Mazda 323f sprowadzana ze Szwecji - pytanie...

22 Kwi 2010, 17:38

Witam

Szukałem bardzo długo podobnego tematu, ale nie znalazłem.

Mój problem polega na tym, że mam możliwość otrzymania auta Mazda 323f sprowadzonego ze Szwecji od swojej mamy i jej chłopaka, ale nie wiem jak mogę ominąć opłaty typu VAT i inne takie kiedy kupuje się samochód za granicą. Opiszę całą sytuację i parametry auta.

Chłopak mojej mamy chcę oddać mi swój stary samochód (140 tys. przebiegu, dużo wymienionych czesci, silnik w idealnym stanie, z latwoscia przeszedl badania ) ale zastanawiamy się jak ominąć bądź jak załatwić sprawnie przerejestrowanie auta na mnie w Polsce. On tłumaczy, że trzeba przerejestrować auto najpierw na moją mame jeszcze w Szwecji (co kosztuje grosze), a potem dopiero kiedy wrócą do Polski w czerwcu załatwić przerejestrowanie auta na mnie. Tylko pytanie. Czy mama ot tak po prostu może się zrzec auta dla mnie bez żadnych opłat prócz tych, które są oczywiste ? (recykling, akcyza, tablice rejestracja itd...) Bardzo proszę Was o porady. Szukałem wiele, ale nie znalazłem podobnej sytuacji. Będę wdzieczny jeśli ktoś mi rzuci trochę światła na sprawę.

Pozdrawiam
whitetemplar
Nowicjusz

Miejscowość: Białstok

22 Kwi 2010, 17:57

whitetemplar napisał(a):On tłumaczy, że trzeba przerejestrować auto najpierw na moją mame

Myślę ze dobrze kuma.Jak będzie przerejestrowane na twoją"starszą"to ona moze
załatwić to w formie darowizny.Nie orientuje się natomiast jak bedzie wyglądała
akcyza.Pozostałe koszty jak napisałes niestety będziesz musiał zaplacic.. :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

22 Kwi 2010, 18:40

Dzięki za odpowiedz.

Ten chłop tłumaczył coś tam dla mnie jeszcze, że przy darowiźnie także odpadają jakieś opłaty urzędowe (niestety nie pamiętam jakie) i wtedy jest sporo taniej. Jeśli ktoś ma na ten temat jakieś pojęcie prosze o wpis. Szkoda żeby dopłacić do auta, które jest warte około 5-6 tys zł (po wymianie wielu części) kolejne 1500zł za rejestracje i inne pierdoły.
whitetemplar
Nowicjusz

Miejscowość: Białstok

22 Kwi 2010, 18:52

whitetemplar napisał(a):(niestety nie pamiętam jakie)

W przypadku darowizny odpada opłata w US... :smile:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

23 Kwi 2010, 13:07

W chwili obecnej przy darowiźnie od tak blisko spokrewnionej osoby odpada podatek od darowizn, trzeba tylko złożyć informację do właściwego urzędu skarbowego
smycel
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Ford Mondeo
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

23 Kwi 2010, 20:50

smycel napisał(a):W chwili obecnej przy darowiźnie od tak blisko spokrewnionej osoby odpada podatek od darowizn, trzeba tylko złożyć informację do właściwego urzędu skarbowego

Trzeba zgłosić w US tylko w przypadku gdy wielkość darowizny przekracza 9000 zł z groszami (nie pamiętam dokładnie ile). Jak Mazda jest warta 6000 zł to nie trzeba zgłaszać darowizny w US.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika