Mazda 6 - Czy to dobre auto?

13 Maj 2011, 21:57

Czytam i wnioskuję, że rocznik 2004 w benzynie jest ok. A jak z innymi rocznikami i czy auto dobrze spisuje się na gazie?
piowen
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

29 Maj 2011, 09:47

Nie posiadałem Tego Auta
Ale ma je Kolega
I na Gazie jest wszystko OK
Wasyl B4

31 Maj 2012, 11:22

Mój kuzyn ma w dieslu, a sąsiad benzyne. Nie ma prównania, benzyna lepiej daje radę. Gdybym miał sie przesiąść na 6 to bym się raczej nie zastanawiał
oleolek
Nowicjusz

Auto: Mazda 3, 1.6 MZR

06 Lip 2012, 20:23

Mysle ostatnio nad kupnem mazdy 6, stylistycznie wyglada swietnie. Mam do dyspozycji ok 22tys. W tej kwocie mazda 6 to dobry wybór czy sa inne dobre auta?

Jestem młodym kierowca, przywiazuje głównie wage do stylistyki, dynamicznej jazdy i małej awaryjnosci
Kimi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 2008

03 Sie 2012, 08:55

Witam,
Praktycznie cały czas od zdania prawa jazdy jeżdżę Mazdą 6 2.0 142 KM z silnikiem Diesla (CITD ). Jest to rocznik 2005 - a więc ów silnik jest nowością. Może z tego powodu po przejechaniu ok. 220000 km pękł tłok, który poważnie uszkodził cylinder. Na szczęście szlifowanie wystarczyło, ale to jednak dość poważna usterka. Nie powinna się zdarzyć - szczególnie w Maździe. Piszę to ponieważ jesli chcesz Diesla - szukaj modeli od 2006 wzwyż - ponoć problem został rozwiązany (doświadczenie w konstrukcji ?). Co do benzyniaków - jeździłem taką Mazdą. Ogólnie, moim zdaniem - Diesel lepszy, może to kwestia przyzwyczajenia :). Benzyniak jest jednak praktycznie bezawaryjny, a przy obecnych cenach ropa/benzyna różnica w kosztach niewielka.

Napisałeś, że początkujący kierowca i 22 tys. budżetu. Pewnie wyrwiesz za to jakąś 6, ale nie wiem w jakim stanie ? To auto dość ciężkie na początek, skrzynia raczej wymaga płynności, dość szybko przyspiesza no i raczej nie wybacza błędów. Oczywiście - można się przyzwyczaić, pytanie czy masz na to ochotę ? Wg. warto. Samochód jeździ świetnie, dynamicznie i ekonomicznie. Nie oszczędzając zbytnio pedału gazu wypracowałem średnie spalanie na poziomie 6,3 l/100 km . Całkiem miło, co ? ;)

Odpowiedz sobie na pytanie, czy chcesz się trochę pomęczyć, aby przystosować się do ciekawego i "charakternego" autka, czy może wolisz dorwać Golfa V. za taka cenę dostaniesz niezły egzemplarz.

Ze swojej strony polecam Mazdę 6 z Dieselkiem, ale po upewnieniu się, że to już nie ten "debiutancki" silnik. W razie jakichś pytań możesz pisać na priv. O tej wersji wiem całkiem sporo :)
TheKid
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2012
Auto: Mazda 6

28 Sty 2013, 08:47

Zastanawiam się nad zakupem 6, w wersji kombi z lat 2004 - 2006. Do wczoraj myślałam o dieslu 2.0, 136KM, ale poczytałam sobie kilka artykułów w necie i zwątpiłam... Czy diesle z podanych przeze mnie roczników są naprawdę takie awaryjne? Jakoś nie mam przekonania do benzyny, bo spalanie zabije mój budżet. Dodam, że dużo jeżdżę po mieście plus kilka razy w roku dłuższe trasy i raz w miesiącu ok. 300 km.
Poradźcie czy pchać się w benzynę (i ewentualnie jakie jest jej spalanie przy dynamicznej jeździe) czy zaryzykować diesla, a może w ogóle zrezygnować z Mazdy?
rokita
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 07 1997
Auto: Honda Accord
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Samochody koncepcyjne BMW Design
    Samochody koncepcyjne to doskonałe pole do popisu dla projektantów. Od elektrycznych układów napędowych, przez drzwi otwierane do góry, po nowatorskie materiały nadwozia – koncepty zawsze wybiegają ...

28 Sty 2013, 09:38

rokita napisał(a):Zastanawiam się nad zakupem 6, w wersji kombi z lat 2004 - 2006. Do wczoraj myślałam o dieslu 2.0, 136KM, ale poczytałam sobie kilka artykułów w necie i zwątpiłam... Czy diesle z podanych przeze mnie roczników są naprawdę takie awaryjne? Jakoś nie mam przekonania do benzyny, bo spalanie zabije mój budżet. Dodam, że dużo jeżdżę po mieście plus kilka razy w roku dłuższe trasy i raz w miesiącu ok. 300 km.
Poradźcie czy pchać się w benzynę (i ewentualnie jakie jest jej spalanie przy dynamicznej jeździe) czy zaryzykować diesla, a może w ogóle zrezygnować z Mazdy?

Prawda jest taka że się sypią i to mocno, obawiasz sie kosztów PB a zapominasz że wystarczy jedna kosztowna naprawa diesla w przeliczeniu na przebieg i okaże się że Twój oszczędny diselek zużył równowartośc 9-10l ON na 100km.
Mój kolega używa mazdy 1,8 i sobie chwali w trasie spalanie około 7l miasto 8l, więc biorąc pod uwagę że auto na PB jest tańsze w zakupie i serwisie to wielkiej bidy nie ma.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

29 Sty 2013, 01:54

Sypią się - bierz benzynę zdecydowanie. :)

Zastanów się, czy na pewno chcesz takie auto do miasta. W manewrowaniu nie najprostszy \, długi, "twardy". Moim zdaniem "szóstka" to raczej autko na trasy :)

Pozdrawiam,
Dzieciak
TheKid
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2012

29 Sty 2013, 08:12

Chyba jednak ta 6 ma trochę za dużo wad. Doczytałam jeszcze, że lubi ją rdza i ma kiepską elektrykę, do tego ceny części... Generalnie, chociaż bardzo mi się podoba, rozsądek weźmie górę nad poczuciem piękna ;-)
Z drugiej strony, nie bardzo jest dla Mazdy jakaś alternatywa :(
rokita
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 07 1997
Auto: Honda Accord

04 Lut 2013, 13:54

Witam,
też mam zamiar kupić Mazde 6 z 2003 - 2006 Kombi. Po przeczytaniu kilku forów, nie bede brać pod uwagę diesela. Tylko benzyna. Sam miałem Mitsubishi w dieslu i wiem, że niestety są bardzo awaryjne. Moje pytanie dotyczy bardziej rdzy: jak bardzo i po jakim czasie, no i mniej więcej gdzie najbardziej się pokazuje. Egzemplarze które wypatrzyłem fizycznie nie ukazywały takiego problemu. I jeszcze jakie inne autko jest godne polecenia do 20000zł, tylko i wyłącznie kombi. Mazda mnie interesuje bo ciekawie wygląda zew i wewnątrz, ponoć ma niewielkie spalanie, nie musi mięć osiągów, bardziej ma być wygodne i bezawaryjne. Niemieckie auta jakoś mi nie pasują.
Pozdro
Michcik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 01 2006
Przebieg/rok: 10tys. km
Silnik: 2.0B 147KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2006

08 Lut 2013, 21:08

Również zastanawiam się nad Mazdą 6 Kombi z 2006, a Oplem Vectrą. Troszkę mnie przeraża ogrom Opla i podoba mi się wizualnie Mazda więc w jej kierunku bardziej się pochylam. Jednakże nasłuchałem się tyle o rdzy w tych autach, że boje się ją kupić. Napiszcie proszę czy faktycznie jest z nią aż taki problem, oraz jak rozpoznać auto podatne na rudą? Tzn... Jak rozpoznać, że sprzedający próbuje ukryć ten fakt? Pozdrawiam
pysior1
Nowicjusz

Auto: VW Golf 4

01 Lip 2013, 11:21

pysior1 napisał(a):Również zastanawiam się nad Mazdą 6 Kombi z 2006, a Oplem Vectrą. Troszkę mnie przeraża ogrom Opla i podoba mi się wizualnie Mazda więc w jej kierunku bardziej się pochylam. Jednakże nasłuchałem się tyle o rdzy w tych autach, że boje się ją kupić. Napiszcie proszę czy faktycznie jest z nią aż taki problem, oraz jak rozpoznać auto podatne na rudą? Tzn... Jak rozpoznać, że sprzedający próbuje ukryć ten fakt? Pozdrawiam

Mam mazdę 6 i nie narzekam, wszystko jest ok, rdzy brak (auto ma 4 lata). Jeśli cię stać, to kupuj nowe, zawsze to gwarancja że nikt cię nie oszuka na czymś i nie sprzeda odpicowanego złomu. Ja swoją mazdę kupowałem u dealera w Łodzi przy ul. 3go Maja. Wybór mają spory, ceny też ok.
szybkibill
Nowicjusz

Auto: Mazda6

05 Wrz 2013, 12:37

Jak dla mnie auto super :> Nigdy mnie nie zawiodła. Silnik super, mimo wieku - rocznik 2004 :)
madzia6
Nowicjusz

14 Lis 2013, 22:45

6ka-1,8(120Km), jeśli będziesz zakładał gaz, to padnie głowica, ten motorek jest od forda i baaardzo nie lubi gazu, własności jezdne ok-choć głośna w środku
mari124o
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 08 1973
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: mazda 6
Silnik: 1,8 120KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2005

14 Lis 2013, 22:48

mazdy rdzewieją mam 6kę z 2006go roku, już się pojawia