Rodzinny do 35 tyś zł z dobrym silnikem pod LPG

24 Maj 2016, 13:13

Hej wszystkim,

Wraz z małżonką planuje zakup samochodu. Miał być w tym roku ale odkładam to na przyszły, jednak już teraz rozglądam się po rynku.
Corsa C, którą się poruszamy nie nadaje się na dłuższe wypady, zwłaszcza jak w pojeździe są 4 osoby.

Wymagania?
- kombi (samochódu nie zmieniam co roku a w najbliższej przyszłości mogą pojawić się dzieci)
- silnik: benzyna, wtrysk pośredni, będzie zakładana instalacja LPG
- cena: do 35 tyś zł
- rocznik: max 7-8 letni
- skrzynia: manual

Jak na razie znalazłem:
- Renault Laguna 3 GT 2.0T (204KM)
- Mazda 6 GH 2.5 MZR (170KM)
- Volvo V50 ale nie wiem czy koszta eksploatacji mnie nie zjedzą
- Subaru Outback/Forester

Wyjątkiem od kombi'ków jest Renault Fluence 1.6 (110KM) ale w tej kwocie można dostać 4-letni samochód. Bagażnik prawie 500l.

Macie może jakieś pomysły za czym się jeszcze rozglądać?
Pzdr
mrbobster
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2004
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Corsa C
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

24 Maj 2016, 13:59

Volvo V50 to Focus częściowo więc nie "zje" eksploatacja.
Prędzej Subaru będzie droższe w utrzymaniu niż ten model Volvo.

A co powiesz o Mitsubishi Outlander 2.0T fajny silniczek,do LPG jak znalazł :ok:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

24 Maj 2016, 15:05

V50 jak Focus to maluszek wewnątrz.
Laguna 3 lub Mazda 6 w kombi lepiej pod tym względem.
Forek, Outback OK, jeszcze Honda CR-V i Santa Fe zobaczcie.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Maj 2016, 15:17

mrbobster napisał(a):- Volvo V50 ale nie wiem czy koszta eksploatacji mnie nie zjedzą

Z tej listy to może właśnie być najtańsze rozwiązanie ale pewnie zaraz mnie tu zjedzą że głupoty gadam ;)
Nie wiem czy sprawdzałeś przestrzeń w V50, nie jest aż tak duża jak w Lagunie. Jesli zależy Ci właśnie na przestrzeni to lepiej poszukaj V70 III tylko tutaj koszty utrzymania będą wyższe niż V50
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

24 Maj 2016, 15:54

Dzięki za propozycje, porozglądam się jeszcze za hondami..
Tak V50 to maluszek. Naczytałem się o problemach z elektroniką, chłodnicy klimatyzacji i drogich częściach volvo. Wiem, że są odpowiedniki forda. Jeszcze zgłębie temat tego modelu :)

Orientuje się ktoś, które silniki subaru mają wtrysk pośredni ?
mrbobster
Nowicjusz

24 Maj 2016, 15:57

Honda Civic VIII jest tylko jako 3/5 drzwiowy hatchback, w tym budżecie o IX nie ma co myśleć.
mr - zerknij na pw.
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Cyfrowe lusterko wsteczne - Lexus LS
    Piąta generacja Lexusa LS wyposażona jest w wiele elektronicznych udogodnień, takich jak pakiet bezpieczeństwa czynnego z funkcjami automatycznego prowadzenia czy 24-calowy, kolorowy wyświetlacz HUD. Łatwą do przeoczenia, ...

24 Maj 2016, 17:06

Boxery sa MPI jednak nie każdy instalator lpg umie się z nimi obchodzić.
W przypadku starszych 2.0 temat zaworków jest banalny, ale robi się problem przy nowszych konstrukcjach, gdzie np 3.0 trzeba wywalać z budy.
2.5 miewały też problemy z awaryjnością.
Ogólnie Subarynka nie jest tania w utrzymaniu, ale te mocniejsze dają frajdę z jazdy i mają świetne 4x4.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Maj 2016, 17:35

mrbobster napisał(a):Naczytałem się o problemach z elektroniką, chłodnicy klimatyzacji i drogich częściach volvo

Nie wiem skąd takie pierdy wyczytałeś, pewnie od specjalistów których kolega kolegi miał Volvo i pewnie wszystko o nim wiedzą. Brednie.
Elektronika jak pada to dwie rzeczy, zamki i stacyjka, wszystko do ogarnięcia w prosty i niedrogi sposób. Chłodnica klimy u mnie padła po 7 latach użytkowania auta. Auto nie jest przechowywane w garażu, stoi pod gołym niebem latem i zimą. Moja padła bo przerdzewiała, jest na dole zderzaka gdzie zbierają się liście i jest wilgoć, nie ma tam za dużej osłony przed wilgocią. 7 lat bezobsługowej pracy jak na chłodnicę klimy wydaje mi się dobrym osiągnięciem. Koszt wymiany też nie jest duży. Drogie części Volvo, ok jeśli pytasz o nie w ASO, podpytaj w sklepach czy sprawdź w internecie ile co kosztuje. Nie powielajcie BREDNI, opierajcie się na faktach.
Drugą rzeczą jest to co ludzie piszą, przecież nikt na żadnym forum nie będzie pisał że mu wszystko działa ale że się popsuło, weź ilość postów o awarii danej części porównaj do ilości użytkowników danego modelu i wyjdzie Ci awaryjność.
Nie upieram się tu na Volvo, podważam tylko schemat myślenia.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Rok produkcji: 2008

24 Maj 2016, 19:00

Rom33 jak wspomniałem wcześniej chcę jeszcze zgłębić temat V50, nie mniej informacje te wyczytałem na autokult oraz volvoforum (tu wypowiadali się właściciele 2.0D).
Pozdro :piwo:
mrbobster
Nowicjusz

24 Maj 2016, 19:22

Ok, spoko, nie ma problemu. Z mojego doświadczenia i ze znajomości z posiadaczami Volvo moje zdanie na temat marki jest takie jak wyżej. Sporo stereotypów w 90% nie mających żadnego pokrycia krąży po sieci. Znam V50 które mają już pod 300kkm i nie sprawiały większych, kosztownych problemów i znam też takie które mają 100kkm i kapryszą. Każda marka, ma swoje lepsze i słabsze stromy tak samo jak i w każdej marce zdarzy się jeden egzemplarz bardziej awaryjny niż inne. Co do kosztów to też oczywiście wszystko zależy do jakich innych marek je porównujesz i co dla każdego jest tanie a co drogie.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz