Mazda 3 BM - jaki silnik/system multimedialny

08 Kwi 2019, 12:58

Hej. Przymierzam się do zakupu Mazdy 3 BM (2013-2016) z silnikiem benzynowym i manualną skrzynia biegów i potrzebuję pomocy w doborze pojemności silnika.

Dziennie będę pokonywał góra 10 km, raz/dwa w miesiącu jakąś dłuższą trasę. Wiadomo zależy mi na w miarę niskim spalaniu ale też nie chcę żeby auto się dławiło przy większych prędkościach. Czy w tym wypadku silnik 1.5 starczy czy lepiej będzie wziąć auto z silnikiem 2.0 (120 czy 165 KM?)?

No i też mam pytanie dot. systemu multimedialnego. Czy w tej wersji Mazdy jest możliwość włączenia obsługi Apple Carplay? Czy raczej trzeba mieć wersję BN?

Z góry dzięki za pomoc.
optimal
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Polak w czołówce Toyota Gazoo Racing Trophy
    Maciej Dreszer zajmuje piąte miejsce w Toyota Gazoo Racing Trophy na półmetku sezonu. W wyjątkowym pucharze dla kierowców wyścigowych i rajdowych Toyot GT86 pula nagród wynosi 80 tys. euro. Toyota od ...