Mazda 6 czy warto kupić

19 Kwi 2013, 19:34

Witam piszę tutaj ponieważ szukam porady od fachowców
interesuje mnie taka mazdunia [link do oferty na Allegro wygasł]
lub z silnikiem 2 litrowym oczywiście będę rozpatrywał założenie tam instalacji gazowej chciałbym się dowiedzieć jak auto wygląda w eksploatacji czy jest ono w miarę tanie w użyciu chodzi mi o części i co najbardziej jest wadliwe w niej
wiem że wyszły 2 wersje jedna angielska druga japońska
czekam na opinie ekspertów
Maarcin80
Nowicjusz

54

20 Kwi 2013, 13:38

Niestety muszę Cię zmartwić,ale Mazdy są drogie w utrzymaniu i nie chodzi mi tutaj o płaty czy spalanie, decydując się na silnik 2.0 każdy dobrze wie ile może to spalić. Chodzi o części. Nie są tak powszechnie dostępne a ich cena jest stosunkowo wysoka.
Turbopama
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
Auto: BMW M3
1

21 Kwi 2013, 09:28

Wrzuć auto tu; http://www.mazdaspeed.pl/forum/index.php ,chlopaki Ci je ocenią i napiszą czy wszystko z nią ok. Co do części, jest tego mnustwo, a będzie jeszcze więcej, bo japońce robią się coraz bardziej popularne. Jak kupisz zdbaną sztukę, to się nie martw częściami :yes:
niki
Nowicjusz

Auto: MAZDA6 1.8
23

21 Kwi 2013, 19:52

Dobrze serwisowana mazda powinna być tania w utrzymaniu. Oryginalne części nie są tanie, ale mazdy są mało awaryjne, a części ekspoloatacyjne mozna zastapić zamiennikami.
zoltrex
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mazda 323 F
Silnik: 1,5 88 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
5

22 Kwi 2013, 09:59

Oglądałem kilka Mazd 6, ale w zasadzie szukałem Mazdy 3. A w trójce więcej Forda niż Mazdy.

Większość 6, które widziałem miały już pruchle. Na to trzeba być bardzo wyczulonym.
A w każdej Maździe jaką oglądałem były odchylone nadkola i oglądający sprawdzali czy nie gnije od wewnętrznej strony.

Rdza to przekleństwo Mazd.

jeszcze gdy Mazda pochodzi z Włoch, czyli z miejsc gdzie klimat nie jest wilgotny i nie sypie się soli na drogę to stan jest ok. Ale po roku na naszych drogach już może być nieciekawie.

Z wielu marek, które oglądałem, wnętrze Mazdy 3 pasowało mi najbardziej. Dobrze czułem się w tym aucie. Ta prostota deski rozdzielczej mnie urzekła na tle zdziwaczonych w innych markach.

Ale upolowanie Mazdy z silnikiem benzynowym to też nie lada wyczyn zwłaszcza gdy ma być z roku 2007-2008.

Moja kuzynka wraz z mężem, mieli Mazdę 6. Pozbyli się jej głównie z powodu ekonomiczności, a mieszkają i pracują w Anglii.

Na jednym z komisów gdy pytałem o Mazde 3 z silnikiem benzynowym 1.6, sprzedający rekomendował diesla z racji dużego zużycia paliwa w tym silniku benzynowym ze względu na krótkie przełożenia. Nie wiem ile w tym prawdy a ile próby sprzedania Mazdy z silnikiem diesla, która tam akurat stała.
QwertyD
Nowicjusz

Miejscowość: Dębica
2

22 Kwi 2013, 11:08

Diesel mazdy jest bardzo problematyczny 2.0, a ten 1.6 to chyba od PSA jest.
Jak juz tylko benzyna, ale sporo pali i blacha do niczego.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, nie daj się wiosennemu zmęczeniu
    Choć tzw. wiosenne przesilenie nie jest jednostką chorobową, wielu kierowców właśnie o tej porze roku skarży się na gorsze samopoczucie i uczucie zmęczenia. Jak wpływa to na zdolność prowadzenia i bezpieczeństwo jazdy? ...

22 Kwi 2013, 15:58

Ta Mazda z tym silnikiem test długodystansowy pokonała w brawurowym stylu,bez żadnej awarii! Jedynie po rozebraniu na części okazało się,że jest słabo zabezpieczona przed korozją(to trzeba po zakupie uczynić) Silniki benzynowe są chwalone i polecane,zawieszenie trwałe.Trudno jest znaleźć lepsze auto.Poza tym cena jest do przyjęcia.Przed zakupem trzeba tylko sprawdzić,czy nie ściąga podczas jazdy,gdyż egzemplarze z początku produkcji tym się cechowały.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
2

25 Wrz 2013, 13:59

Powiedziałbym, że warto – jest tańsza niż beemka i przy jeździe z głową pali niedużo, wersja 2.0 pali ok. 10 l na 100 km. Najgorszy wróg Mazdy to rdza, ale pojemne to jak stadion narodowy Zakupiłem używaną (testową) w autoryzowanym salonie Matsouka w Łodzi, już czwarty rok chodzi niemal bez usterek i moim następnym celem będzie pewnie też madzia, choć tym razem myślałem nad mniejszą :)
szybkibill
Nowicjusz

Auto: Mazda6
0

22 Gru 2013, 17:14

Mam mazdę 6 2003 2.0 w dieslu i jedyne co mi przeszkadza to podobno typowe usterki mazdy, jak choćby koło dwumasowe (cena wymiany kompletu sprzęgła z kołem dwumasowym to min 2800zł).
Poza tym jestem zachwycony, wygodna, zwinna, dobre spalanie- 6,3 ON na stówkę:)
lubiefutbol
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Auto: Peugeot 4007
1

20 Sty 2014, 10:43

Moim zdaniem stosunek ceny do jakości przemawia za tą nową 6-ką. Komfort jazdy to jest oczywiście kwestia względna i dla niektórych będzie wygodna, a dla innych niekoniecznie, więc skupmy się na bardziej obiektywnych sprawach. Ja mam diesla (2.2 150KM) i u mnie tak na oko pali jakieś 5 l w mieście i 3,5 l w trasie, wiec jest dobrze. Awarii większych nie uświadczyłem (jeżdżę 1,5 roku), więc na ten moment gdybym miał wybierać drugi raz, to też byłaby to nowa Mazda 6 Cena diesla z najprostszym wyposażeniem to jakieś 120 tys., ale teraz pewnie są jakieś wyprzedaże roczników, więc pewnie można znaleźć taniej albo z jakimiś gratisami.
dodaj
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 03 04 1985
Auto: Mazda
3

02 Paź 2017, 20:01

Szczerze to klekoczecie bzdury a to dlatego ze was nie stac na japonskie auto....
mieszkam w Anglii, pierwsze auto to mazda 6 2.0 Diesel 103 KW w wersji TS...87 000 mil...w aucie zrobilem pare rzeczy oprocz serwisow typu sprzeglo i dwumasa...ale ludzie przeciez ten element to czesc wymienna, wiec czemu piszecie ze sie psuje.... autem zrobilem przez 1.5 roku!! 70 000 mil czyli ponad 100 000 km...malo??

cale zawieszenie z tylu oryginal.. z przodu wymienilem oba wahacze gorne oraz tylne tuleje dolnego wahacza plus komplet drazki kierownicze i koncowki, byl tylko 1 drazek do wymiany ale wymienilem komplet bo jedna robota... w koncu auto mialo 230 000 km...w samochodzie po kupnie zregenerowalem turbine, za duzo nie bylo do robienia bo byla w dobrym stanie...wymienilem podkladki pod wtryskami profilaktycznie, przy wyciaganiu okazalo sie ze nie sa w zlej kondycji...i to koniec

auto mialoa prawie 160 000 mil na liczniku czyli 256 000 km...w stanie rewelecajnym... dawales gazu i szlo, nie palilo oleju, bardzo mocna pompa wtryskowa, zadnych problemow....naprawde...a przyjemnosc z jazdy...heh., w porownaniu do audi, gownianego VW czy skody...hahaha

mialem kupic audi ale cos mnie tchnelo i kupilem 2.2 diesel 180 km mazde w sporcie...cos niesamowitego...jazda to czysta przyjemnosc a dodawan ie gazu i wyprzedzanie, czujesz jakby mialo z 250 km, zbiera sie rewelacyjnie....

jeszcze jedna rzecz... w mazdzie jest naprawde latwy dostep do wszystkich czesci... wymiana czego kolwiek w porownaniu do audi czy bmw to proscizna...

skonczcie ciamniac...ja polecam MAZDE 6!

p.s zapomnialem...spalanie..otoz zbiornik 64 litry diesela....w 2.0 zrobilem 800 mil na 1 zbiorniku czyli 1280 km...srednie spalanie 52 mpg czyli 52 mil na galonie, w 2,2 na zbiorniku zrobie max 600 mil, bo lubie tym autem przyspieszac;p;p pozdrawiam!!
micgor123
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 10 2008
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: mazda 6 gh
Silnik: 2.2 180 km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
1

02 Paź 2017, 20:18

Dodam coś od siebie odnośnie marki :wink:
Jeżdżę mazdą 323 + lpg z 93r, na liczniku 350tyś, rocznie robię ok. 20k i gdyby nie rdza uznałbym to za auto całkowicie bezawaryjne. Przejechałem tym autem już ponad 100k i NIGDY mnie nie zawiodło. Owszem części są drogie, ale to nie jest vw gdzie przepływkę czy cewki wymieniasz co roku, zawory podciśnieniowe i inne pierdoły, tu naprawdę tylko części eksploatacyjne, a poważne awarie są baaardzo sporadyczne. Z zawieszenia wymieniłem tylko amorki przy kupnie, wahacze nieruszane i nic nie stuka...

Gdyby mazda 6 tak nie rdzewiała, nie musiałbym zakładać wątka na tym forum co kupić :D
Ale czytając forum mazdaspeed, zastanawiam się czy jest możliwość kupna tego autka całkowicie bez rdzy, skoro zdarzały się przypadki, że rdza pojawiała się na rocznych autach :o
marks166
Nowicjusz

Auto: mazda
0