REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
To były nowe akumulatory? Jeżeli przez noc tak się dzieje trzeba sprawdzić jaki jest pobór prądu w czasie spoczynku tak jak wspomniał [email widoczny po zalogowaniu]mazdowa napisał(a):2 razy w krótkim czasie wysiada mi akumulator - wystarczy mroźna noc i już "po zabawie":(
Nie możesz bo test robi się na akumulatorze podłączonym w samochodzie który powinien być naładowany.mazdowa napisał(a):Czy mogę przy tych dużych mrozach bezpiecznie wyjąć aku i zanieść do sklepu na test?
No to jest bardzo słaby, może być tak że już się nie uda go uratować. Jednak w takiej sytuacji najlepiej jest zrobić to co napisałem czyli podłączyć go do prostownika który naładuje go. Przy automatycznym prostowniku może się okazać że nie będzie chciał się podjąć on ładowania tak rozładowanej baterii. Warto jednak spróbować.mazdowa napisał(a):Aku jest całkowicie rozładowany w tej chwili - nie da się nawet otworzyć auta pilotem
mazdowa napisał(a):Czy mogę przy tych dużych mrozach bezpiecznie wyjąć aku i zanieść do sklepu na test?
Rokiko napisał(a):Nie możesz bo test robi się na akumulatorze podłączonym w samochodzie który powinien być naładowany.
mazdowa napisał(a): I czy w ogóle mozna taki akumulator z systemem start-stop ładować zwykłym prostownikiem?
mazdowa napisał(a):I druga sprawa, jak wyłączyć to start stop? Przynajmniej na zimę chciałabym to wyłączyć.
Nie wiemy jakie jest napięcie na akumulatorze czy w tym przypadku nie padł on już całkowicie. Trzeba by było to sprawdzić przed próba odpalenia na kable. W tej chwili może być już taka sytuacja że sterownik traktuje go jak brak akumulatora (tak jak by był odłączony). Problemy mogą być takie jak wyżej opisał [email widoczny po zalogowaniu]mazdowa napisał(a):W takim razie zostaje mi tylko doładować to kabelkami rozruchowymi (pytanie czy to jest jeszcze możliwe jak tak długo autko stoi:( i już tylko kluczykiem drzwi mogę otworzyć)
Jak nie ma napięcia na zapaliczce po wyłączeniu zapłonu to podłączają jeszcze pod gniazdo OBD i to chyba najbezpieczniejsza opcja bo tam napięcie jest zawsze. Wtedy można spokojnie taki akumulator wymienić.MotoAlbercik napisał(a):Wtedy przyjeżdża serwisant z dodatkowym aku, podłącza go pod instalację w aucie ( zazwyczaj jest to zapalniczka ) i wyjmuje stary aku i montuje nowy.