Mazda 323f ba 1.8

11 Paź 2010, 09:58

Witam mam pytanie do jakiegos mechanika który zna sie na rzeczy....Auto spalało olej mechanik stwierdził ze to uszczelniacze zaworowe zostały wymienione.... poprzedni własciciel twierdzi ze były wymieniane pierscienie i nie zdarzyl nawet go dotrzec przejechalem tysiąc kilometrów i dalej ma apetyt na olej co z tym zrobić??Prosze o pomoc
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

11 Paź 2010, 10:03

Jeśli właściciel mówi prawdę,to takie pierścienie docierają się do 5 tyś km,ale?!Nie było tulejowania?!To nowe pierścienie przy 5 tyś km się kończą! :sad: Ja zastosował bym olej o większym indeksie lepkości,ponieważ idzie zima, to np.15W50.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

11 Paź 2010, 10:34

Prawdopodobnie to prawda bo po zdięciu głowicy były znaczenia i wyglądało ze cos jednak było robione..... olej jest juz 15w40 niewiem czy mozliwe jest aby te pierścienie jeszcze"ułożyły"sie do tych cylindrów z najprowdopodobniej juz z lekkim owalem niewiem co robić czy nowy motor czy może rozkręcać ten
nitro
Zaawansowany

11 Paź 2010, 15:51

Jeśli gładzie cylindrów są zjechane, to bez tulejowania ani rusz,sama wymiana pierścieni daje coś tylko wtedy, gdy auto idzie do żyda :wink: pierścienie niby w czym mają się ułożyć :?: Jeśli cylindry są metalizowane w aluminium to niestety tulejowania nie zrobi.Ja rozglądałbym się za silnikiem :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

11 Paź 2010, 16:43

No cos w ty niestey jest :sad: ale mam wielu kumpli z japońcami i same pierścienie u nich dawały dużo.... no ale pewnie czeka mnie czarny scenariusz wymiany silnika ale też nie wiadomo na co sie trafi moze byc nie wiele lepszy od obecnego no wydałem ostatnie grosze na samochód i już w nim trzeba zmieniac najwazniejsze
nitro
Zaawansowany

11 Paź 2010, 17:47

Nitro,jeśli nie masz kasiary a silnik odpala i chodzi,to kup puszkę moto-doktora(ok.18zł)podgrzej ją w gorącej wodzie i wlej do silnika,potem na dolewkę kupuj olej najtańszy mineralny(nasz polski) 15W50 i dolewaj i jeździj.Ile bierze tego oleju na 10000km?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota Avensis Verso (1995–2006)
    Znana również jako Toyota Picnic, Ipsum albo SportsVan, Toyota Avensis Verso doczekała się dwóch generacji. W założeniu była 6- lub 7-osobowym minivanem z dużym bagażnikiem. Samochodem rodzinnym, który ...

12 Paź 2010, 12:19

Bierze pewnie z litr/tysiąc jakbym miał spalanie na 10 tysięcy to wogóle bym sie nie przejmował :wink: właśnie kasa by sie znalazła bo chce to auto doprowadzić do ładu....a szkoda mi lać do niego motodoktora bo odpala bez problemu ma kompresje i chodzi równo tylko to zurzucie oleju musze dymać z bańka jakbym miał starego poloneza :sad:
nitro
Zaawansowany