Wyciszanie samochodu - Jaki warsztat?

10 Gru 2014, 12:37

Witam wszystkich,

Poszukuje warsztatu, który podjął by się wyciszeniem mojego samochodu. Niestety w internecie firm, które można znaleźć jest bardzo mało. Chyba tylko z 3 znalazłem.

Może znacie jakieś warsztaty, które się tym zajmują? Pytam ponieważ rozpiętości cenowe są bardzo duże. Jedna z firm powiedziała mi ok 5000 pln a druga prawie 3000 pln.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc
superges
Początkujący

Miejscowość: Śląsk

14 Gru 2014, 23:08

Wszystko zależy od tego jaki to samochód, duży czy mały. Jak trydno jest zdemontować wnętrze itd. Nie podałeś auta i informacji jakie to ma być wyciszenie? Samego wnętrze czy też komory silnika. O ile ciszej chciałbyś mieć w aucie. To akurat zależy od użytych mat wyciszających.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

15 Gru 2014, 08:58

Samochód to Lancer 1.6 z 2010r.

Chciałbym, żeby było w nim wyraźnie ciszej bo na pewno nie należy do najcichszych samochodów:)
superges
Początkujący

15 Gru 2014, 13:04

Cena będzie zależna w większości od materiału który został użyty do wygłuszenia. Aktualnie na rynku dobrymi materiałami z tego co wiem do wygłuszania samochodów są maty butylowe. Taka guma butylowa z aluminium, jest cienka i bardzo dobrze tłumi. Koszt maty w rozmiarze 37cm x 25cm i grubości 2,5mm to około 12zł. Przykładowa ilość mat potrzebna do wygłuszenia samochodu będzie mniej więcej na takim poziomie jak niżej:
- para drzwi 12-16 mat (zależy czy 3 czy 5 drzwiowy samochód)
- Podłoga 20-30 szt.
- dach 5-7 szt.
- Bagażnik wraz z nadkolami 7-12 szt.

Inne materiały używane do wygłuszeń kosztują nawet po 100zł za m2. Dobrze dowiedzieć się jakim materiałem dana firma robi wygłuszenie w samochodzie. Będziesz wtedy wiedział co dyktuje cenę.
Kacper
Forumowicz VIP

15 Gru 2014, 13:13

A czy Ty się takim wygłuszaniem zajmujesz? Ewentualnie znasz jakiś warsztat?

Firma z Wrocławia wyceniła na 5500 z materiałów premium lub 4800 matariałami ekonomicznymi. Firma ze śląska wyceniła na 2500 PLN.
superges
Początkujący

15 Gru 2014, 13:33

Kiedyś robiłem wygłuszenie drzwi i bagażnika w swoim samochodzie więc profesjonalnie się tym nie zajmuję i pamiętam, że wtedy był problem żeby dostać takie maty i były sporo grubsze niż dzisiaj dostępne.

Wracając do tematu zapytaj dokładnie obie firmy co wchodzi w skład wygłuszenia samochodu?
Czy przypadkiem nie jest to samo wnętrze? Kompleksowe wygłuszenie obejmuje maskę przednią, nadkola, podsufitkę, podłogę, bagażnik z nadkolami, wszystkie drzwi oraz tylną klapę bagażnika.

Profesjonalna firma która zajmuje się wygłuszeniem powinna dokonać pomiaru db w aucie przed wygłuszeniem i po jego zamontowaniu żebyś wiedział dokładnie o ile jest ciszej. Poza tym powinieneś dostać dokładny kosztorys tego co będzie robione :)
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z której strony jest wlew paliwa?
    Jak sprawdzić nie wysiadając z samochodu z której strony mamy wlew paliwa? Jest to bardzo przydatne kiedy jeździmy różnymi samochodami i nie zawsze pamiętamy z której strony podjechać pod dystrybutor ...
    Suzuki Jimny
    Mała terenówka Suzuki była już kiedyś dostępna ze zdejmowanym dachem. Ale najnowsza odsłona modelu, która ostatnio skradła serca wielu kierowców, nie doczekała się dotąd takiej odsłony. Są jednak spore ...

15 Gru 2014, 13:43

Kupiłam moje clio i chodziło niemiłosiernie głośno, ale wszyscy facecie dokoła mówili, ze to dlatego że to diesel. Zaprowadziłam auto do mechanika przy okazji jakiejś małej usterki i stwierdził, że wystarczy wymienić pokrywę silnika. faktycznie po wymianie autko chodziło ciszej, ale tylko trochę, nadal miałam wrażenie, że jadę traktorem. No i co się okazało ? Wyciekał mi płyn w chłodnicy, odstawiłam samochód do warsztatu. Dziurawa chłodnica... Jeździłam z nią tak 2 miesiące od momentu kupna samochodu... Po wymianie chłodnicy, samochód w ogóle nie hałasuje, chodzi cichutko ;)
kasia1967
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 12 2008
Przebieg/rok: 31tys. km
Auto: Renault Clio
Silnik: 1.5
Rok produkcji: 2007

08 Sty 2015, 11:25

Wydaje mi się, że któryś z warsztatów z Feuvert mógłby się podjąć czegoś takiego, zakładając, że mają naprawdę wielu specjalistów. Możesz napisać do nich na maila głównego i powinni Ci wskazać jakieś konkretne miejsce.
“There is more to life than simply increasing its speed.”
― Mahatma Gandhi
gocart
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Audi A4

13 Paź 2015, 09:33

Witam,

ja wyciszyłem auto w okolicach warszawy w Łomiankach, mój Mitsubishi ASX był strasznie głośny a powyżej 130 km/h nie dało się rozmawiać, teraz jest ok.
mogę podać numer do właściciela warsztatu 534602064 i adres.
purchel
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 1983
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Mitsubishi Asx
Silnik: 1800
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2011

18 Lut 2016, 14:05

Kilka zdjęć przed wyciszeniem i po

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

purchel
Nowicjusz

23 Paź 2016, 14:49

Jeśli szukacie fachowców w tym zakresie to osobiście polecam Autoryzowanego Dealera Forda w Warszawie, ostatnio byłem u nich ze swoim samochodem. Miałem podobny problem do twojego i świetnie zajęli się moim autem, w ciągu 24h naprawili mój problem, niezłych fachowców mają, na pewno Ci pomogą !
daenniek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 04 1975
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Honda Accord
Silnik: 2.0
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

15 Lis 2016, 23:00

Wyciszenie najnowszej Mazdy 6

Efekt wyciszania Mitsubishi ASX

purchel
Nowicjusz

31 Maj 2017, 08:34

Ze sprawą wyciszenia samochodu zwróciłem się do apama do mojego Forda Mondeo i już 2 lata jeżdżę z wyciszeniem i mogę potwierdzić jego skuteczność
tigermateusz
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 08 1993
Przebieg/rok: 22tys. km
Auto: Ford Mondeo
Paliwo: Benzyna

30 Lip 2017, 09:09

Cisza w aucie to jest ważna sprawa jak się jeździ w dalsze trasy. Może warto posuzkać opinii bezpośrednio wśród warsztatow, które to oferują? np. poprzez wyszukiwarkę motointegratora mi.eu, wybierasz kateogire usług i masz warsztaty, które to oferują, dodatkowo teraz można wygrać 6 tysi na naprawy jak dodasz opinię po wizycie w warsztacie.
leti
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 02 2017
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: nie mam

03 Sie 2017, 08:52

hmm troche malo intuicyjna, ale faktycznie dobra + ma sklep :)
remini
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 09 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: SAAB 9-3
Silnik: 2.0 T
Paliwo: Benzyna
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005