Mazda 6 czy Seat Leon?

Mazda 6 czy Seat Leon

Mazda 6
7
41%
Seat Leon
10
59%
Razem głosów : 17

29 Maj 2011, 23:48

Witam
Mam pytanko do osób które się znają na utach i wieloma już jeździło czyli do Was drodzy forumowicze :)

Chodzi mi o
Mazde 6 2.3 166KM 2003r., cena 28000zł (link: [link do oferty na Allegro wygasł] )

i

Seat Leon Cupra R 1.8T 224KM 2003r., cena 28800zł (link: [link do oferty na Allegro wygasł] )

Co radzicie kupić?

Szukam auta szybkiego ale i oszczędnego, minimum 2003 rok produkcji, do 31000zł, raczej 4/5 drzwi, i fajnie by było jak by był full wypas czyli mniej więcej tak jak Mazda 6 oraz Seat Leon :) Może jakieś propozycje jak nie te co podałem? :)
Mateuszzz
Nowicjusz

Miejscowość: Lubin

30 Maj 2011, 09:05

Mateuszzz napisał(a):Szukam auta szybkiego ale i oszczędnego

Oszczędnego? I sam sobie proponujesz prawie 2,5 litrową benzynę, albo mniejszą, ale 225 konny silnik? Oszczędny to dla Ciebie taki, który przy ciśnięciu pedału gazu spali 15 litrów?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Maj 2011, 10:35

Nieraz 2,5 litra jest lepsze od 2.0.
Ja na przykład mam Lagune 2.0 a szwagier Vectre B 2.5 i dużo mniej mu spali niż mój :(
I nie pisze że mam zamiar ciągle w pedał cisnąć, ale że tak napisze chce się czuć bezpiecznie przy np. wyprzedzaniu wiedząc że ten manewr wykonam jak najszybciej, a dalej już jechać spokojnie :)

A co do spalania to 13-15 litrów bym przeżył :) teraz Laguna mi pali 13l. a kopa to ona za dużego nie ma :(
Mateuszzz
Nowicjusz

30 Maj 2011, 19:27

mazda odpada :) a moze mercedes c200 kompressor ? 163-200 koni , 3 wersje nadwozia , sam zobacz :)
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska

31 Maj 2011, 11:35

Szczerze napisze że mercedesy jakoś nie przypadły mi do gustu, ale z chęcią się dowiem dlaczego mazda odpada?
Miałeś ją może? Jakieś kłopoty z nią były?
Bo z chęcią bym się dowiedział kilku rzeczy od forumowiczów którzy mieli/mają Mazde 6 albo Seata Leona, jak się sprawowały/sprawują, jak cenowo utrzymanie (części, itp), no i jaki komfort jazdy?
Mateuszzz
Nowicjusz

01 Cze 2011, 18:11

Też nie wiem czemu Mazda odpada ;)
Swoją kupiłem dopiero miesiąc temu i przejechałem nią tylko 900km ale już coś mogę o niej napisać.
Zacznę od minusów:
- szóstki lubią rdzewieć na tylnych nadkolach oraz dolnych krawędziach drzwi - musisz zwrócić na to uwagę przy zakupie
- naturalne jest ściąganie samochodu delikatnie w prawo na normalnych drogach (o dziwo na autostradzie czegoś takiego nie zauważyłem)

Z plusów:
- silnik na łańcuchu
- bardzo przyjemne w prowadzeniu - jeżdżę głównie po krętych górskich trasach i samochód sprawia dużo frajdy podczas szybkiego pokonywania zakrętów ;) Dzięki temu zawieszeniu Madzia jest jakby przyklejona do drogi. Poprzednio jeździłem Passatem B5 i było znaaaacznie gorzej.
- bardzo wytrzymałe zawieszenie (w przeciwieństwie do Leona, który ma aluminiowe wahacze nieprzystosowane do polskich warunków ;) )
- niezłe wyciszenie wnętrza (dużo ciszej niż w Passacie ale tam miałem 1.9TDI więc... ;) )
- świetny design zarówno karoserii jak i wnętrza (rzecz gustu oczywiście)
- bardzo dobry komfort (w środku na pewno więcej miejsca niż w Leonie)
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce