Max obroty biały dym.

26 Kwi 2019, 13:48

Witam posiadam Mercedesa W211 170tys km 3.0 V6 Cdi
Spotkała mnie taka awaria na własne życzenie. Na trasie były roboty drogowe postanowiłem przypalić Merca i przez jakaś minutę na 3 biegu 4tys obrotów tak jechałem silnik trochę wył. I gdy już chciałem mu odpuścić wbić 4 nagle pojawiło się syczenie jakby powietrza, max obroty biały dym z rury. Od razu zjechałem na pobocze przekręciłem stacyjkę i go zgasiłem. Zgasł normalnie. Pierwsza diagnoza od mechanika po odkręceniu turbo, ze jest w miarę Ok. Olej poszedł o jakieś 2-3 cm ponad stan na bagnecie. Płyn w chłodnicy Ok. Samochód już pózniej nie odpalał. Wiatrak chodził jak szalony gdy go chłodziło 10 min na pewno. Jaka przyczyna może być oprócz uszkodzonej turbiny? Dziura w tłoku, wtryski...???? Dziękuje za każda sugestie
Singsing86
Obserwowany

27 Kwi 2019, 09:02

Singsing86 napisał(a):Olej poszedł o jakieś 2-3 cm ponad stan na bagnecie. Płyn w chłodnicy Ok.
Jak stan oleju poszedł w górę w szybkim czasie to raczej płyn chłodniczy przedostał się do niego tu raczej innej możliwości nie ma. Biały dym z rury może wskazywać na uszczelkę pod głowicą.
Przypuszczam że problem pojawiłby się w późniejszym czasie ty go wywołałeś poprostu swoją jazdą szybciej.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

29 Kwi 2019, 13:42

Z punktu widzenia trwałości mechanicznej,są to b.dobre silniki,niestety wystarczy jedno przegrzanie i lipa.Jeśli olej jest brunatno mętny,to niestety,strzeliła głowica.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Audi R18 e-tron quattro po raz pierwszy zwycięża w Sebring
    Audi odniosło kolejny historyczny sukces w sporcie motorowym. Wygrana Audi R18 e-tron quattro w dwunastogodzinnym wyścigu w Sebring na Florydzie, to jednocześnie pierwsze zwycięstwo wyścigowej hybrydy w tym klasycznym amerykańskim ...