Mazda 6 - Czy to dobre auto?

10 Lut 2014, 21:40

Przeglądam auta i bardzo mi się podoba mazda 6. Myślałem o kombiku w dieslu ale widzę że źle się o nich mówi. Proszę o poradę czy warto zakupić dizelka ? Czy te usterki są nagminne ? Co do rdzy itp to sobie dam radę. Pytam tylko i wyłącznie o silnik.
sidor
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 16 05 1995
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Fiat 126p
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1989

25 Mar 2014, 21:24

Polecam zdecydowanie benzynę.
W dieslu koszty napraw, których nie ma w benzynie, to zwykle tysiące zł:
- koło dwumasowe
- turbina
- wtryski
- EGR
- zacierające się silniki

Każda z tych napraw opiera się o min. 1000 zł, co może szybko przewyższyć oszczędności związane z mniejszym zużyciem paliwa.

Problem jest w tym, że Japończycy nie mają (a przynajmniej wtedy jeszcze nie mieli) dużego doświadczenia w silnikach diesla, a od zawsze w benzynie.
robee
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 06 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota
Silnik: 2.0 GLI

27 Kwi 2014, 00:19

Witam,nie wiem z jakiego powodu ludzie dali aż tak dużo pozytywnych opini o Mazda6.
Dlamnie jako użytkownika Mazdy 6 z 2013 roku 2,2 dizel jest to auto nie godne polecenia ,poza jego wyglądem.Kupiłem ten model demo od dilera po przejechaniu koło 1000 km zaczęła bić kierownica,okazało się że są krzywe tarcze ( wymiana z klockami ) po przejechaniu kolejnych paru tysięcy jest to samo i do tego coś trze ,chyba klocki które były podobno wymienione 9 000 km temu z tarczami ( koszmar ) do tego drgania na kierownicy od 100 km do 160 km nie wiedzą co jest ( serwis ) przy skręcie w lewo lub prawo pukanie w kołach,głośna w środku przy dużych prętkościach,ociążała na kołach 19 cali,traci moc,światła mijania świecą w nocy prawie pod zderzak,twierdzą w serwisie że to taki urok tych lamp bixenonowych,mam w niej również czujnik długich świateł które gaszą się jak jedzie auto z naprzeciwka,nie zawsz się gaszą,nawigacja która gubi sygnał satelitarny ,często kręci się mapa tak jak by ktoś kręcił globusem,Dlamnie te auto ma notę 000000000000000 ,przy szybkiej (200,220 km) jeździe po Niemczech spalanie jest tragiczne jak i po mieście szybka trasa to nawet 14 l w mieście 8.5 do 10. L.jestem bardzo zawiedziony tym autem a miałem ich trochę Audi, VW, Toyota to są godne marki polecenia,Pozdrawiam i życzę dobrego zakupu auta :ok:
Dyzma
Obserwowany

Auto: Mazda6

23 Lip 2014, 18:02

No to nie kupuje
sidor
Nowicjusz

09 Lis 2014, 18:21

Ha ha... ... dobre. Na podstawie jednego komentarza odstawiasz przyzwoity samochód :D Skąd wiadomo z jaką historią ci co narzekają kupują samochody? Większość oferowanych to rozbitki i cofane liczniki. Mazda nie ma najlepszej blachy, ale nie uszkodzony egzemplarz, szczególnie po lifcie w 2006r. to jest dobry wybór. Na temat diesli się nie wypowiadam, jedni chwalą inni ganią, sam wygrzebałem wiele niepochlebnych opinii, ale powody narzekania mogą być różne. Najwięcej problemów sprawiają auta po przejściach, oraz te z kosmicznymi przebiegami, skręcone do poziomu poniżej 200tys.km.

Mam najsłabszą wersję silnikową 1.8 90KM od ośmiu lat. Kupiłem dziesięciolatka z przebiegiem - jak to w polszcze - bywa 170tys.km, na bank cofana i to pewnie niemało :/ Na początku wrzuciłem instalację za 2400 złociszy i przelatałem do dzisiaj 135 tys.km. Poza awarią cewki zapłonowej (gaz) i zblokowaniu zacisku przedniego koła (pęknięta osłonka gumowa) nie miałem żadnych awarii. Wszystkie wydatki to koszty materiałów eksploatacyjnych. W tym roku zrobiłem remont zawieszenia i poprawiłem tylne nadkola oraz podszybie i będę latał dalej.

To jedyny samochód, który nie dowiózł mi tyłka do domu, awaria cewki związana z użytkowaniem auta na gazie, ale następny nie będzie inny jak mazda 6 w benzynie. Trzeba jeszcze chwilę poczekać, bo ceny nowych po 2012r z silnikami 2.0 165 KM jeszcze za wysokie ;-)

Szczerze polecam!
rey
Obserwowany

Prawo jazdy: 0-10-1992
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: LEXUS LS430
Silnik: 4.3 Pb/LPG 282KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

02 Maj 2015, 15:09

Auto wybitnie dobre. Mam od czerwca wersję III, kupiłem używaną w łódzkiej matsuoce i od początku w zasadzie nie było większych problemów.

Opinii o rzekomych problemach mazdy z rdzą nie mogę potwierdzić, raczej wkładam je między bajki. Auto do zakochania i do ostrej eksploatacji – jedyne o co można się czepiać to to że poprzednia stylistyka była o ciut lepsza, ale to już kwestia gustu.
BruceWayne
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 02 2001
Auto: Mazda 6
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    BMW 1602 Electric (1972) - samochód elektryczny
    Począwszy od 1969 r. BMW skonstruowało dwa eksperymentalne pojazdy na podstawie BMW serii 02 w celu przetestowania właściwości napędu elektrycznego w praktyce. Funkcję manualnej skrzyni biegów przejął silnik bocznikowy ...

21 Cze 2015, 19:33

Rozważamy zakup, bardzo fajne auto, wygląda świetnie i dobrze się prowadzi, myślimy o takiej z silnikiem 2.0 i 165KM. I koniecznie w technologii SKYACTIV, samochód jest bardziej ekonomiczny i ekologiczny, a nie traci osiągów.
jakataka
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

18 Lis 2015, 11:57

Każdy samochód jest podatny na rdzę, po prostu trzeba go odpowiednio zabezpieczyć. Ja akurat serwis mazdy w Gliwicach mam super http://mazda-dealer-gliwice.pl/poznajmy-sie/ chłopaki robią mi przeglądy i wszystkie naprawy, a co jakiś czas mówią, że warto zabezpieczyć. Auto ma 10 lat i nic... także to wszystko zależy od użytkowania. Zresztą, jestem takim fanem mazdy, że zawsze wszystkim będę polecać ;)
dynamical
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 02 2000
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Honda
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2006

22 Sty 2016, 07:37

Witam, właśnie stałem się posiadaczem Mazdy 6 kombi 2006r. 2.0 benzyna 147KM :)

Autko wiadomo jak to z Niemiec po jakiejś kolizji mniejszej lub większej, ale stan techniczny bardzo dobry, sprawdzony na diagnostyce, konserwacja zrobiona, brak oznaków rdzy poza krawędzią klapy bagażnika, przebieg 71tys.(ostatni wpis w ASO w 2010r na 33tys), więc przebieg może być oryginalny, bo w środku jak nowy. Autko chcę zagazować, obawiam się tylko rdzy.

Myślicie, że dobrze zrobiłem? :)
maciejmacku
Początkujący

Prawo jazdy: 22 12 2010
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Renault Megane III
Silnik: 1.4 TCe
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

26 Sty 2016, 11:50

Nie podpowiem bo postawiłem na Golfa IV w kombiku z silnikiem 1.9 TDI , 90KM. Jakoś do mazdy się nie przekonałem a chodziło mi o 2.0 diesel.
sidor
Nowicjusz

17 Maj 2016, 16:33

Co do diesla to mogę coś powiedzieć bo mam pierwszą generację szóstki jeszcze przed liftingiem.Przejechałem 40 tyś kilometrów w trzy lata.Auto całkiem dynamiczne i oszczędne.Bez problemu mieszcze się w 6 litrach.Co do zacierania się silników to dzieje się tak dlatego bo miała wadliwe podkładki pod wtryskiwaczami.Wypalały się i spaliny dostawały się do oleju zanieczyszczając go co doprowadzało do zatkania sitka smoka oleju.Trzeba wymienić je i zdjąć miskę oleju w celu sprawdzenia smoka i ewentualnego czyszczenia.Warto również zamontować w kabinie dodatkowy wskaźnik ciśnienia oleju.Koszt niewielki a głowa spokojna.Co do niezawodności to jak najbardziej.Przez 40 tys dwa razy olej,raz rozrząd,tylne klocki i tarcze i to wszystko.Co do eksploatacji to drogi jest rozrząd który zaleca się wymieniać na oryginał a kosztuje minimum 800 złotych.Wymiana co 100 tys kilometrów.Silnik pracuje na syntetyku 5w30.Zaleca się lać oryginalną Dexelię ale jest droga.Jej odpowiednikiem jest Elf SXR 5w30.5 litrów kosztuje około 120 zł.Dużym plusem jest dogrzewacz silnika Webasto.W zimę w kabinie momentalnie jest ciepło.Jedyne na co trzeba uważać to rdza.Atakuje z reguły tylne nadkola,progi,czasem podłużnice.Warto obejrzeć wszystkie odpływy wody w drzwiach i tylnej klapie oraz obejrzeć maskę od dołu tu gdzie styka się z grillem.Co do blacharki to na rynku pojawiają się już ocynkowane elementy takie jak przednie błotniki oraz tylne reperaturki więc jak wymieniać to polecam ocynkowane.W wersjach poliftowych problem rdzy nie miał takiego nasilenia i silnik był już poprawiony.Podobno koła dwumasowe były słabe w dieslach.U mnie jest 220 tyś przebiegu i czuć wibracje no ale zdecyduję się na regenerację jak problem się nasili.Jak chcecie ją sprawdzić to jest prosty sposób a w sumie dwa.Stawiamy stopę delikatnie na pedał sprzęgła ale nie wciskamy.Jak czuć wibracje dwumasa kończy żywot.Drugi sposób to wnętrze.Mianowicie czuć wibracje na kierownicy oraz schowek na okulary będzie skrzypiał na wolnych obrotach.Pompy paliwa są żywotne a ceny używanych wtryskiwaczy zaczynają się od 250 zł.Polecam sprawdzić układ wtryskowy po zakupie bo lejący wtryskiwacz może wypalić dziurę w tłoku a niestety ta usterka przebiega bezobjawowo.Tak z ciekawostek dodam jeszcze że silnik u mnie jest tak suchy ze zardzewiała mi miska olejowa :) Jeśli ktoś będzie miał obawy przed dieslem polecam 2.0 benzynowy.
chicken19
Zaawansowany

09 Sie 2016, 17:15

Moja 626 dalej jeździ u kolegi, na liczniku 342 tys., ciekaw jestem ile wytrzyma, nie ma zamiaru jej sprzedawać ;-)
W ciągu ostatnich dwóch lat robił coś przy tylnych hamulcach i wymieniał linkę sprzęgła.
Z sentymentu spoglądam w kierunku nowej szóstki, ale szkoda mi się pozbywać Lexa, daje mega frajdę z jazdy. No i wykonanie na bardzo wysokim poziomie, cisza w środku i dynamika jazdy przy tej pojemności to jest to :ok:
rey
Obserwowany

Prawo jazdy: 0-10-1992
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: LEXUS LS430
Silnik: 4.3 Pb/LPG 282KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001