Mazda 3 kompakt z automatem

11 Sie 2020, 13:10

Cześć,

stoję przed zakupem swojego pierwszega auta i w związku z tym odczuwam dużą niepewność i stres. Wybrałam już model i markę - padło na Mazdę 3 kompakt z automatyczną skrzynią biegów (tylko automatem do tej pory jezdzilam zaraz po zrobieniu prawka, więc manual nie wchodzi w rachubę)
Mam obawy przed zakupem i przed oględzinami bez specjalisty - czy może znacie kogos, kto zna się na Mazdach i wykonuje usługi autodoradcze? Co sądzicie o sprawdzaniu lakieru miernikiem?
I co sądzicie o Mazdach z przebiegiem powyżej 150tys? Taką m.in mam wstępnie upatrzoną.

Pozdrawiam serdecznie
solterka
Nowicjusz

Auto: Renault Modus
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

11 Sie 2020, 13:35

Jaki masz budżet na to auto?

solterka napisał(a):padło na Mazdę 3 kompakt z automatyczną skrzynią biegów (tylko automatem do tej pory jezdzilam zaraz po zrobieniu prawka, więc manual nie wchodzi w rachubę)
Automat trzeba dobrze sprawdzić przy kupnie żeby nie okazało się że zarz po kupnie zacznie generować problemy. Tu warto takim samochodem podjechać do warsztatu w który naprawiaja automatyczne skrzynie biegów oni ją porządnie sprawdzą.
solterka napisał(a):Mam obawy przed zakupem i przed oględzinami bez specjalisty - czy może znacie kogos, kto zna się na Mazdach i wykonuje usługi autodoradcze? Co sądzicie o sprawdzaniu lakieru miernikiem?
jak się nie znasz to warto zapłacić trochę i zamówić raport specjalisty który obejrzy i sprawdzi auto. Jak nie masz specjalisty to możesz zawsze podjechać na stację diagnostyczną niech oni zobaczą i sprawdzą. Auto przejdzie ścieżkę diagnostyczną i już coś będzie wiadomo. Co do miernika lakieru warto sprawdzić bo on się przydaje nawet tym którzy mają wprawne oko i potrafią wychwycić wszystkie niedoskonałości.

Zawsze na forum możesz wrzucić link do ogłoszenia lub dodać zdjęcia do postu jako np. załącznik i wtedy na tyle ile będzie można zrobi to online to pomożemy :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Sie 2020, 13:40

Cześć:) dzięki za odpowiedź
Budżet tak do 50 tys maks, choc wolałabym wydać mniej :)
Tutaj mam wstępnie upatrzone dwa autka - jedno od osoby prywatnej (wolalabym z taką osobą się konfrontowac niż z handlarzem) drugie od handlarza właśnie. Ten sam rocznik, znaczna róznica w przebiegu.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
solterka
Nowicjusz

11 Sie 2020, 15:16

Co do pomocy może Pani zatrudnić rzeczoznawcę samochodowego i myślę, że to nie będzie takie głupie rozwiązanie przy takiej kwocie :)

Z historią auta też jest okej, żadnej kraksy ani nic, auto wygląda na zdrowe, kwestia przejechania się.
VWpolo
Nowicjusz

25 Sie 2020, 13:42

Hej,
mam dylemat, mam na oku dwie Mazdy 3 w automacie
1. od osoby prywatnej, ale było dwóch włascicieli, przebieg 171 tys km (głownie autostradowy). Auto sprawdzilam na stacji - stan bdb - żadnych uwag. Wnętrze zadbane - cena jaka udało mi się wynegocjowac 45500 (bez opon zimowych ), bezwypadkowa z PL salonu, serwisowana w ASO, garażowana, lampy LED Xenon
LINK: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2. z komisu, ale jeden wlasciciel, przebieg 80 tys km, bezwypadkowa, z salonu Mazdy, nie wiem czy serwisowana w ASO, przebieg mieszany - jeszcze jej nie widzialam, cena w ogloszeniu 51700zł.
Co robić, oglądac druga czy brac pierwsza? Co sądzicie o cenie tej pierwszej? Znaczny przebieg nie wpłynal na stan techniczny pojazdu, ale jednak jak wiadomo ta liczba wyznacza jednak wartość rynkową pojazdu..i tak sobie mysle ze za 2 lata jak na liczniku bedzie ponad 200 tys km to ja za takie autko za duzo nie dostanę.
LINK [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ostatnio edytowany przez mike, 25 Sie 2020, 17:44, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Możesz bez problemu kontynuować poprzedni temat ;)
solterka
Nowicjusz

25 Sie 2020, 15:02

Warto tu obejrzeć obie i sobie porównać. Tą drugą która jest z Polski warto sprawdzić do jakiego przebiegu była serwisowana. Warto sprawdzić na stronie z historią pojazdu jak wygląda ostatni przegląd z przebiegiem. Tu potrzebne są tylko odpowiednie dane z dowodu żeby to zrobić.

Widzę że obie są w automacie. Tu warto by było ustalić czy jest jakiś wpis dotyczący wymiany oleju w skrzyni biegów.

Na przebieg nie ma co aż tak mocno patrzeć bo tu ważniejszy jest stan techniczny ogólny samochodu bo auto które w większości latało po autostradach może być w lepszym stanie od takiego które połowę tego dystansu przejechało w większości po mieście.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Objaśnienia skrótów motoryzacyjnych
    PPS - Prestige Performance Sedan (mocny silnik, napęd 4x4 [AWD, Haldex lub VCU], osiowe LSD lub VCU, sedan) PPH - Prestige Performance Hatchback (mocny silnik, napęd 4x4 [AWD, Haldex lub VCU], osiowe LSD lub VCU, hatchback) ...

25 Sie 2020, 16:04

Ostatni wpis z ASO Mazda jest z lutego 2017 przebieg wtedy był 40tys. Wiec polowa tego co jest teraz. Potem widocznie auto było gdzieś indziej serwisowane. Podpowiesz mi jak sprawdzić następne 3 lata? Mam VIN.
Może autoraport? Co o tym sadzisz? Na stronie autoraporty kosztuje 37zl
solterka
Nowicjusz

29 Sie 2020, 13:01

Hej,
uczulano mnie, żeby nie kupować aut z USA, jednak w pobliżu jest na sprzedaż Mazda 3 automat z 2016. Pojechałam, bez nastawienia, że kupię, jednak auto na pierwszy rzut oka jest w idealnym stanie- handlarz od razu zapytał czy widzialam uszkodzenia w google. Oczywiście sprawdzilam i zdawałam sobie sprawę, że auto jest po stłuczce, jednak nie wyglądało to groźnie.
Co sądzicie o takim aucie? Czy moga być z nim potem problemy?
Pozwolę sobie wkleić link do ogłoszenia i będę miała ogromną prosbe o doradztwo. Gdybym kupowała to najpierw chcę pojechać na stację diagnostyczna.
Dodam, że przy włączonym silniku jak stałam dłużej z tyłu to zauważyłam, że z prawej rury wydechowej wydobywał się większy dym niż z lewej - o czym to może świadczyć?
Brnąć w to czy jednak dać sobie spokój
LINK:
Ostatnio edytowany przez mike, 29 Sie 2020, 15:37, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz już jeden aktualny wątek, możesz spokojnie go kontynuować
solterka
Nowicjusz

29 Sie 2020, 13:45

Weź vin, sprawdź carfax, wklej nam zdjęcia ze szkody, zamów sobie autotesto i najlepiej razem pojedźcie na skp.
Nie rób tego samodzielnie bo będziesz kolejnym osobom zawracać głowę a i tak nie masz wiedzy która pozwalałby bezpiecznie wydać prawie 50k.

Co do dymu z rury jest ok.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

29 Sie 2020, 13:54

Dzięki za odzew:)

poniżej link ze szkodą:
https://en.bidfax.info/mazda/3/1231009- ... 53063.html
Autem jezdzila w Polsce kobieta i to ona oddała auto do komisu.
Na carfax raport dość drogi, wiec poki co jak nie wiem co robić wolalabym nie wydawać takich pieniędzy. Na SKP na pewno podjadę, jeśli doradzicie, że warto przyjrzeć się dokładnie temu autu.
Zastanawia mnie na ile wiarygodny jest przebieg.
solterka
Nowicjusz

29 Sie 2020, 14:12

solterka napisał(a):Na carfax raport dość drogi, wiec poki co jak nie wiem co robić wolalabym nie wydawać takich pieniędzy.

Jeżeli carfax jest dla Ciebie drogi to nie kupuj auta.
solterka napisał(a): Na SKP na pewno podjadę, jeśli doradzicie, że warto przyjrzeć się dokładnie temu autu.

A po co podjedziesz sama?
A zwrócisz kasę sprzedającemu za za paliwo i czas czy tylko Ty jesteś wyliczona.

Wąż w Twojej kieszeni ma postać smoka i sądzę że tu nie jest problem aut tylko gdzieś znacznie głębiej.
szybki
Moderator - Tuning

29 Sie 2020, 14:23

Prosilam o opinię na temat auta, a nie o psychoanalizę.
Co do "węża w kieszeni" pomyśl jeżeli do każdego auta będe kupować carfax i robić diagnozę na stacji ile wydam? Już wydałam na dwie Mazdy.
Tej nie jestem zupełnie pewna, ponieważ doradzano mi aby w ogóle nie brac pod uwagę aut zza oceanu - jednak z racji lokalizacji pojechałam je obejrzeć.
Co do paliwa czy taka jest konwencja, że potencjany kupujący zwraca koszty przejazdu? No chyba nie i chyba normą jest, że na prośbę potencjanego kupca, sprzedawca godzi się jechać na stację. Poza tym skąd założenie, że pojade daleko?
Myśle, że sam masz spory problem ze swoją osobą, skoro z taką łatwościa przychodzi Ci ocenianie drugiego człowieka. I to jeszcze na podstawie jednego wpisu.
Pytania w tym poście są retoryczne, wiec proszę, abyś się już nie udzielał. Dzieki :)
solterka
Nowicjusz

29 Sie 2020, 15:18

solterka napisał(a):Prosilam o opinię na temat auta, a nie o psychoanalizę.

Wiem e prosilaś bo jest za darmo.
A żeby wyciągać wnioski nie trzeba być psychoanalitykiem.
solterka napisał(a):Co do "węża w kieszeni" pomyśl jeżeli do każdego auta będe kupować carfax i robić diagnozę na stacji ile wydam? Już wydałam na dwie Mazdy.

Co to znaczy wydałam ? Ile wydałaś 300zł.?
Do tego stwierdziłaś że auta są idealne a i tak ich nie kupułaś więc szukasz idealniejszych ?
solterka napisał(a):No chyba nie i chyba normą jest, że na prośbę potencjanego kupca, sprzedawca godzi się jechać na stację. Poza tym skąd założenie, że pojade daleko?

Tak normą żeby potem usłyszeć ... no ma Pan idealne auto, skp nic nie wykryło ale nie biorę.
solterka napisał(a):Myśle, że sam masz spory problem ze swoją osobą, skoro z taką łatwościa przychodzi Ci ocenianie drugiego człowieka. I to jeszcze na podstawie jednego wpisu

Ale ja nic nie oceniam. Wystawiasz sobie świadectwo i masz problem że ktoś je przeczytał bo powinien przyklasnąć.

solterka napisał(a):to jeszcze na podstawie jednego wpisu

Ale te wpisy ciągną się sporo czasu i są dosyć istotne a ich podsumowaniem była kwestia kosztów raportu carfax przy aucie z usa.
szybki
Moderator - Tuning

29 Sie 2020, 16:55

solterka napisał(a):Na carfax raport dość drogi, wiec poki co jak nie wiem co robić wolalabym nie wydawać takich pieniędzy.

Takich ? jakich?
:lol:
kupno raportu Carfax dla aut z USA to taki Must Be,
Jeden z moich klientów wydał tylko 500-600zł za różne raporty, zanim przyjechał do mnie i kupił.
Jeżeli szkoda 1% kwoty na sprawdzenie samochodu przed zakupem , to lepiej
a) jechać i brać w ciemno, będzie co będzie
b) nie pytać na żadnych forach o porady, bo ktoś mówi wykup raport, a ty nie bo drogo...no to nie ma o czym rozmawiać.
c) nie kupować wogóle.
solterka napisał(a):.i tak sobie mysle ze za 2 lata jak na liczniku bedzie ponad 200 tys km to ja za takie autko za duzo nie dostanę.

tu też widać że liczenie, liczenie i tylko liczenie.

Mazda z automatem i tak będzie ciężkim tematem do powtórnego odsprzedania :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

29 Sie 2020, 17:19

Ja to w ogóle nie rozumiem jak wam kupującym nie wstyd tak zawracać ludziom tylek bezczelnie tracąc ich czas i pieniądze. Nie chcesz kupić to nie zawracaj komuś głowy. Nie ma nic gorszego jak zabrać komuś kilka godzin à i tak auta nie kupić pomimo że nie było do czego się przyczepić.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4