Od kilku ładnych już lat jestem użytkownikiem Mazdy Premacy 2.0 w dieselu z 2000 roku, jednak nastał już czas przesiadki na jakiś nowszy model. O ile rozważałem alternatywy, to jednak nie ukrywam że Mazda 3 II generacji (hatchback) jest na tą chwilę moim faworytem (Premacy zadbała o dobre wspomnienia z Mazdą). Zastanawiam się jednak nad wersją silnika (diesel podobno jest dosyć awaryjny i póki co go odrzuciłem). Z drugiej strony jednostki 1.6 i 2.0 zbierają pochlebne recenzje z tego co udało mi się wyczytać do tej pory, i dlatego zastanawiam się, którą z nich wybrać? (celuje w manualną skrzynie biegów)
Auto służyć będzie głównie do jazdy w mieście, z okazjonalnymi dłuższymi podróżami (do 400km), częściej tylko w 2 osoby. Gdybym miał ująć to w proporcjach to pewnie wyszłoby 70-30 na korzyść miasta. Szacuje, że roczny przebieg będzie wahał się w granicach 10 do 15 tysięcy km, a budżet na zakup auta to ok. 30 000 zł, natomiast przebieg Mazdy powinien być do 170 000.
Czy jest może ktoś kto miał przyjemność jeżdżenia wersjami z 1.6 lub 2.0 w benzynie? Jak ich użytkowanie wygląda w praktyce? Na rynku jest mnóstwo jednostek 1.6, natomiast obawiam się, że będzie to wersja trochę za słaba. 2.0 rzadziej się pojawiają, i widać, że o wiele lepiej stoją cenowo. Również ogólne opinie o samochodzie bardzo mile widziane

Na co zwrócić szczególnie uwagę przy ew. zakupie auta? Może ktoś gorąco "NIE"poleca samochodu? Niestety, nie znam nikogo osobiście kto by taką użytkował, a ogólna opinia o samochodzie w internecie wydaje się być zdecydowanie na plus.
Co sądzicie np. o takim ogłoszeniu?:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co prawdą trochę odstrasza mnie ilość znaków interpunkcyjnych i styl ogłoszenia, a i cena wyższa niż mój budżet (+auto do rejestracji) natomiast nikt nie powiedział, że nie można się potargować czy dołożyć coś ekstra

P.S. Auta nie potrzebuje na już, nie spieszy mi się i raczej badam rynek na chwilę obecną