Mazda 3 2019 vs Seat Leon 2020

10 Kwi 2021, 15:17

Jak w temacie - waham się pomiędzy Mazda 3 sedan 122 km (rocznik 2019) a seatem leonem fr 150 koni (rocznik 2020). Samochód do jazdy po mieście ale też w dłuższe trasy kilka/kilkanaście razy w roku.

Za Mazdą przemawia wygląd (jak dla mnie najpiękniejszy samochód w tym segmencie), wykończenie wnętrza, infotainment i duża ilość fizycznich przycisków we wnętrzu. Obawiam się natomiast czy samochód nie będzie zawalidrogą na epspresówkach/autostradach oraz mam wątpliwości co do praktyczności sedana (hatchback mi się tak bardzo nie podoba) np. możliwości przewiezienia roweru wewnątrz samochodu.

Za leonem przemawia mocniejszy silnik, lepszy rocznik, praktyczniejszy bagażnik. Mam natomiast wątpliwości co do dotykowego sterowania wszystkim w samochodzie oraz jakości wykonania wnętrza. Wizualnie samochód też nie budzi we mnie takiego zachwytu jak Mazda chociaż również bardzo mi się podoba.

Będę wdzięczny za wszelkie porady ;) Dodam, że nie rozpatruję już innych modeli.
filip878
Obserwowany

10 Kwi 2021, 15:39

Mazda nie jest zawalidrogą. Ten silnik ma bardzo fajny przebieg krzywych mocy/momentu i przyjemnie jedzie w każdym zakresie obrotów.
Leon będzie minimalnie szybszy ale za to silnik też bardziej skomplikowany,
Mazda jest sporo większa od leona jednak przewożenie roweru w sedanie to taka sobie opcja, jeśli nie przeszkadza ci zdejmowanie obydwu kół to spoko, ja bym zainwestował w bagażnik dachowy. Mazda też trochę lepiej trzyma cenę
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Kwi 2021, 16:00

Leon dużo mocniejszy silnik od Mazdy i lepsza charakterystyka (250 Nm już od 1500 obrotów) + turbina, a może Golf VIII? Jaki budżet na auto?
Seat i Skoda zawsze są bardziej "tandetnie" wykonane w stosunku do VW czy Audi z tej rodziny. Inne materiały i spasowanie itd.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Kwi 2021, 14:00

Dzięki za odpowiedzi Panowie. Gofla nie rozpatruję bo mi się po prostu nie podoba, lubię auta które wizualnie wzbudzają jakieś emocje.

Jeśli chodzi o finanse to samochód biorę w leasing, około 90 -100 tys (stąd Mazdę biorę pod uwagę używaną z niskim przebiegiem). Umówię się na jazdy próbne i pomyślę.

Jakimi prędkościami można jeździć na ekspresówkach 120 konną Mazdą 3 żeby było jeszcze komfortowo?
filip878
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czujniki kontroli ciśnienia w oponach - system TPMS
    Ciśnienie jest bardzo ważnym parametrem opon – od niego zależy przyczepność do jezdni, droga hamowania, zużycie paliwa, hałas opon czy wreszcie wytrzymałość ogumienia. Niestety, według badań Moto Data, aż 58% kierowców ...
    Cztery generacje Renault Clio - historia
    Cztery generacje Renault Clio sprzedały się w łącznej liczbie 13 milionów sztuk. Renault Clio to samochód bijący wszelkie rekordy: najlepiej sprzedający się francuski samochód wszech czasów, pierwszy ...