Mazda 6, Audi A4, Alfa 159, Opel Vecta - pierwszy samochód

14 Gru 2013, 15:53

Witam,

Noszę się z zamiarem zakupu pierwszego poważnego samochodu. Dotychczas jeździłem Tico, jednak o tej puszce po sardynkach wspominać nie chcę.
Poszukuję samochodu osobowego, który wyniesie mnie z opłatami maksymalnie 25000 PLN czyli jak się orientowałem, cena czterech kółek nie powinna przekroczyć 22-23 tysięcy.

W oko wpadły mi cztery modele, jednak moja wiedza motoryzacyjna jest na tyle nikła, że chciałbym aby osoby bardziej obeznane w temacie zaopiniowały na tak/nie i dlaczego samochody, które wybrałem. Interesuje mnie benzyniak, 4/5, silnik max 1.9, skrzynia manualna i bardziej hatchback/sedan niż kombi. Rok od 2004 w górę. Nie ukrywam, że samochód będę niedługo po zakupie gazował.

1. Mazda 6 - 1.8 - 120KM, 2006 rok. Czy powiedzmy za 22 tys. można dostać model, który pojeździ przynajmniej 7-8 lat? Czy przy tej cenie kupuje się szrot?
Bardzo zainteresowała mnie ta Mazda
Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

2. Alfa Romeo 159 - 1.9 - 160KM, 2006 rok. Cena około 21 tys.
3. Audi A4 - 1.6 - 100km, 2004 rok. Cena około 21 tys.
4. Opel Vectra C - 1.8 - 120KM, 2005 ok. Cena około 22 tys.

Nie jestem rekinem motoryzacyjnym i stąd pytanie czy ceny odpowiadają mniej więcej wartości w miarę dobrego samochodu w który nie będę musiał po zakupie włożyć kilku tysięcy, żeby jeździł? Czy za takie kwoty mogę sobie te modele odpuścić? Ewentualnie mogę podać linki do wyżej wymienionych pojazdów.
PhoBiaB
Nowicjusz

Auto: Nie mam
1

14 Gru 2013, 18:54

W tym budżecie szóstka albo vectra. mamy taka szóstke 1.8 bardzo dobrze sie sprawuje. Jednak jak masz okazje celuj w 2.0 mniejszy silnik słabo w tym aucie. Spalanie praktycznie na LPG takie samo bedzie, a jazda znacznie lepsza.
Po zakupie sprawdź stan nadkoli i spodu. Ta szóstka z linku ładna, ale mam wrażenie, ze odcien lakieru jest różny na klapie. Ogólnie trzeba sie przejechać i ocenić.
Zanim znalazłem szóstke która kupiliśmy objechało się kilka egz same strucle...
Pod LPG warto wziąć większą pojemność silnika.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0

14 Gru 2013, 20:07

mazda 6 piękne auto lecz gnije niemiłosiernie i to nie jest reguła gdzie... jak napisał kolega wyżej nadkola to standard więc było robione na 100% awaryjne diesle 2.0

silnik 1.8 oraz 2.0 są bardzo dobrymi i trwałymi jednostkami

co do aukcji zamieszczonej - fotel kierowcy mega wylatany widać jak wysiedziany i wypierdzony :) a przebieg 173tys km ??? nie podoba mi się to

po 2 osoba która sprzedaje to auto nie wie że tablica rejestracyjna z TUVem powinna iść na tył a nie na przód? z przodu tylko naklejka z landem

po 3 tablice tekturowe a nie metalowe tłoczone to takie szczegóły

niech ktoś się wypowie czy VECTRA C nie jest przypadkiem w OCYNKU ??? mi się bardzo mocno wydaje że tak silniki w benzynie dobrze znoszą gaz i przystawałbym przy VECTRA C
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: FORD FOCUS mkII
Silnik: 1.6tdci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
0

15 Gru 2013, 11:33

Z samochodów, nad którymi się zastanawiasz celował bym w vectre. Miałem kilka razy okazję pojeździć vectrą C i naprawdę widać różnice na + w stosunku do wersji poprzedniej.
Alfę sobie odpuść na wstępie o ile nie chcesz mieć problemów.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Rok produkcji: 1995
0

15 Gru 2013, 12:48

Gdybym ja miał wybierac tez bym wybrał vectre ale szóstka sie żonce podoba i tyle. Warto poszukac vectry 2.0T i wrzucic LPG alternatywnie 1.9 diesel od fiata.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Rok produkcji: 2004
0

15 Gru 2013, 14:05

Vectra- usterkowa magistrala cim itp, oraz zawieszenie, Audi- tez sa male problemy z elektryka czasami, i malo wytrzymale zawieszenie, ale chyba miedzy nimi warto wybierać, a najpowazniejsza różnica miedzy nimi to cena za rocznik, Audi wydaje mi sie przecenione, cena nieadekwatna do tego co oferuje, najlepiej obu się przyjżeć :?
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niezidentyfikowany przycisk w samochodach marki Toyota
    Do czego służy przycisk (o ile to przycisk) widoczny na załączonym zdjęciu w samochodach marki Toyota. Nie ma raczej znaczenia czy jest to hybryda czy też zwykła benzyna. Jedne po prostu go mają a inne nie. Przejrzałem instrukcję ...

23 Mar 2016, 10:25

Jak dla mnie najlepsza Mazda , jezdzilem przez kilka miesiecy wlasnie taka 1.8 . Auto bardzo przyjemnie sie prowadzi i jest nie zniszczalne, za mojej kadencji nic nie musialem robic, a nastepca jezdzi teraz juz 2 rok i z tego co wiem tez jeszcze nic nie robil w tym aucie
culpa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW e39 540i
Silnik: 4,4l v8 295km
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
0

23 Mar 2016, 10:35