Mazda 3 - problem podczas odpalania silnika

17 Mar 2019, 21:42

Witam, mam problem z moją Mazdą 3, silnik 1.4 czysta benzyna, rok produkcji 2008. Otóż problem pojawił się podczas uruchamiana samochodu, rozrusznik długo kręci i jest tak, że już niby odpalona a jednak gaśnie. Tydzień temu minęło 10 tysięcy kilometrów więc pasuje zmienić olej, ja zmieniam co 10 tysięcy. Podejrzewam że to komputer ma wgraną jakąś opcję która powoduje problem z odpaleniem po przejechaniu 10 tysięcy, poprzednim razem miałem to samo i po zmianie to minęło, ale chcę się dowiedzieć czy jest coś właśnie takiego, czy jednak coś się tu psuje i jest to zbieg okoliczności. Auto posiadam już kila lat i za sobą kilka zmian oleju. Sytuacja pojawia się drugi raz, chociaż zdarzało mi się przeholować i o 2 tysiące i nic się nie działo a teraz jakieś takie dziwne rzeczy. Przy wcześniejszej takiej akcji mechanik powiedział, że to filtr paliwa, tylko że przeszliśmy cały układ paliwowy i nie ma żadnego filtra paliwa. W silniku wysokoprężnym znajduje się on pod maską, a w benzynie nie ma go na całej drodze od zbiornika paliwa aż do silnika i w tym momencie mechanik rozłożył ręce. Jak ktoś może wie coś na ten temat to proszę o wypowiedzenie się. Pozdrowionka :D
Kacper2202
Obserwowany

• 18 Mar 2019, 09:49

Kacper2202 napisał(a):Podejrzewam że to komputer ma wgraną jakąś opcję która powoduje problem z odpaleniem po przejechaniu 10 tysięcy, poprzednim razem miałem to samo i po zmianie to minęło, ale chcę się dowiedzieć czy jest coś właśnie takiego, czy jednak coś się tu psuje i jest to zbieg okoliczności.
    Komputer może informować Cię o wymianie oleju ale nie unieruchamia silnika. musi to być jakiś zbieg okoliczności.

Komputer nie pokazuje żadnych błędów?

Kacper2202 napisał(a):rozrusznik długo kręci i jest tak, że już niby odpalona a jednak gaśnie
    Świece masz dobre, jaki mają przebieg? Na ciepłym i zimnym silniku jest ten sam problem? Ile razy musisz go tak męczyć żeby w końcu odpalił i czy jak odpali to silnik pracuje równo?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

18 Mar 2019, 18:04

Samochód ma przejechane 120 tysięcy, a świece zmienone były przy przebiegu 80 tysięcy. Samochód czasem odpali za pierwszym i wszystko jest git, silnik pracuje równo, auto zachowuje się normalnie. Podczas gdy występuje ten problem auto odpala normalnie za drugim razem, a po odpaleniu silnik pracuje też równo i nie sprawia żadnych problemów. Nie wyświetla się żaden błąd ponieważ w zegarach jest wyświetlacz który pokazuje przebieg a nad radiem wyświetla tylko radio, godzinę i temperaturę na zewnątrz. Planuję podjechać gdzieś do jakiegoś mechanika i podłączyć pod komputer żeby zobaczyć czy są jakieś błędy.
    Kacper2202
    Obserwowany

19 Mar 2019, 14:15

Miałem kiedyś podobny problem z tym że silnik czasem miał problem z odpaleniem jak miał temperaturę około 3/4 skali. Odpalał i gasł zawsze za pierwszym razem a za drugim było już ok. Błędów nie było żadnych a problemem okazał się czujnik temperatury płynu chłodzącego który musiał przekazywać w tym zakresie jakieś nieprawidłowe wartości do sterownika. Po jego wymianie problemu więcej nie zaobserwowałem.

U Ciebie nie musi być akurat to samo ale takie przypadki mogą być trudne do zdiagnozowania jak nie otrzymasz konkretnego błędu.

Daj znać co tam wyjdzie....
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!