Mazda 6 a Ford Mondeo

24 Maj 2016, 15:39

Witam, zastanawiam się nad zakupem jednego z tych aut.
Mój budżet będzie zawierał się w granicach 15 tys zł.
Chcę kupić auto w benzynie z silnikiem 2.0 odpowiadać chyba nie muszę czemu. Jeżeli chodzi o mazdę to zastanawiam się między kombi a sedanem, lecz w fordzie bardziej chyba kierował bym się na sedana. Jakie są wasze odczucia względem tych aut. Na które warto bardziej zwrócić uwagę? Co do Mazdy wiem o kiepskich blachach co jest ich bolączką, a Mondeo? Bardziej orientuje się e jej problemach z silnikami diesla, mnie z benzyną. Proszę o opinie na temat tych aut.
clays
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Maj 2016, 16:43

Jeździłem trochę Mondeo (Mk III) ojca, ostatnio oglądałem, jeździłem także, Mazdę 6 GG/GY, by sprowadzić do PL - wersję silnikową 2.3 - i powiem Tobie, że ... ja bym chyba wybrał Mondeo, ale to głównie ze względów "kabinowych" - bardziej mi odpowiadało w środku. Mazda ma jakąś taką prostą deskę, nie jest tak rozbudowana, szybko się "kończy" ... a oglądałeś - siedziałeś już w którymś?
Silnik 2.0 Mondeo ma dobre opinie, chociaż pewnie pali trochę więcej niż 2.0 Mazdy.
A w Mondeo bardzo nie lubiłem lusterek bocznych, są masakrycznie małe i widok w nich taki jakiś dziwny, ale pewnie to kwestia przyzwyczajenia.
Jak dostaniesz jedno, albo drugie, w dobrym stanie, to pewnie będzie ok ... z tym, że ... Mazdę 6, z budżetem 15 000 zł ... no to raczej nic ciekawego to nie będzie, a te starsze - to tak jak mówisz, ruda może o sobie dać znać.
Ta, którą oglądałem była z roku 2006 (polift), miała parę lat temu robioną konserwację podwozia ... coś takiego:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

(w Danii bardzo popularne, ale trzeba powtarzać co 2-3 lata)
a podwozie z nalotami, raz większymi, raz mniejszymi, aczkolwiek bez tragedii, wynająłem podnośnik na stacji diagnostycznej, udało się ściągnąć diagnostę pod samochód (za free) i trochę popatrzył, i mówił, że by przeszedł, bo nie było tragedii. Niestety pod drzwiami pasażera od strony kierowcy ruda była na progu, taka "chmurka" 10 cm długości, 5 cm szerokości.
A 2006 rok, zadbany, nie powinien kosztować mniej niż 22 000 zł (4 000 EUR w DE minimum) ... także za 15 000 zł to rocznik 2003 ... chyba że polift sprowadzony od Turka z DE.
tomekdk

24 Maj 2016, 20:35

Jeżeli chodzi o mazdę to miałem okazję w niej siedzieć. Co do ceny auta to mazdę bym brał w roczniku 2003, ale Mondeo mk iii dostanę młodszą w tej samej cenie. Jak wygląda teraz cena części do tych aut? Mazda nadal ma droższe? Spalanie jest bardzo odczuwalne w Mondeo jak Mazdzie?
clays
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi R8 V10 RWS
    Audi Sport GmbH poszerza serię modelową R8, wprowadzając nową wersję z napędem na tylną oś. Audi R8 V10 RWS pojawi się na rynku w limitowanej edycji 999 egzemplarzy w wersjach Coupé i Spyder. Samochód napędzany ...