Mazda 3 diesel 1.6 2010 - nagle zgasł i nie odpala

13 Lip 2024, 07:39

Witam.
Wczoraj wracając do domu wrzuciłem na bieg jałowy i samochód się toczył, ale nagle zgasł. Wbiłem 3 bieg, puściłem sprzęgło i samochód zapalił. Normalnie dojechałem do domu. Dzisiaj poszedłem odczytać błędy, znalazł 2 ale chyba jakieś stare:
- U0140- Data bus, body control module (BCM)
- U0428()62- Invalid data receivec- steering position sensor control module
Próbuję go zapalić i nic- rozrusznik kręci ale silnik nie odpala.

Ktoś ma jakiś pomysł co może być problemem?
nogold
Obserwowany

14 Lip 2024, 07:51

Kiedy był wymieniony filtr paliwa?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

14 Lip 2024, 10:43

Rok temu, czyli jakieś 20k kilometrów temu
nogold
Obserwowany

14 Lip 2024, 11:35

Z tymi Mazdami to bardzo skomplikowany temat,różne pompy wtryskowe,wtryskiwacze elektro,lub ferro,ja zawsze w podobnych sytuacjach sprawdzam,czy paliwo dochodzi do wtryskiwaczy,odkręcam dopływy przy wtryskach,podkładam pojemniczki i kręcę rozrusznikiem,przy sprawnym układzie wtryskowym paliwo potrafi spryskać wszystko dookoła,więc najlepiej wsadzić w plastikową butelkę,można sprawdzać po kolei,nie jest wykluczone,że filtr się zapchał,ale? To juz auta dosyc zaawansowane technicznie,najlepiej korzystać z usług doświadczonych mechaników.Nie można wykluczyć przyczyny ze strony jakiegoś np.połączenia masowego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Volkswagen Golf - kompaktowy hatchback do miasta
    W przypadku pięciodrzwiowego Golfa wersją najbardziej ekonomiczną wyposażoną w automatyczną skrzynię biegów, jest odmiana z jednolitrową, trzycylindrową jednostką benzynową o mocy 110 KM. Jej zużycie paliwa wynosi ...