Volkswagen golf 4 (1.6 B)

08 Paź 2010, 15:45

Witam. Od niedawna jestes posiadaczem golfa IV (1.6 benzyna 101km). Spalanie jest koszmarne. W mieście max 2000obr/zmiana biegu... Pali mi 12l/100km :) Boje się co zrobię jak dam buta! :neutral: Sam tankowałem i sprawdzałem ile mi spali - na żadnych komputerach. Czy to w ogóle możliwe jest, żeby mi tyle palił? Czy mam z czymś problem? Pozdroo :shock:
Ostatnio edytowany przez komarzanin, 09 Paź 2010, 09:31, edytowano w sumie 1 raz
komarzanin
Nowicjusz

Miejscowość: allegro

09 Paź 2010, 11:05

Katalogowo te autka z tym silnikiem mniej więcej tyle palą,niestety.Trasa przy 90 km/h ok.6-6.5 l,tylko tak możesz sprawdzić spalanie,jazda po mieście bywa różna,raz płynniej,raz stoisz w korkach.Tylko trasa może ci pokazać prawdę.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

09 Paź 2010, 12:39

Tak?

Trasa 10L 2,200obr/min 90km/h
Miasto spokojna jazda 12L max 2000obr/min - zmiana biegu
A co bedzię jak przycisne? Myślisz ze mnie stać na takie sprawdzanie? Przyciskać? Może to czujnik cieczy chłodzącej? I ciągle mam włączone ssanie? Co oznacza masełko pod korkiem od oleju?
komarzanin
Nowicjusz

09 Paź 2010, 14:45

Masełko?!Może być objawem uszkodzonej uszczelki ,bądź samej głowicy ,ale również dobrze tego, co podejrzewam w twoim przypadku,niedogrzewania silnika(termostat) lub pokonywania krótkich tras.Moja Renóweczka 1.2 na trasie schodzi poniżej 5 litrów, ale gdy jest jeżdżona mieszanie to pali 8 litrów,nie chcę nawet myśleć ile by zeżarła, gdyby jeżdżona była tylko w mieście.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

10 Paź 2010, 12:51

A jaką temperaturę pokazuje na blacie? Może to wina niedogrzania/przegrzewania silnika? Masełko pod korkiem nie koniecznie wskazuje na uszczelkę.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

11 Paź 2010, 15:35

90 nie mam. Chyba ze po 50km :) Mam w mieście prawie 60 :)
komarzanin
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Poskramiacz śniegu z 1934 roku - Skoda Popular
    Czeska marka rozwijała przemyślane i skuteczne sposoby na radzenie sobie z dużym śniegiem i trudnym zimowymi warunkami już ponad osiemdziesiąt lat temu. Znany model POPULAR dokonał podczas zim lat 30 wielu spektakularnych ...

11 Paź 2010, 17:55

No to pomyśl o nowym termostacie!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

12 Paź 2010, 12:48

Zawiozę go na komputer i wtedy dam wam znać jakie są powody tak dużego spalania. Koszt usługi 50zł, pozdrawiam.
komarzanin
Nowicjusz