Mazda 323c 1.3 czy 1.5?

30 Lip 2010, 21:31

Tutaj raporty spalania mazdy 323c z silnikiem 1.3 [link do autocentrum.pl wygasł]

Tutaj z silnikiem 1.5 [link do autocentrum.pl wygasł]

Proszę zwrócić szczególną uwagę na spalanie LPG. Myślałem że taka mazda z silnikiem 1.3 to będzie ekonimiczne auto a jak się okazuje 1.5 mniej pali.

Może ktoś by to wyjaśnił? Co prawda jest to obliczone na podstawie raportów ludzi (którzy mogą mieć różne instalacje), jednak patrząc na dokumentacje techniczną tej mazdy to silnik 1.5 pali mniej o 0.1
1.3 - spalanie 7.2
1.5 spalanie 7.1

Jak dla mnie jest to trochę dziwne zwłaszcza, że są chyba takie same silniki - 16V
MarcinUser
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Podkarpacie

30 Lip 2010, 21:34

1.5 ma więcej mocy do ruszania buda wiec nie trzeba podkręcać obrotów zeby sie w miarę dynamicznie przemieszczać
natomist 1.3 mniej konikow w zwiazku z tym większe obroty --> dyniamiczne przemieszczanie sie --> wieksze spalanie
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM

30 Lip 2010, 21:48

Czyli lepiej kupić 1.5?
MarcinUser
Początkujący

31 Lip 2010, 07:30

Ja jeżdżę taką Mazdą właśnie 1.5 i bardzo sobie chwale to auto a zwłaszcza ten silniczek. Mam to auto ponad dwa lata i nigdy nie było jakiś problemów. A jeśli chodzi o spalania to w zimie w mieście potrafi mi spalić 10l na 100km, ale w na długiej trasie można zejść spokojnie w okolice 6l na 100km, dużo zależy od ciężkości nogi kierowcy.
g2marcin
Nowicjusz

Auto: Kia Sportage II
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

31 Lip 2010, 10:46

Ja bym polecił 1.8+lpg spalanie 10 litrów a osiagi duzo lepsze.... niewiem czy wystepuje on w 323c ale 323f jest duzo ladniejsze... silnik 1.5 z5 ma problem z pierścieniami olejowymi
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

31 Lip 2010, 11:48

Tyle że ja szukam czegoś ekonomiczego. 1.8 to stanowczo za dużo. Sama liczba "1.8" jest dla mnie za duża :grin:

Możesz powiedzieć coś więcej o tych silnikach 1.5 z5?
Bo autko z tym silnikiem oceny ma świetne:
[link do autocentrum.pl wygasł]
MarcinUser
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Osoby z niepełnosprawnością na drodze
    Osoby z niepełnosprawnością posiadają w ruchu drogowym szczególne prawa, z czego wielu kierowców nie zdaje sobie sprawy. Chodzi nie tylko o specjalne miejsca parkingowe, lecz także o możliwość przekraczania ...

31 Lip 2010, 15:03

Wszystko ci pisze w tych opiniach odzwierciedlają w pełni prawdę, silnik przy niskich obrotach mułowaty i ekonomiczny, natomiast przy wysokich obrotach dość mocny (za to dużo pali) do tego lekka buda więc dość zrywnie auto się porusza. Natomiast nie zawodność na najwyższym poziomie, ja wymieniłem tylko filtry i świece.
g2marcin
Nowicjusz

Auto: Kia Sportage II
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005