Max. prędkość pojazdu zaniżona w papierach

26 Maj 2016, 17:33

Spotkał się ktoś z sytuacją, że pojazd ma zaniżoną maksymalną osiągalną prędkość w papierach? Sprzedający powiedział mi, że taka sytuacja dotyczy samochodu który sprzedaje (jeszcze go nie kupiłem, papierów też jeszcze nie widziałem) i on nie wie o co chodzi bo się pierwszy raz z tym spotkał.

Sprawa dotyczy samochodu Kia Cee'd 1.6 CRDI z 2011 roku (modelowo 2012). Wpisane jest chyba 180 km/h podczas gdy licznik wskazuje do 240 km/h. Odbyłem jazdę próbną i powiem szczerze, że auto bardzo ładnie się zrywa, nic nie hałasuje, nie było żadnych problemów z silnikiem chociaż nie udało nam się osiągnąć tak dużej prędkości bo nie było wtedy możliwości.

Samochód będę jeszcze sprawdzał w warsztacie i pewnie jeszcze się nim przejadę w dłuższą trasę. Raport VIN nie wskazuje żadnych problemów.

O co może chodzić?
Distrust
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 04 2016
Auto: Nie mam
  • 26 Maj 2016, 18:47

To, że ma na liczniku 240km/h nic nie znaczy. Wszystkie samochody mają więcej na liczniku niż rzeczywista prędkość max.
    Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
    yeti65
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
    Miejscowość: Pieniężno
    Prawo jazdy: 29 11 1984
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
    Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna

30 Maj 2016, 08:16

Kiedyś był taki motyw z autami z Niemiec. Tam np. w Nisasanch Alemerach I ,obcinano moc z 87 KM do 75KM ,żeby mieściły się w niższych widełkach do ich ubezpieczeń OC...
    W Twoim przypadku nie ma to zastosowania.
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna

31 Maj 2016, 10:50

Akurat wskazówka czy też wartości na liczniku nijak mają się do prędkości maksymalnej,to że widnieje tam 240km/h to standard,wcześniej było to 220 i kompletnie się tym nie sugeruj. Producent z reguły zawyża prędkość maksymalną z jaką może pojechać samochód.
    HQaero
    Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
    Auto: Fiat Bravo
    Silnik: 1.4