Mazda 2 pytanie odnosnie sprowadzenia auta z litwy

04 Maj 2010, 12:00

Dzień dobry wszystkim użytkownikom forum.Jest to mój pierwszy post na forum prosze nie sugerować sie liczbą przy moim nicku(mam wiecej wiosen :-)). Od dawna przeglądam forum i nurtują mnie pytania prosze o pomoc.Chce sprowadzić auto z litwy prosze udzielcie mi odpowiedzi na nurtujace mnie pytania:

1. Jade na litwe i kupuje auto z niemiec które zostało przywiezione przez litwina.Czy powinienem pisać umowe na litwina czy na niemca? podejrzewam ze na litwina? Załóżmy ze napisałem umowe na niemca i na mnie i chce wrócić do polski na kołach. Co mam zrobić: wiem że musze posiadać dwa briefy,umowe oraz wymeldowanie auto w niemczech(czy jest to oddzielny dokument czy jakas adnotacja w briefie na kogo ten dokument powinien byc wystawiony?).Czy jesli pojde do urzedu REgitra na litwie to normalnie bede mogl wykupic tablice wywozowe i ubezpieczenie na te auto.Czy to wystarczy aby wrocic na kołach czy cos jeszcze trzeba załatwić.

2. a jesli samochod jest z niemiec a umowa jest na mnie i na litwina to czy rownież wystarczy isc do regitry i tablice i ubezpieczenie i mozna na kolach wracać?

3.Jeśli kupie auto zarejestrowane na litwie to jakie dokumenty mam dostac od litwina.i gdzie wymeldowac auto?

4.Wiem ze na litwie sa auta z różnych krajów wiec prosze mi powiedziec jak wyglada z wymeldowaniem:

-z francji(słyszałem ze dowod ma byc przekreslony czy cos takiego czy to prawda?) czy to moze jest jakis inny dokument

- z holandi

-z włoch

-z belgii

5.Wiem ze jest giełda w marijampolu i w kownie.Slyszalem ze marijampol w wtorek i w srode czy to prawda czy moze inne dni tygodnia np. w sobote.A giełda w kownie slyszalem ze jest codziennie czy prawda?Jesli znaja Państwo dokładny adres tych giełd prosze o podanie bede bardzo wdzieczny.

Dosyć długo zbierałem na autko wiec chce załatwic wszystko jak nalezy aby nie miec problemow wiec prosze o pomoc Państwa.Czekam na odpowiedzi
adrian88
Nowicjusz

Miejscowość: Lubawa

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Centrum Danych ŠKODA AUTO - cyfrowe serce marki
    Zajmujące 700 m2 Centrum Danych ŠKODA AUTO steruje procesami produkcyjnymi i logistycznymi ośmiu fabryk i siedemdziesięciu importerów marki. Przedstawiamy kulisy tego niesamowitego miejsca. Od wciśnięcia przycisku ...