Mazda 3 bk - wycieraczki w trybie AUTO

06 Gru 2020, 22:09

Cześć,

od 3 dni jestem w posiadaniu Mazdy 3 2.0 150 km. Przy zakupie zauważyłem, że lusterko wewnętrzne nie ma obudowy i znalazłem ją w schowku. Myślałem, że po zakupie założę sobie to i nie będzie problemu. Wczoraj jechałem w deszcz i wycieraczki były ustawione w trybie auto, który jednak nie reagował. <płacze> Przy manualnym przełączeniu na szybsze tryby wycieraczki działają. Z tego co wyczytałem na forum, to wycieraczki reagują na sygnał wysyłany przez czujnik deszczu. Światła działają ok, włączają się automatycznie.
Wyczytałem na forum, że należy:
1. Sprawdzić bezpieczniki. - są ok
2. Sprawdzić przyklejenie czujnika deszczu/zmierzchu przy przedniej szybie, czy żel się nie odkleił. - moim zdaniem nie jest dobrze wklejony, proszę o opinię
3. Wymienić BCM – czy to jest moduł komfortu? Nie wiem gdzie jest to zlokalizowane.

Co jeżeli to nie pomoże?

Czy możecie ocenić proszę czy to jest odpowiednio wklejone lusterko na szybie i czujnik deszczu? Obawiam się, że może to nie być odpowiedni osprzęt dla Automatycznych wycieraczek, ponieważ wydaje mi się, że lusterko znajduje się za nisko. Z drugiej strony znalazłem sensor deszczu na allegro, który tak właśnie wygląda.
[link do oferty na Allegro wygasł]
ZAŁĄCZNIKI
Alexon94
Nowicjusz

10 Gru 2020, 12:13

Czujnik zmierzchu i deszczu to oddzielne dwa czujniki które w tym przypadku znajdują się pewnie w tej jednej obudowie. Zrób jeszcze sobie test. Ustaw światła w trybie auto i wycieraczki w trybie auto. Następnie zasłoń czujnik ręką lub kawałkiem tektury i zobacz czy światła się zapalą. Pewnie tak będzie bo czujnik zmierzchowy działa. Następnie weź jakiś spryskiwacz z wodą i popsikaj na szybę w tym miejscu tak żeby było widać na szybie wyraźne krople. jak wycieraczki nie ruszą to masz dwa problemy: będzie to wina czujnika lub samej manetki. Dobrze by było znaleźć gdzieś schemat tego czujnika lub go podmienić jeżeli jest tak możliwość sprawdziać czy inny zadziała.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Gru 2020, 18:57

Sytuacja wyglada następująco. Pojechałem do specy od wymiany szyb. Okazało się, ze szyba wstawiona przez wcześniejszego właściciela jest nieoryginalna. Czujnik deszczu był przyklejony na chropowatą i zaciemnioną powierzchnię na szybie. Przykleili mi go nieco niżej i działa! :) tylko tera będę musiał zmienić szybę na oryginalna, bo na tej to mało estetycznie wyglada. Dzięki za pomoc :)
Alexon94
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

53 Nissany NV200 zakupione przez GDDKiA
    W wyniku rozstrzygniętego przetargu nieograniczonego zorganizowanego przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Lublinie na dostawę 53 szt. samochodów patrolowych z przeznaczeniem dla 16 Oddziałów ...