Mazda 3 BM (gen. 3) vs Ford Focus MK3FL

24 Lis 2018, 16:06

Witam, no i mam dylemat mam na oku dwa auta w równie dobrym wyposażeniu, z podobnego rocznika (mazda 2014, ford 2015) w identycznej cenie, ale nie mam możliwości porównania ich względem siebie. Mazda z silnikiem 2.0 120km, ale pewnie szybko bym z nią wskoczył na 165km, a Focus z 1.5 150km gdzie pewnie również by poszedł na 182km. No i tu dylemat co wybrać, z jednej strony mazda po której nie wiem czego się spodziewać, jakie wykonanie, jaka awaryjność itp., z drugiej focus, w prawdzie oglądałem tylko wersje titanium przed faceliftingiem, i ta wydawała się troszkę tandetnie wykonana, i wizualnie wnętrze bym powiedział że średnie. W MK3FL już to wygląda o wiele lepiej, ale czy jest też lepiej wykonana, i jak wypada względem mazdy 3 ?

I odnoście silnika 2.0 wolnosące czy 1.5 turbo ?
Jak w Mazdzie wyglada sprawa rdzy?

Może są tu użytkownicy jednego lub drugiego auta, którzy mogą się wypowiedzieć o najważnieszych wadach, zaletach posiadanego wozu.
heev
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 10 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: brak

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...