Mazda 3 vs passat b7

15 Lis 2014, 19:29

Zastanawiam się nad nową mazdą 3 w sedanie z salonu z silnikiem 2.0 120 km a jakimś używanym passatem. Do mazdy zaproponowali mi tylko dodatkowo alarm i dywaniki i powiedzieli że na więcej nie ma co liczyć. Dodatkowo jest promocja że dają komplet zimówek nokiana i ubezpieczenie na 5 lat zamiast 3 za 1zł. W maździe przeraża mnie tylko utrata wartości po wyjechaniu z salonu i zastanawiam sie czy nie kupić czegoś używanego z niedużym przebiegiem. W grę wchodzą tylko benzyniaki i najlepiej żeby to był sedan. Podoba mi się również ten passat b7 i celowałbym w 1.8 lub jakiś nowszy 1.4. Tylko zastanawia mnie czy te turbosprężarki nie sprawiają problemu bo się z rożnymi opiniami spotkałem. Nie ograniczam się tylko do tych 2 modeli jeśli macie jakieś propozycje to chętnie ja przemyśle :). Tą mazde po kalkulacji mam do wzięcia za 82500, a na cos uzywanego chcialbym przeznaczyć tak około 60000 zł. Jeśli mógłby mi ktoś napisać ile strace na zakupie mazdy po pierwszych latach byłbym wdzięczny. :)
robert456
Nowicjusz

Auto: ford fiesta

15 Lis 2014, 20:04

Nie ma się co zastanawiać tylko brać mazdę :ok: O wiele lepsza technologia bez downsizingu i innych eksperymentów. Jeśli przeraża Cię spadek wartości poszukaj demo carów - często są to auta wyposażone na full za o wiele niższą cenę niż auta nowe, a przebieg minimalny :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Lis 2014, 20:43

Ja też jestem za Mazdą. Tu masz spokój na 5 lat, a w Pasku codziennie idziesz rano do auta i nie wiesz czy zapali :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

15 Lis 2014, 20:51

dzida napisał(a):w Pasku codziennie idziesz rano do auta i nie wiesz czy zapali

I też nie jesteś pewny czy w ogóle jeszcze stoi na parkingu bo te auta często kradną. :D
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel

15 Lis 2014, 21:23

Dzieki panowie za odpowiedz :) Orientujecie sie może jak jest przeglądami? Gościu na jeździe próbnej tłumaczył mi ze robi sie je co rok albo 20000 km i ze kosztują ok 700 zl (wymiana filtrów,olei itp) a w necie spotkałem cos takiego http://m.onet.pl/moto/porady-ekspertow,92n9x A jak robiłem prawko to gościu na kursie mówił ze pierwszy przegląd robi sie po2 albo 3 latach (nie pamiętam dokladnie). Mógłby ktoś napisać jak to jest z tymi serwisami, mogę to zrobić gdzie chce czy muszę w aso?
robert456
Nowicjusz

15 Lis 2014, 23:12

Pierwszy przegląd nowego samochodu wg prawa robisz po 3ch latach. Jednak jak chcesz utrzymać gwarancję producenta to musisz odwiedzać ASO co roku.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najszybsza taksówka w Pradze - Skoda Fabia R5
    Zespół ŠKODA Motorsport uczcił najbardziej udany sezon w swojej historii w spektakularnym stylu. Tuż przed Świętami Bożego Narodzienia fabryczny kierowca ŠKODY Jan Kopecký, sprezentował przypadkowym ...

15 Lis 2014, 23:19

robert456 napisał(a):Jeśli mógłby mi ktoś napisać ile strace na zakupie mazdy po pierwszych latach byłbym wdzięczny.

Ja bym raczej zadał pytanie ile można stracić na używanym Passacie. Samochody zazwyczaj z dużym przebiegiem, dużo firm ma je w swojej flocie m.in. przedstawiciele stacji benzynowych, szpitale.
inż. mechaniki i b. maszyn
KapitanSTS
Początkujący

Prawo jazdy: 21 03 2003
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Punto I
Silnik: 1.1 55 SX
Rok produkcji: 1997

16 Lis 2014, 13:24

Tak jak pisałem wcześniej dealer podczas tworzenia konfiguracji w gratisie dał mi dywaniki i alarm oraz to co teraz mazda ma w promocji (opony zimowe i dłuższą gwarancję). I to bez żadnych pytań o to co mogę dostać do tego auta. We wtorek mam się spotkać i wpłacić zaliczkę. Moglibyście napisać co próbować wyrwać jeszcze albo jakiś rabat. Jak próbowałem przed jazdą się podpytać czy cos ponegocjujemy to powiedział ze jakies tam pole do działania jest ale minimalne. Najchętniej to chciałbym dorwać do tego drugi komplet felg 17 lub 18, podswietlenie powitalne i moze jakiś mały rabat. Czytałem na forum mazdy, ze ludzie potrafili wynegocjować dodatki razem z rabatem na kwoty okolo 8000 zł. Tylko ze to bylo do mazdy 6, ktora jest klasę wyżej. Jak myślicie co realnie można od nich wytargować. Bo sam alarm i dywaniki to trochę mało jak na koniec roku. Jak to ma jakiś wpływ to salon mazdy warszawa odyssey.:)
robert456
Nowicjusz

16 Lis 2014, 20:59

Co do Mazdy 3 i Mazdy 6 to jako jedyny pseudo rabacik zaoferowano mi jedynie dywaniki,

Dla mnie 120 koni to za malo i brak bylo odczuwalnego przyspieszenia a 165 koni to, nie wiadomo dlaczego, maja tylko w hatchbacku

Obecne Passaty maja tera spory bo 20tys rabat,ale jazdy probnej nie robilem
bo ewent chce sprawdzic b8
HalfPrisoner
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 6-1973
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Lexus IS250 Mondeo III
Silnik: 2,5 l 207 2 l 145 KM
Typ: Sedan/Limuzyna

16 Lis 2014, 21:01

a co np. z Kią Optimą?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Lis 2014, 22:08

Kia w ogóle do mnie nie przemawia... Zastanawiałem się kiedyś nad nową octawią ale jak zobaczyłam mazde to przeszło mi :D Tylko miałem wątpliwości co do straty wartości na samym wyjechaniu z salonu ( coś za coś, albo nowe auto albo używane co wszystko się moze zdarzyć, chociaż nie mialem przykrych spraw z używanymi autami. Do tego co się teraz poruszam to prawie nic nie wydałem na naprawy :) Dlatego zastanawiałem się nad jakąś używką po porządnym przetrzepaniu w Aso, aby nie kupic kota w worku :D )
Jutro prawdopodobnie podpisze umowę na zakup mazdy :) Temat uważam za zamknięty. Dzięki za pomoc w przekonaniu,które auto wybrać :)
robert456
Nowicjusz

17 Lis 2014, 23:21

Jak juz zdecydowane to lepiej pozniej nie dywagowac.

Ale jesli mozesz to daj znac

a/ jaki termin dostawy dostales

b/ czy jakis rabat dostales ostatecznie?

c/ pewnie nie jest to Twoim priorytetem, ale moga rozni dealerzy miec rozne informacje i checi aby sie nimi dzielic- czy sedan bedzie z silnikiem 165 KM i ewent kiedy ??

Jesli temat mialby byc zamkniety to ewent. do mnie na priv /Dzieki
HalfPrisoner
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 6-1973
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Lexus IS250 Mondeo III
Silnik: 2,5 l 207 2 l 145 KM
Typ: Sedan/Limuzyna

18 Lis 2014, 18:38

nie wiem jak można jarać się Octavią olewając Optimę ale ok