 pct za miasto powyzej 50 tys ( centrum slaska, siemianowice slaskie).
juventinio
Nowicjusz

29 Cze 2009, 20:40

sprawdź jeszcze mBank - możliwość 12 rat :)

http://ds.auto.systempartnerski.pl/mbank/ekonto.html

Nie zapomnij wypełnić PCC-3 i zapłacić 2% podatku od wartości rynkowej samochodu.
tu możesz wypełnić i wydrukować druk
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

29 Cze 2009, 21:06

mbank sprawdzalem, oplacalo by sie gdybym wzial oc tylko na siebie.

co do pcc-3, jestem pracownikiem urzedu skarbowego ;)
ale mimo wszystko bardzo dziekuje za pomoc i przypomnienie ;)
juventinio
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczny miesiąc na drogach - październik
    Jesienią dostosowanie techniki prowadzenia samochodu do zmiennych i często trudnych warunków ma szczególne znaczenie. W ostatnich latach to właśnie w październiku w wypadkach drogowych w Polsce zginęło najwięcej ...
    Koncepcyjny Nissan Resonance
    Śmiała wizja Nissana dotycząca przyszłości crossoverów staje się rzeczywistością za sprawą europejskiego debiutu innowacyjnego samochodu koncepcyjnego Resonance. Model Resonance, który został stworzony przez ...