Max 10 tyś.; hatchback>sedan; 3~5 drzwi ; spalanie średnie<1

28 Sty 2013, 15:45

Witam,

przewertowałem dziś mnóstwo tematów na tymże forum i wciąż jestem w kropce. Od jakiegoś czasu poszukuję samochodu. Mój budżet to maks 10000(plus opłaty urzędowe), ale naprawdę mogę wydać mniej.
Potrzebuję ekonomicznego samochodu, który w miesiącu będzie wyrabiał około 1000km. Głównie dojazdy do pracy (~15 km w obie strony), kilka razy w miesiącu trasa 100-200 km, raz, dwa razy w roku coś dłuższego, ale wciąż krajowego.
Zależy mi na małym spalaniu, a jako, że przeważać będą jednak trasy krótkie i miejskie do ON raczej sobie daruję. Planuję celować w Benzynę plus LPG. Jeśli będzie to tylko PB to chciałbym osiągnąć średnie spalanie 7l.
Samochód musi mieć odrobinę mocy. Do tej pory jeździłem Corsą (45KM zdecydowanie za mało) Peugeotem 206 (75KM całkiem przyjemnie się zbiera i potrafi wyprzedzić tira, ale przy szybszej jeździe obroty były naprawdę wysokie) Fordem Mondeo (90KM, podobnie dało się już coś z niego wyciągnąć, jeśli sytuacja wymagała) Renault Megane (130KM to już działało naprawdę nieźle). Ogólnie staram się jeździć w miarę ekonomicznie, ale śledzenie uciążliwych kierowców, albo wąchanie tirów jednak może wejść we znaki, więc chciałbym mieć troszkę zapasowych koników, żeby móc radzić sobie z takimi sytuacjami.
Co do wyposażenia naprawdę nie potrzebuję wiele. Po prawdzie przydałyby się tylko elektrycznie odsuwane szyby, reszta to już jedynie przyjemny gadżet.

Do tej pory rozważałem
Opla Astrę G z silnikiem 75/85 KM
Seata Ibizę III
Toyote Corolle VIII
Fiata Stilo
Fiata Punto II
Forda Fiestę
Skodę Octavię I

Niestety nie mam pojęcia w jakich wersjach szukać w/w modeli. Jedynie o Astrze nieco czytałem. I wg. wielu użytkowników właśnie ten silnik jest dobry i nadaję się do instalacji gazu.
Szukam porady, jakie samochody rozważać, jakie oglądać, a jakich się wystrzegać. Szczególnie interesuje mnie ekonomia i ewentualna możliwość przerobienia na gaz. (chyba, że znajdzie się naprawdę genialny silnik benzynowy w tej kategorii)
Cena 10000zł to już prawdziwy maks i jeśli udałoby się, wolałbym zejść niżej. Wszystko zależy oczywiście od okazji.
Ostatnio edytowany przez Wajar 31 Sty 2013, 00:35, edytowano w sumie 2 razy
Wajar
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Mazda 323f II
Silnik: 1,5 66 kW (89 KM)
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

28 Sty 2013, 19:54

Astra dobry wybór. Toyote do gazu sobie odpuść. Pomyśl nad Seatem Toledo
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Sty 2013, 19:57

Toledo z którym silnikiem nadaje się najlepiej? I czy nie lepsza będzie jednak Ibiza? Mniejsza, łatwiej zaparkować i chyba ciut mniej je, mimo wszystko.
Wajar
Nowicjusz

28 Sty 2013, 22:29

Toledo 1.6 101km nadaje się do gazu tak jak Octavia
Koniu
Forumowicz VIP

29 Sty 2013, 09:56

Ok, odrzucam Skodę i Toyotę, ale czy może ktoś się jeszcze wypowiedzieć i ewentualnie coś poradzić na temat Ibizy, Stilo/Punto, ewentualnie Fiesty?

edit:

chodzi mi o typy silników, na które zwracać uwagę, konkretnie o jak najbardziej ekonomiczne i jak najmniej awaryjne
Wajar
Nowicjusz

29 Sty 2013, 10:43

Dlaczego odpuścić corolle? Z tych aut co wymienione corolla jest najmniej awaryjna.
Można kupić za 12tys juz znośna i proponował bym kombi bo to są małe auta.
Oszczędnie będzie z 1.4 D4D.
Inna opcja to 5-drzwiowa Honda civic sedan lub HT. Gazować mozna bez problemu zarówno Toyote jak i Honde.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

29 Sty 2013, 10:49

Niestety mój budżet to 10tyś maks. I tego nie przeskoczę. Na dużym samochodzie nie zależy mi specjalnie, głównie będą tam jeździły 2 osoby, 5 sporadycznie. Wizualnie lubię Hatchbacki, ale do Sedanów też nic wielkiego nie mam, ale kombi na razie odłożę na dalszą przyszłość. :)
Z tego co patrzę i przeglądam, chyba odrzucę też Punto, bo raczej ciężko wyrwać dobre z nie przerażającą liczbą KM.
Focus w tej cenie chyba też może okazać się średnim wyborem, dlatego teraz głównie waham się między: Astrą, Ibizą i Civic. Pytanie tylko których wersji szukać?

edit:
może jeszcze Audi A3 uda się dostać w dobrej cenie, ale nie wiem, jak wyglądam tam pożeranie benzyny.
Wajar
Nowicjusz

29 Sty 2013, 12:44

kolego PASSAT B5 1.9 tDI 90KM polecam :D
gunter89
Nowicjusz

Auto: sprinter 208/ passat 1.9 tdi
Silnik: 1.9 tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi

29 Sty 2013, 12:50

Wygląda ciekawie i pali pewnie też mało, ale na moje potrzeby Diesel raczej odpada. :)
Wajar
Nowicjusz

29 Sty 2013, 13:09

Tak japońce do gazu? No napewno,chyba że chcesz potem narzekać. Forda sobie odpuśc źle znoszą gaz.
Koniu
Forumowicz VIP

29 Sty 2013, 15:13

Japońce jak najbardziej do gazu. Wszystkie problemy i plotki powstają przez NIE UMIEJĘTNIE ZAŁOŻONĄ INSTALACJE LPG. Dobra instalacja + dobry instalator = zero problemów.
W tym kraju z tego co widze na forum poza motoryzacja rodem od helmuta wszystkiego trzeba sie bac...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Sty 2013, 00:01

Wertowałem dalej przeróżne portale i fora i wciąż nie jestem pewny.

Wiem, że warto szukać:
Astry G
Ibizy
Civic

dodatkowo rozważam
Stilo
Brava
Vectrę B
Corollę

Czy ktoś może wypowiedź się pokrótce (dosłownie po zdaniu, dwóch na temat tych samochodów)?
Chodzi mi głównie o najlepsze silniki w kategorii ergonomia/moc/gaz i awaryjność/dostępność części tychże. :)
Przypomnę tylko, że szukam czegoś do max 10 tyś, hatchback>sedan, może być 3 drzwiowe, spalanie średnie preferuję mniej niż 10l gazu (najlepiej koło 8l), silnik powyżej 75KM.
Wajar
Nowicjusz