Skrzypiąca kierownica Passat B5FL

17 Mar 2019, 14:28

Witam.

Z góry wybaczcie mi jeśli dodałem temat nie w tym miejscu gdzie trzeba,ale też nigdzie nie mogłem znaleźć swojego problemu, otóż posiadam passata B5 FL 2003r,od kilku miesięcy skrzypi mi kierownica jak stare drzwi,dźwięk jakby guma tarła o gumę,dźwięk słyszalny głównie w środku samochodu i przy obrocie kierownica w prawą stronę,bez różnicy czy wykonuje skręt w prawo czy jest to odbicie kierownicy po skręcie w lewo zawsze skrzypi przy ruchu kierownicy w prawą stronę.

Nie mam już pojęcia co mogę jeszcze zrobić, mechanik nie mógł sobie poradzić ze znalezieniem usterki maglownica wygląda na całkiem sprawna sucha czysta płyn nie ubywa,on jak i na stacji diagnostycznej mówią że zawieszenie w pełni sprawne bez luzów,na własną rękę podejmowałem zabieg naoliwienia gum wahaczy oraz drążków igłą i strzykawką,podnosiłem samochód raz jedną stronę,raz druga i w każdym przypadku zero poprawy.

Czy to może jakiś problem w kolumnie kierowcznej wewnątrz auta,lub taśma kierownicza?
Ukaszek075
Obserwowany

• 18 Mar 2019, 10:45

Ukaszek075 napisał(a):Czy to może jakiś problem w kolumnie kierowcznej wewnątrz auta,lub taśma kierownicza?
    Częstym problemem była taśma airbag która potrafiła skrzypieć, trzeć podczas skręcania. Zdarzały się problemy z obudową kolumny kierownicy ale ją możesz szybko zdjąć i sprawdzić czy bez niej też występuje ten dźwięk. Warto też przyjrzeć się krzyżakowi kolumny kierowniczej.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

18 Mar 2019, 11:33

Dzięki za odpowiedź,w wolnym momencie na pewno to sprawdzę i dam znać.
    Pozdrawiam
    Ukaszek075
    Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 1602 Electric (1972) - samochód elektryczny
      Począwszy od 1969 r. BMW skonstruowało dwa eksperymentalne pojazdy na podstawie BMW serii 02 w celu przetestowania właściwości napędu elektrycznego w praktyce. Funkcję manualnej skrzyni biegów przejął silnik bocznikowy ...
      Arrinera Hussarya - fakty i mity
      Pierwszy polski supersamochód, Arrinera Hussarya, dumnie nosi nazwę nawiązującą do bohaterskich momentów naszej historii. Jednocześnie budzi wiele kontrowersji i wzbudza rozpalone dyskusje na internetowych forach. ...