Mazda 3 - przegląd poza ASO w Warszawie

12 Paź 2022, 19:16

Dzień dobry,

Poszukuję alternatywy dla serwisu ASO Mazdy w Warszawie. Samochód jest po gwarancji, a cena, którą podał mi serwis Mazdy niestety dla mnie zaporowa:(

Czy możecie polecić mi jakiś warszawski serwis, w którym zrobię przegląd?

Dziękuję i pozdrawiam:)
madlen
Nowicjusz

13 Paź 2022, 09:09

Jaki masz przebieg i z którego roku ta Mazda?
Coś się dzieje niedobrego czy chciałeś po prostu zrobić coroczny serwis z wymianą oleju?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Paź 2022, 14:48

Mazda jest z 2017 roku (styczeń) mam przebieg 43 800 km :yes:
Do tej pory przeglądy były robione w ASO - ponieważ nie mam już gwarancji chciałam się zorientować, jaka jest alternatywa. Samochód jest sprawny, garażowany, zadbany :) Pokazała mi się po prostu kontrolka serwisu - wiem, że w tym roku maiłby być to rozszerzony przegląd, z wymianą filtru kabinowego, filtru silnika, oleju i płynu hamulcowego, o ile pamiętam.
madlen
Nowicjusz

13 Paź 2022, 14:55

madlen napisał(a):Pokazała mi się po prostu kontrolka serwisu - wiem, że w tym roku maiłby być to rozszerzony przegląd, z wymianą filtru kabinowego, filtru silnika, oleju i płynu hamulcowego, o ile pamiętam.
Te czynności wykona każdy pierwszy lepszy warsztat :) kontrolkę też powinien ogarnąć kasując ją ustawiając kolejny interwał przeglądowy :wink:
- filtr kabinowy proponuję zmienić na węglowy jak jest zwykły
- olej w silniku i filtr oleju wymienia się razem (tu warto pomyśleć o dobrym oleju)
- filtr powietrza
- płyn hamulcowy warto wymienić po pięciu latach

Dodatkowo warto zerknąć na to jak wyglądając klocki i tarcze. Przy takim przebiegu powinno być jeszcze ok ale nie zaszkodzi ocena ich stanu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Paź 2022, 08:25

Rokiko napisał(a):płyn hamulcowy warto wymienić po pięciu latach
Przed wymianą warto poprosić mechanika żeby zmierzył higroskopijność płynu, bo może się okazać, że nie jest konieczna jego wymiana. Np. mój płyn w aucie ma już ponad 8 lat i mierzony w lato miał 0,68% wody.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Paź 2022, 19:58

Bardzo dziękuję za pomoc :)
madlen
Nowicjusz

15 Maj 2023, 06:13

madlen napisał(a):Pokazała mi się po prostu kontrolka serwisu

w maździe inspekcję samemu można w menu wyłaczyć, wczoraj to robiłem w swojej 6 :lol:
toyman40
Stały forumowicz