Mazda 3 2007r niedziałające automatyczne wycieraczki

14 Paź 2018, 10:46

Cześć. Po ostatniej wymianie filtra kabinowego (a więc także odpięciu bezpieczników znajdujących się wewnątrz samochodu tuż obok filtra) przestały mi działać automatyczne wycieraczki przedniej szyby. To znaczy kiedy przełączę manetkę w tryb AUTO wycieraczki zaczynają żyć swoim życiem, raz na 1-2 minuty przejadą 4 razy pod rząd i się wyłączają, i tak w kółko. Nie reagują na zakrycie czujnika, ani na wodę. Czujnik działa bo światła się załączają kiedy go zakryję. Byłem na komputerze w warsztacie i żadnych błędów nie znaleziono. Próbowałem odpiąć akumulator na jakiś czas i również bez skutku. Macie jakieś pomysły jak mogę to naprawić?
domek
Obserwowany

19 Paź 2018, 12:28

domek napisał(a):Czujnik działa bo światła się załączają kiedy go zakryję
Tylko czujnik zmierzchu i czujnik deszczu to dwa rożne czujniki :)

Prawdopodobnie trzeba wykonać kalibrację czujnika. Sprawdź czy masz ją opisaną w instrukcji jak nie możesz spróbować tej dla Mazdy 6 przypuszczam że powinny być takie same.

USTAWIENIE REINITIALIZACJI RAIN SENSOR

Uwaga
Jeśli inicjalizacja zostanie wykonana ponownie z wodą lub brudem na przedniej szybie, czujnik deszczu może nie
działają normalnie. Przed ponownym uruchomieniem czujnika deszczu usuń wodę i brud
z przedniej szyby
Uwaga
Gdy wyłącznik zapłonu jest ustawiony w pozycji ON po wymianie czujnika deszczu na nowy, to
Stan przedniej szyby jest sprawdzany i zapisywane jest ustawienie początkowe.
Wykonaj początkowe ustawienie ponownie w następujących przypadkach:
- Wymiana przedniej szyby i ponowne użycie czujnika deszczu.
- System automatycznego wycieraczek działa nieprawidłowo.
1. Usuń wodę i brud z powierzchni szyby.
2. Wyłącz zapłon.
3. Ustaw przełącznik wycieraczek w pozycji AUTO.
4. W ciągu 10 s po ustawieniu wyłącznika zapłonu w pozycji WŁĄCZ, włącz przełącznik wycieraczek przed AUTO do pozycji OFF przez 5 razy i przywrócić ją do pozycji AUTO. Wycieraczka będzie działać jednokrotnie
niska prędkość, gdy ustawienie reinicjalizacji jest wykonywane prawidłowo.

Uwaga
Jeśli operacja jest zbyt szybka, pozycja przełącznika wycieraczek szyby przedniej nie może zostać wykryta, a pozycja początkowa
ustawienie nie może zostać wykonane. Włącz włącznik wycieraczek przedniej szyby na jeden cykl
(AUTO-> OFF-> AUTO) na 1 s.

Czyli w skrócie kalibracja wygląda tak: Zapłon na OFF, wycieraczki na AUTO, zapłon na ON, 5 razy z AUTO na OFF i koniec powinien zostać potwierdzony jednym ruchem wycieraczek.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...