Mazda 6 2.0 Exclusive 2007

20 Mar 2024, 09:28

Cześć,

Mam zamiar przejechać się obejrzeć ten model na weekend

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/m ... FRXFb.html

Chciałbym poznać wasze opinie, może jest tu jakiś użytkownik takiej Mazdy, na co zwrócić uwagę?
Gościu twierdzi, że auto jest na łańcuchu i spokojnie może zrobić na nim 500tys, tyle robić nie zamierzam ale czy rzeczywiście jest to takie trwałe?
Zastanawia mnie tylko fakt że jeździł nim tylko rok. Co sądzicie ?

Ewentualnie jest jeszcze ten egzemplarz ale ma historie jako taksówka przez rok. W tej już właściciel twierdzi że rozrząd był wymieniany przy 170tys :sly:

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/m ... GgyoR.html
kislu56
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: opel astra f

20 Mar 2024, 09:55

Na rdzę i na to że drugie auto nie ma zaznaczonej opcji bezwypadkowy.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

20 Mar 2024, 10:14

kislu56 napisał(a):Gościu twierdzi, że auto jest na łańcuchu i spokojnie może zrobić na nim 500tys, tyle robić nie zamierzam ale czy rzeczywiście jest to takie trwałe?
prosta zasada rozrządu na łańcuchu: słychać go - wymieniasz, cisza - nie ruszasz
kislu56 napisał(a):Zastanawia mnie tylko fakt że jeździł nim tylko rok. Co sądzicie ?
też szybko nudzą mi się auta :ok: szukasz problemu tam, gdzie go nie ma, skup się na stanie blacharskim
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Mar 2024, 10:21

motozakup napisał(a): nie ma zaznaczonej opcji bezwypadkowy

Czyli ?
kislu56 napisał(a):Zastanawia mnie tylko fakt że jeździł nim tylko rok. Co sądzicie ?

Zastanawiające. Ja jak pojeżdżę 6mcy to już mnie korci zamiana.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

20 Mar 2024, 11:31

Czyli - jak nie rozumiesz słowa pisanego zawsze możesz zadzwonić numer jest ogólnodostępny.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

20 Mar 2024, 11:49

motozakup napisał(a):Czyli - jak nie rozumiesz słowa pisanego zawsze możesz zadzwonić numer jest ogólnodostępny.

To może Ty nam wyjaśnisz skoro zaczynasz temat.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Dwie lewe ręce - obsługa własnego auta
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...

20 Mar 2024, 12:09

Widzę ciężko idzie....
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

20 Mar 2024, 12:13

motozakup napisał(a):Widzę ciężko idzie...

Mi ciężko idzie ? Chcemy poznać znaczenie zakładki na OtoMoto "bezwypadkowy" . Skoro zwróciłeś na to uwagę to nam wytłumacz.
szybki
Moderator - Tuning

20 Mar 2024, 16:01

Bezwypadkowy czyli taki, w którym nie doszło do wypadku

W rzeczywistości przeważnie określa to sytuację, gdzie miało miejsce konkretne ingerowanie w blacharke w aucie
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

20 Mar 2024, 18:02

W gruncie rzeczy ta opcja (bezwypadkowy) jesy bezużyteczna.
Ktoś chce być uczciwy, bo miał parkingówkę - źle, bo nie zaznaczone, czyli na pewno grat. W tej samej sytuacji tylko zaznaczone, że bezwypadkowy, cyk mierniczek - oszust, bo tutaj było naprawiane, miernik pokazuje.
Pominę już, że auto można naprawić pod miernik i bez większego dochodzenia nie dowiemy się, że coś było robione.

No i jeszcze kwestia klasyfikacji - co jest zwykłą szkodą parkingową, a co stłuczką / wypadkiem (w znaczeniu motoryzacyjnym, nie wyjeżdżajcie z tłumaczeniem, że wypadek jest wtedy, gdy obrażenia są powyżej siedmiu dni, miernik nie pokazuje, kto jak ucierpiał w danym zdarzeniu :ok:
Ostatnio edytowany przez mike, 20 Mar 2024, 18:04, edytowano w sumie 1 raz
Powód: uzupełnienie info
mike
Moderator
Awatar użytkownika

20 Mar 2024, 18:18

Super dzięki za rady i wykład panowie :lol: Trzeba chyba będzie się przejechać. Szlag mnie trafia z tym szukaniem auta , myślałem że będzie prościej. Może w końcu ten okaże się ok
kislu56
Nowicjusz

20 Mar 2024, 19:57

jeszcze pytanie o raporty zagraniczne z historiagov. Na carfax i carvertical mam wszystko na zielono, przy sprawdzaniu z autodna wyskakuje na czerwono przy Uszkodzenie pojazdu.
Mam już tam z którymś modelem który sprawdzam. To jest wiarygodne?
kislu56
Nowicjusz

20 Mar 2024, 20:02

Różne bazy, różne wyniki wyszukiwań raczej normalna sprawa.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

20 Mar 2024, 20:56

kislu56 napisał(a):jeszcze pytanie o raporty zagraniczne z historiagov. Na carfax i carvertical mam wszystko na zielono, przy sprawdzaniu z autodna wyskakuje na czerwono przy Uszkodzenie pojazdu.
Mam już tam z którymś modelem który sprawdzam. To jest wiarygodne?
Kisiu 20-25k to dość spora suma, ale, z całym szacunkiem - prowadzisz dochodzenie, jakbyś kupował za 250k.
Zadzwoń pod te ogłoszenia, jeśli goście będą normalni - umów się na oględziny, obejrzyj te auta, przejedź się, jeśli przejdą ten etap - pojedź na SKP (wybrane przez siebie), wejdź do kanału i obejrzyj auto z "kontrolerem". Jeśli nie wyjdzie nic wielkiego, krótka piłka - kupuj.
Szkoda czasu i pieniędzy na raporty i analizowanie ich na zasadzie a może, a dlaczego.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

20 Mar 2024, 21:07

Zadzwoń, zapytaj o historię auta. Może miał malowany jeden element przetarty na parkingu albo uszkodzony zderzak. Nie weźmiesz takiego auta? Telefon, oględziny, jazda, skp, kupno. Chyba, że na którymś etapie coś się wysypie.

Apropo opcji bezwypadkowy. Ostatnio podczas poszukiwania auta wyszukiwałem właśnie w ten sposób. 4 letni i30 w kombi był tak "bezwypadkowy", że miał nową maskę, zderzak, reflektory i coś tam jeszcze :D
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna