Wypadanie zapłonu na 2 cylindrze i błąd sondy

24 Maj 2022, 11:47

Witam , ostanio pojawił się problem z lekkimi szarpnięciami przy dodaniu gazu . Przy dużej dawce gazu samochód zaczął tak jakby gubić trakcję . Zaświeciła się kontrolka od trakcji oraz mrugający chack engine. Zamieniłem miejscami cewki 2 i 3 oraz wyjmowałem każda pojedynczo występowały zmiany w pracy silnika. Ślinik jest po mapie na 200 koni na seryjnych wytryskach . W załączniku błędy vcds
pawkas291
Obserwowany

Zdjęcia: 0

25 Maj 2022, 09:18

Masz kilka błędów i zapłon wypada nie tylko na drugim cylindrze. Domyślam, że auto z grupy VAG.

Patrząc po kolei mamy:
Błąd P1114 - który mówi o rezystancji grzałki i tu trzeba sprawdzić połączenia jak i samą grzałkę sondy.
Błąd P0411 - sprawdź szczelność dolotu i pompę powietrza wtórnego. Ten błąd może wpływać na sondę lambda.
Błąd P1128 - tu masz wskazania na uboga mieszankę i to może być następstwem poprzedniego błędu.
Błąd P0139 - tu masz znowu grzałkę sondy do sprawdzenia i jej połączenia.
Błąd P0300 - mamy losowe wypadanie zapłonu na różnych cylindrach (pod linkiem więcej info na ten temat)
Błąd P0302 - wypadanie zapłonu na drugim cylindrze

Ja bym spróbował usunąć najpierw błąd drugi i następnie sprawdzać co się zmieni. Wypadanie zapłonów poza cylindrem drugim również występuje ale jest ono znacznie rzadsze przez co pewnie nie zostało zarejestrowane jako poszczególny błąd na danym cylindrze.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Lip 2022, 10:31

Też tak myślę. Dziękuję i pozdrawiam
shanibarney
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sportowe Volvo V40 R-Design
    Volvo do swojej oferty wprowadziło sportową wersję, prestiżowego, pięciomiejscowego hatchbacka Volvo V40 R-Design. Auto jest dostępne w salonach z trzema silnikami wysokoprężnymi oraz trzema wersjami benzynowi. Cena modelu ...