Mazda 3 2.0 DISI wypadanie zapłonu

23 Lip 2022, 23:46

Witam
Mam problem z wypadaniem zapłonu na 3 cylindrze, usterka wyszła nagle dojechałem do pracy normalnie a po wyjściu auto już szarpało nie pracowalo równo straciło moc.wymienilem świece na nowe bo juz był ich czas i myślałem że to jest ich wina, lecz po wymianie to samo cewki zamienione miejscami dalej to samo, lecz po odpięciu kostki z cewki silnik zaczyna jeszcze bardziej kuleć. Kompresja zmierzona ponad 13. Cały czas pokazuje mi błąd p0303 i raz był błąd p0300. Ma ktoś pomysł gdzie szukać dalej usterki ?

Dodam że pogarsza się przy obciążeniu (wjazd pod górkę włączona klima) przebieg to niecałej 160 tyś km potwierdzony nie słychać zaworów.
Auto to Mazda 3 bl 2010 2.0 DISI 151KM
kamilo2302
Nowicjusz

24 Lip 2022, 12:08

Zamień miejscami jeszcze wtryskiwacze. Być może wtryskiwacz na tym cylindrze podaje zbyt małą dawkę paliwa, albo strumień paliwa jest niewłaściwy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lip 2022, 12:11

Właśnie tak obstawiam wtryskiwacz, jest sporo roboty bo są pod kolektorem ssącym i chciałbym je sprawdzić w ostateczności.
kamilo2302
Nowicjusz

24 Lip 2022, 12:20

Przy wypadaniu zapłonu winne mogą być świece ( wspominasz, że są nowe ), cewka zapłonowa ( wspominasz, że zamieniałeś miejscami ), kompresja niewłaścia ( masz 13, więc jest ok ). Pozostaje więc wtryskiwacz. Tu piszesz, że jak odepniesz złącze od niego, to silnik jeszcze bardziej kuleje. Może być więc tak, że wtryskiwacz paliwo podaje, ale jest np. zapieczony i jest niewłaściwe ciśnienie tego paliwa, a co za tym idzie jest podawane w mniejszej ilości, a więc może być np. zamiast mgiełki kropelkowane.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lip 2022, 12:30

Chodziło mi o kostkę od cewki, ale właśnie też obstawiam wtryskiwacz po weekendzie muszę się do niego dostać i zobaczę wtedy czy po zamianie miejscami coś się zmieni, tym bardziej że to bezpośredni wtrysk. Zalałem środek do czyszczenia wtrysków w benzynie ale raczej to już za późno i po przejechaniu 100km nic się nie zmieniło.
kamilo2302
Nowicjusz

25 Lip 2022, 17:04

Problem rozwiązany po demontażu listwy wtryskowej moim oczom ukazały się rozpuszczone prawdopodobnie od benzyny podkładki teflonowe trzymające oring na wtrysku i widocznie musiały uszkodzić wtrysk bo nawet czyszczenie mikro sitka nie dało rezultatów.
kamilo2302
Nowicjusz