Mazda 323 - Świst / stukanie / cykanie pod maską

16 Lip 2016, 09:15

Witam ślicznie na tym forum!

Zwracam się z prośbą o zdiagnozowanie dziwnych dźwięków spod maski mojej Mazdy 323F BJ z silnikiem 1.5.

Dobrze słychać to w 15-19 sekundzie.

[Film niedostępny na YT]

Został wymieniony rozrząd z pompą, a samemu wymieniłem świece, cewki, kable WN. Został wyczyszczony przepływomierz i krokowy (chociaż to nie ma nic do rzeczy).

Podczas jazdy zaś słychać raczej cykanie niż ten świst. Nie chcę oddawać auta do mechanika gdyż sam chciałbym się tym zająć. Dlatego liczę na Waszą pomoc.

Pozdrawiam, MRAF
MRAF
Obserwowany

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mazda 323F BJ
Silnik: 1.5 (ZL)
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

16 Lip 2016, 11:10

Szczerze?Ten silnik chodzi głóśniej niż mój wolno ssący diesel,kiedy regulowane były luzy zaworowe?Jeśli dobrze pamiętam w tych silnikach są regulowane.Co ciekawe,w tych silnikach fabryka zaleca regulacje co ok.100 tyś km a w rzeczywistości sprawdzanie luzu należy przeprowadzać trzy razy częściej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

16 Lip 2016, 16:07

Hej, dzięki za odpowiedź. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, samochód mam dopiero od maja.

Z tego co wiem to każda Mazda 323F BJ tak działa, przynajmniej z silnikiem 1.5 - znajomy ją ma i tak samo mu chodzi silnik, i jest to ciszej niż się wydaje na filmie.

Mimo to zajmę się regulacją. Lecz wydaje mi się, że to nie luzy zaworowe z tym świstem.
MRAF
Obserwowany

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mazda 323F BJ
Silnik: 1.5 (ZL)
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

16 Lip 2016, 18:33

Najpierw wyreguluj zawory.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW X Coupé 2001
    BMW X Coupé to źródło kreatywnej inspiracji oraz zapowiedź kierunku stylistycznego, który obierze BMW w XXI wieku. Poprzez scalenie elementów coupé oraz auta typu cross-country, koncept ...