Mazda 3 BL benzyna 1.6 lub 2.0

28 Kwi 2021, 14:18

Cześć wszystkim :)

Od kilku ładnych już lat jestem użytkownikiem Mazdy Premacy 2.0 w dieselu z 2000 roku, jednak nastał już czas przesiadki na jakiś nowszy model. O ile rozważałem alternatywy, to jednak nie ukrywam że Mazda 3 II generacji (hatchback) jest na tą chwilę moim faworytem (Premacy zadbała o dobre wspomnienia z Mazdą). Zastanawiam się jednak nad wersją silnika (diesel podobno jest dosyć awaryjny i póki co go odrzuciłem). Z drugiej strony jednostki 1.6 i 2.0 zbierają pochlebne recenzje z tego co udało mi się wyczytać do tej pory, i dlatego zastanawiam się, którą z nich wybrać? (celuje w manualną skrzynie biegów)

Auto służyć będzie głównie do jazdy w mieście, z okazjonalnymi dłuższymi podróżami (do 400km), częściej tylko w 2 osoby. Gdybym miał ująć to w proporcjach to pewnie wyszłoby 70-30 na korzyść miasta. Szacuje, że roczny przebieg będzie wahał się w granicach 10 do 15 tysięcy km, a budżet na zakup auta to ok. 30 000 zł, natomiast przebieg Mazdy powinien być do 170 000.

Czy jest może ktoś kto miał przyjemność jeżdżenia wersjami z 1.6 lub 2.0 w benzynie? Jak ich użytkowanie wygląda w praktyce? Na rynku jest mnóstwo jednostek 1.6, natomiast obawiam się, że będzie to wersja trochę za słaba. 2.0 rzadziej się pojawiają, i widać, że o wiele lepiej stoją cenowo. Również ogólne opinie o samochodzie bardzo mile widziane :)

Na co zwrócić szczególnie uwagę przy ew. zakupie auta? Może ktoś gorąco "NIE"poleca samochodu? Niestety, nie znam nikogo osobiście kto by taką użytkował, a ogólna opinia o samochodzie w internecie wydaje się być zdecydowanie na plus.

Co sądzicie np. o takim ogłoszeniu?:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co prawdą trochę odstrasza mnie ilość znaków interpunkcyjnych i styl ogłoszenia, a i cena wyższa niż mój budżet (+auto do rejestracji) natomiast nikt nie powiedział, że nie można się potargować czy dołożyć coś ekstra :)

P.S. Auta nie potrzebuje na już, nie spieszy mi się i raczej badam rynek na chwilę obecną :) Dzięki wielki z góry.
Digyl
Obserwowany

28 Kwi 2021, 20:42

2.0 w 3 będzie robiło robotę już...on w 6 całkiem fajnie jedzie.....ale ten 1.6 to też jest bdb silnik, jak najbardziej oba są polecane. Miałem tych mazd naprawdę kilkadzisiąt , osobiście dla mnie są świetne samochody.
Jeżeli chcesz to na PW miałbym fajną ofertę na 3 FL z 1.6 i 53 000km :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

29 Kwi 2021, 13:17

Digyl napisał(a):Na rynku jest mnóstwo jednostek 1.6, natomiast obawiam się, że będzie to wersja trochę za słaba. 2.0 rzadziej się pojawiają, i widać, że o wiele lepiej stoją cenowo.
Oba silniki sprawdzą się przy twoich wymaganiach. Ja bym tu raczej postawił na znalezienie samochodu w jak najlepszym stanie, a wybór silnika zostawił na drugim miejscu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Kwi 2021, 18:24

A jak to wygląda z różnicą w spalaniu podczas jazdy w mieście między 1.6 a 2.0? Jest jakaś bardzo dramatyczna?
Digyl
Obserwowany

29 Kwi 2021, 19:17

no 2.0 trochę wypije więcej ...różnica będzie :lol: no ale to jest dla każdego kto wie o co chodzi zrozumiałe
andrewb25
Stały forumowicz

09 Cze 2021, 16:41

Dzień dobry wszystkim. Chcę kupić ten model auta. Mazda 3 II gen benzyna. Mieszkam w centralnej części Polski. Przeglądałam ogłoszenia, jednak podchodzę do nich ostrożnie. Czy jako użytkownicy tego modelu moglibyście coś polecić?
Monika111
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes Klasy G
    Luksusowy Mercedes Klasy G także ma wojskowe korzenie. Prace nad niemiecką terenówką rozpoczęto w 1972 roku. Początkowo samochód trafił między innymi do armii Niemiec, Szwajcarii, Argentyny oraz Iranu. Dostępna ...
    Renault ALASKAN pick-up
    Po wprowadzeniu do sprzedaży w 2015 roku Renault Duster Oroch, pick-upa o ładowności pół tony, Renault przedstawia model ALASKAN, jednotonowego pick-upa o nadzwyczajnym designie. Solidny i wygodny, jest on doskonale ...

09 Cze 2021, 19:56

Ile kasiory na auto? mogę coś podesłać pewnego na PW :D
andrewb25
Stały forumowicz

09 Cze 2021, 22:23

Około 28 tys. Zależy mi na jak najlepszym stanie technicznym i blacharskim. Żeby nie było "sciochrane". Nie potrzebuję nawigacji.
Monika111
Obserwowany

11 Cze 2021, 09:53

Z tym spalaniem to wcale nie ma aż takiej przepaści, bo 1.6 też nie pali mało. Akurat tym samym czasie miałem trójkę 1.6, a kolega miał 2.0 i różnica wskazania średniego zużycia w mieście to 1 litr. W sumie to 1.6 jest wystarczające w tym samochodzie do sprawnego ruszania.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi
Paliwo: Benzyna

11 Cze 2021, 15:04

Ale m3 z 2,0 jest jak na lekarstwo, pozatym są o wiele droższe
andrewb25
Stały forumowicz

11 Cze 2021, 20:59

Właśnie dlatego napisałem, że 1.6 jest naprawdę wystarczające. Ja 1.6 brałem świadomie ze względu na koszt ubezpieczenia i nie żałowałem.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

11 Cze 2021, 21:44

Nie wiem jakie masz potrzeby, ale mazda 3 II jak na kompakt ma mały bagażnik, jeden z najmniejszych w tej klasie.
Ale jeśli to dla Ciebie nie problem to super auto ;) 1.6 fajnie jedzie jak na 105km, ale ekonomią nie powala. 2.0 drogi, dużo pali i jedzie jeszcze lepiej.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

12 Cze 2021, 16:30

Auto fajne tylko:
głośne
żłopie olej
chrupie ruda
obroty drgają
dużo pali
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG

12 Cze 2021, 17:02

fate napisał(a):Auto fajne tylko:
głośne
żłopie olej
chrupie ruda
obroty drgają
dużo pali

To ja miałem kilkadziesiąt jakiś innych tych mazd.. :D

żłopie olej ... ostatnio przejeździłem 2000-3000 km M 6 GH 2.0 z przelotem 229 000km i poziom oleju nie spadł nawet o milimetr. Nawiasem mówiąc czasami cisnąłem do odcinki bo Mazdy to bardzo to lubią na dobrze rozgrzanym silniku of course, wydechy czyściutkie , oleju nie paliła grama.
Mazda 6 2.0 jest bardzo cicha w środku, nawet przy wyższych prędkościach słychać tylko szum , można w aucie normalnie rozmawiać.

obroty drgają...nie miałem nigdy tego problemu

Chrupie ruda, dużo pali...no cóż ile pali tyle pali , palić musi, można kupić DISI czy Skyactiv i one palą już dużo mniej, aczkolwiek jakiegoś dramatu spalania nie ma. dzisiaj to każde auto praktycznie pali tyle samo.

Tutaj moja 10 letnie trójeczka i to z DANII od spodu Rdzy Brak...ktoś zrobił konserwację (jak 99% samochodów z tego kraju ) i naprawdę jest jak na 10 lat Super.Wręcz jest lepiej niż np. niektóre Audi od spodu :mrgreen:
Na karoserii lakier oryginalny około nawet 60 mikronów i rdzy BRAK , nawet pod listwami czy dół drzwi rdza nie występuje.

Fakt trzeba w maździe tego pilnować, a nie ciągle narzekać że blacha słaba...jak się pilnuje tak się ma. Mądry człowiek wie co ma zrobić z autem, żeby mu służyło, Malkontent wiecznie będzie niezadowolony choćby i nowe kupił też znajdą się powody do narzekań
andrewb25
Stały forumowicz

24 Cze 2021, 16:06

andrewb25 napisał(a):ostatnio przejeździłem 2000-3000 km M 6 GH 2.0 z przelotem 229 000km

zdarza się
andrewb25 napisał(a):Mazda 6 2.0 jest bardzo cicha w środku, nawet przy wyższych prędkościach słychać tylko szum

najgłośniejsze auto w segmencie
andrewb25 napisał(a):obroty drgają...nie miałem nigdy tego problemu

większość pewnie zmora opinie ale mnóstwo użytkowników zgłasza tego typu problemy podobnie jak z oliwą
andrewb25 napisał(a):Na karoserii lakier oryginalny około nawet 60 mikronów

z tego powodu niewielkie obicia + brak zainteresowania i auto zchrupane, nadkola z filcu
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG